Шекспирови дни

Шекспирови дни


23 - 29 април 2014
Всяка година в края на април целият свят обръща взор към малкото британско градче Страдфорд на Ейвън – роден (и лобен) дом на великия Уилям Шекспир, чийто 450-и рожден ден отбелязваме тържествено тази седмица.


Човекът-загадка
Освен годините на раждане и смърт (1564–1616), за човека Уилям Шекспир знаем само, че е имал осем години по-възрастна съпруга, три деца и собствен театър на брега на Темза. Всички останали житейски подробности, като започнем от точната дата на раждане до авторството на прочутите му трагедии, сонети и комедии, се оспорват от цял колегиум изследователи в продължение на няколко века. Ние обаче избираме да вярваме в тази светла личност – не само защото мъдрите слова на Шекспир са цитирани почти колкото библейските и приносът му към развитието на английския език (и театъра въобще) е несъизмерим в културно отношение, но и понеже харесваме идеята, че дори един сравнително неук човек е в състояние да надскочи териториалните и мисловни граници на епохата си.

По света и у нас
Очаквано, празненствата по повод годишнините от рождението на английския бард са особено пищни в родния му град, а тази година поради кръглия юбилей ще продължат цели два дни – на 26 и 27 април. Представления на местни и чуждестранни трупи, улични шествия, музикални събития и какви ли още не активности ще връхлетят всеки, озовал се на уличките на Страдфорд на Ейвън в този отрязък от време. Организаторите са се подготвили отрано със собствен сайт – shakespearesbirthday.org.uk, където може да разгледате пълната програма на мини феста и да разцъкате още куп интересни линкове, свързани с Шекспир.
Далеч по-скромни, но пък твърде интересни мероприятия ще съпровождат честванията на драматурга у нас. Тематичен флашмоб, организиран от Културния център на Софийския университет, ще се случи на 24 април от 16:00 пред стълбите на Народната библиотека. Участниците в него ще имат свободата да четат Шекспир в превод или оригинал – в зависимост от текстовете, които сами подберат. Разбира се, няма да минем и без театър – между 24 и 29 април в Aлма Aлтер ще тече панорама от постановки на големия писател под наслов Шекспир – съвременен и жесток. С начален час 19:30 там може да гледате Хамлет или три момчета и едно момиче (24 април), Ричард, кой Ричард (25 април), Време е за Лир (28 април) и Ромео и Жулиета – сонет за безсмъртната любов (29 април). Ако и това не ви е достатъчно, на 23 април катедра Англицистика и американистика към СУ ви кани на публична лекция на проф. Евгения Панчева в северно крило на Ректората, озаглавена Хамлет: метадрамата. Тази наглед сложна постановка всъщност ще ви разкрие Шекспировата трагедия в светлината на ефекта “пиеса в пиесата”. Ще е повече от интересно, не се съмняваме.

Средновековно невъзможен?
Образът на Добрият Уил, както го наричат съгражданите му, отдавна се е превърнал в поп икона – за добро или лошо. Ето че тази година, благодарение на кампанията на британския превозвач EasyJet за обявяване на 23 април за Национален ден на Уилям Шекспир, ликът на най-прочутия англичанин се носи и в облаците, изрисуван върху корпуса на летателна машина A319.
Ние пък ви приземяваме с последен коз подкрепа на глобалния Шекспиров принос към съвремието ни. Колко често употребявате изрази от типа на “Да става каквото ще”, “Любовта е сляпа” или “Виждал съм и по-добри дни”? Е, познайте – всички тях, както и десетки други в този дух дължим именно на мъжа с открито чело, остра брадичка и бяла яка. Ето, на това му казваме отзвук през вековете.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.