Фестивал на науката

Фестивал на науката


8 - 11 май 2014
Питали ли сте се по какво се различават мъжкият и женският мозък? Имат ли роботите души? Или пък дали случайно не сме дошли от Марс? На тези и още въпроси за живота, вселената и всичко останало се опитва да отговори Софийският фестивал на науката – вече четвърта година, както винаги през май (от 8 до 11) в парк Заимов.


Вълшебства на ума
Дебело подчертаваме – въпреки че ще се наслушате на термини като нано частици, манипулираната репродукция и изкуствен интелект, във  Фестивала на науката няма да ви доскучае нито за миг, независимо на каква възраст сте. Защо ли? Изобилната програма от събития гъделичка любопитството с размисли и практически опити по въпроси като тези за космоса и извънземните, за тайните механизми на човешкия мозък и за дейността на милионите невидими клетки в телата ни. Тук всеки лабораторен елемент е зрелище и всеки научен доклад прилича на приказка – с отворен финал и свободен достъп.

Представителна извадка
Четирите дни на фестивала преливат от събитията, лекции и опити, които са ни приготвили организаторите от Британски съвет и форум Демокрит. Не пропускайте научното шоу на шотландския професор Франк Бърнет с провокативното заглавие Запознай се с мозъка си (10 май, 20:00). По време на този забавен микс от демонстрации и игри ще научите неподозирани факти за собственото си сиво вещество. Бъдете в парка навреме и за националния финал на конкурса за Лаборатория за слава FameLab (9 май, 19:00), който за поредна година търси българското лице на популярната наука. Ако пък ви вълнува въпроса има ли живот на Червената планета, посетете лекцията на астрофизиците Владимир Божилов и Никола Каравасилев (9 май, 17:00), които имат интригуващи отговори. Изобщо, освободете си повечко часове, защото в рамките на Фестивала на науката ви очакват още дузини предизвикателства от рода на Математическо магическо шоу (10 май, 10:30), Забавни физични експерименти (10 май, 12:00), премиерна прожекция на документалния филм на National GeographicСестрите на Слънцето (10 май, 12:30), демонстрация по молекулярна гастрономия (11 май, 10:30), размисли върху душата на машината (11 май, 15:30).

Какво, къде, кога?
И тази година фестивалният комплекс се помещава в театър София и неговите изнесени сцени в специално изградени шатри в парка Заимов. Оглеждайте се за най-голямата от тях, построена точно пред централния вход на театъра и наречена Арена неслучайно, тъй като именно там ще се провеждат основните събития. Лабораторията (или лятната сцена) ще приюти най-различни уъркшопи, а в Екслораториума ви очакват почти магически експерименти и занимателни игри. Последната локация – Зона 42 е запазена за технологиите от миналото и бъдещето, чиито механизми ще можете да изследвате.

Децата от 6 до 15 години влизат безплатно на всички събития. Входът за възрастни е платен само за определени локации, за които билети на стойност 4/5лв може да закупите от касата на театър София и на sofiatheatre.eu.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.