Нощ на изкуствата

Нощ на изкуствата


27 септември 2013
Нощта на изкуствата в Стара Загора и тази година обединява усилията на културните институции в града за провеждането на близо 60 събития в 17 обекта.


За първи път тази година в програмата ще се представи младежки Фест на дигиталните изкуства 042, който включва изложба, видео работилница, лазерно шоу, видео уъркшоп, лекции и презентация. Проявата е част от културния календар на общината, в подкрепа на изявите на млади творци.
Богините Венера, Юнона и Минерва, придружени от Парис от операта Хубавата Елена, ще посрещат посетителите в Държавна опера - Стара Загора, която се включва за първи път в инициативата. Те ще могат да чуят изпълнения на трио Гранди тенори, да разгледат сцената, декорите и реквизита на операта Турандот, както и юбилейната изложба на Христо Танев.
В организираната от Тракийския университет Нощ на учените тази година за първи път се представят Педагогическият факултет и ДИПКУ. Предвидени са конкурси за ученици и студенти , презентации на ВЕИ- системи, изложба от посещението на старозагор ци в ЦЕРН, философско кафене, артаателие с изкуство от боклук, всичко това заключено в триъгълника на знанието – образование, наука и иновации, обясниха организаторите.
В Регионалния исторически музей начало на Нощта ще дадат музите вдъхновителки на поезията, изкуството и науката, които ще отворят вратите на РИМ за посетителите. Те ще се включат в играта Намери своята муза, а за посетителите са подготвени още инициатива Открий твореца в себе си, състезателни игри Зрънце по зрънце, Късчета от миналото.
С изкуството ебру - рисунка върху вода, ще могат да се запознаят посетителите на Регионална библиотека Захарий Княжески, която ще предложи за първи път в детския отдел заснемане на клипче на дете с книжка, както и мултимедийна презентация на колекция от картички и снимки на стара Стара Загора.
Свои изненади готви и Народна обсерватория Юрий Гагарин, отворени ще бъдат вратите и на Института за космически изследвания и технологии при БАН – филиал Стара Загора, където може да бъде видяна единствената в България музейна експозиция на космически уреди и апарати, летели в Космоса по различни и бъларски и международни програми. Посетителите ще могат да наблюдават различни небесни обекти и явления с телескоп – рефрактор система Куде, който и до днес е в отлично състояие и е музейна рядкост.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.