100 години Борис Христов

100 години Борис Христов


17 април 2014 - 29 юни 2014
Наричат го Царят на басите, а в историята името му се споменава единствено с възторг. Тази година се навършват 100 години от рождението на големия оперен певец Борис Христов и по повода по света и у нас се случват поредица чествания, конференции, изложби, прожекции и не на последно място концерти, които припомнят една забележителна и славна сценична кариера.


Въпреки дипломата за юрист, с която Борис Христов чистосърдечно, но без капка ентусиазъм изпълва желанието на майка си, съвсем отрано у него проличава певческият талант. Вокалните му умения впечатляват до такава степен цар Борис III, че през 1942 той урежда на Борис Христов стипендия и го изпраща в Рим на учение при баритона и музикален педагог Рикардо Страчари. До този момент малкото момче е било част от самодейния момчешки хор Гусла (основан през 1929), който през 30-те се е радвал на забележителни успехи.
Военните събития от онези години са причината Христов да се завърне в България. Впоследствие българският певец е принуден да прекара известно време в пленническия лагер във Фелдкирх. Но забележителният му глас се оказва нещото, което го спасява тогава, а и занапред, от тежки моменти.
Христов е имал непредставими вокални способности – всеобхватен глас, кадифен, достолепен, който хвърлял в почуда всички, тъй като времето сякаш не му влияело. Борис Христов е притежавал голямо вокално многообразие, което в съчетание с харизматичността и ярката индивидуалност, е било причината певецът изцяло да доминира – над сцена, над публика, над произведение.
През годините Борис Христов пее в Ла Скала (под диригенството на сърдечния Викторио Гуи); прави грамофонен запис на Борис Годунов от Мусоргски с оркестъра на Лондонската филхармония под диригентството на Херберт фон Караян; участва в записи заедно с диригенти от ранга на Анатоле Фистулари, Николай Малко, Андре Клюитанс, Вилхелм Шюхтер. Големият глас се е превъплъщавал в колосални оперни персонажи през годините – в прозведения на Росини (Мойсей), Мусоргски (Борис в Борис Годунов), Моцарт (Лепорело в Дон Жуан), Верди (Атила), Гуно (Мефистофел във Фауст).
Поредицата от събития по случай 100-годишния юбилей на родения в Пловдив български бас започнаха още в началото на 2014. Борис Христов присъства и в календара на ЮНЕСКО за тази година. Специален в това отношение ще бъде месец май, когато Музикалният център в София, носещ името му, ще инициира различни мероприятия – изложби, филми, концерти. Рожденият ден на легендата отбелязваме на 18 май. През този ден в БАН е предвидена Международната конференция, посветена на Борис Христов, и Гала концертът на български баси в Операта, а през юни Софийската опера излиза пред храм-паметник Александър Невски с величествения Борис Годунов под открито небе. В момента в градинката пред Кристал може да видите и юбилейната изложба с фотографии и документи от живота и оперната кариера на Борис Христов (до 30 април).

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.