Хартиен арт фест

Хартиен арт фест


28 април 2016 - 13 юни 2016
През следващите седмици хартията бяга от обичайното си място – под молива и между кориците, и влиза в галериите. Между 28 април и 13 юни ще я видим във всякакви трансформации под ръцете на 200 артиста от 31 държави, които знаят, че в изкуството единственият правилен език е общият. Програмата на Хартиения арт фест е достойна по обем за собствен брой, но да не хабим повече хартия от необходимото – накратко подчертаваме къде да бъдете, за да не пропуснете най-важните страници.


НДК
Световният хартиен арт ляга в западния полуетаж от 28 април до 17 май. Авторите от изложбата Транформация в хартия обаче остават нащрек, за да слушат въпросите ни и да защитават концепциите си – на 5 май журито ще посочи най-добрия трансформър в пространството на НДК. Оттук ще започне и околосветското пътешествие на експозицията Inspired by paper – 30 years IAPMA по случай юбилея на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия. И най-интересното: в покоите на двореца ще се появи Хартиена улица с павильони на артисти и фото изложба Площадите вътре в нас на Владимир Добрев. Отварят я за движение на 11 май в 12:00 отдясно на централния вход.

СГХГ
Бяло.Бяло.Бяло. е всичко в галерията, където Фондация Аматерас изважда сборна колекция от работи във всички нюанси на този цвят – разположени на фон, с който спонтанно се сливат. Важно е обаче не толкова да видим къде е границата, а да усетим светлината, която носи енергията на хартията. Софийска градска ще бъде изпълнена с нея от 12 май до 12 юни, а в Нощта на музеите и галериите ще влизаме от тъмното към бялото до полунощ.

ГАЛЕРИЯ АРТ АЛЕЯ
Тук големите идеи се събират в малък формат, гост в галерията всяка година като част от конкурса на Фондация Аматерас. Индустирални хартии, стари книги или опаковки влизат в ситно съревнование, което този път разширява географските си граници до Мексико, а възрастовите – до включването на 17-годишните Симона Владимирова и Гала Димитрова. Бижутерският формат е на Гладстон 51А от 2 май до късно вечерта на 21 май в Нощта на музеите и галериите.

VIVACOM ART HALL
В телефонната палата честотите са настроени към гласа на културното ни наследство, хванат в изложбата Духовни послания. След откриването на 11 май (от 18:30) се вслушваме в песента на траките, богомилите, глаголицата, прабългарския календар и още, изпята на нов хартиен глас, който след 21 май пътува за експозиции в Грузия и Великобритания. Като част от фестивала, в Нощта на музеите и галериите Vivacom ще стане сцена за спектакъла Силян щърка (от 18:00) и индийските танци на Биляна Първанова под акомпанимента на Марио Молле от Берлин (от 20:00).

МАЗДА

Японски трансформации в хартия влизат в автомобилния шоурум от 16 май до 13 юни, за да го напълнят със съвременни автори от Япония и демонстрации по икебана, оригами, манга и бойни изкуства. Изложбата показва състояния от целия път на хартията от кората на дървото до фина структура, понякога чак прозрачна и изчезваща. Японският посланик Такаши Коизуми ще открие трансформациите на 16 май от 18:30, а на 19 май в 20:00 слушаме куратора Даниела Тодорова за Влиянието на съвременното японско изкуство върху работата с хартия.

ТЕАТЪР
Фестивалът насочва прожекторите и към по-тъмните ъгли на сцената, където хартията също е важен герой – от 3 до 28 май Сфумато, 199 и Театър София се включват с предстваления, които са я използвали, за да съживят сценографията си. Логично, куклите имат най-голяма нужда от този материал, затова и в Столичен куклен театър гледаме История за чайка и банда котараци (21 май), Приказка за скитника крал (28 май) и Продаденият смях (11 юни) – завесата вдигат в 16:30 всеки път.

ЛЕКЦИИ И УЪРКШОПИ

Каква е историята на хартията, която виждаме, пита още фестивалът и дори ще опита да ни научи как да измайсторим с нея нещо различно от самолетче или солница. От "учебната" програма тук ще извадим вещата в материята Лаура Бехар от Израел, която ще разкаже за Мисията и вдъхновението на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия – на 3 май от 15:00 в НДК, а на следващия ден в 11:00 я чакаме в Приложния факултет на НХА за уъркшоп по древна техника за правене на папирус. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.