София: Поетики 2013

София: Поетики 2013


15 - 16 юни 2013
Месец юни гъмжи от сладостни фестивални тържества, а самата му среда ни посреща с мерената реч на столицата, където ще се изявяват родни и чуждестранни поети, ще почетем до насита и ще слушаме подбрани музикални изпълнения. Всичко това в рамките на 15 и 16 юни, когато е голямото лятно издание на София: Поетики.


Основно меню
Всъщност основната вечер на фестивала е на лятната сцена в Борисовата градина, на 15 юни, когато поетичното разнообразие е подредено в три блока, а за сценичната визия се е погрижил Стефан Иванов с колаж от експериментални филми. Рециталът стартира в 18:30 с имената на Юрий Андрухович (Украйна), Тереза Рийдълбаухова (Чехия), Игор Исаковски (Македония), Яцек Денел (Полша), Милан Добричич (Сърбия) и Дейвид Ланю (САЩ), а между четенията ще се насладим на музиката на Павел Терзийски (вокал), Валeнтин Геров (виола) и Петър Георгиев (китара). За първи път на сцената ще се качат и победителите в Малки поетики 2012 – Румен Янев и група Mneme. Българското поетично участие ще застъпят добре познатите на публиката Радослав Чичев, Галина Николова, Илко Димитров, Силвия Чолева, Едвин Сугарев, Мария Калинова, Иван Ланджев, Стефан Иванов, ЯRсен ВасилеВ, Марица Колчева, Димитър Манолов, Александър Байтошев и Иван Димитров, които ще четат по едно стихотворение, а след всяко изпълнение ще забиват музикантите от GhostNote (мултинационална банда от французи, ирландци и шотландци), Лоши петли, E.U.E.R.P.I. & Morebasser, Жълти стъкла и Mr.Smiff.

Поезия & питие

Вторият фестивален ден предвещава самостоятелно четене на чуждестранните гости, гарнирано с дискусия (почти) на финала (хотел Best Western Plus, 16 юни, 18:00). По-късно променяме само локацията, но не и настроението, за да се случи афтърпартито с почетния гост на Поетиките – украинския писател със световна слава, Юрий Андрухович, който обещава изненада за присъстващите (Чешки център, 16 юни, 21:00). Редно е да споменем, че гостуването му е по повод 21 години издателство Парадокс, подготвило за целта чудна юбилейна колекция от 21 книги. Ювелирното книжно издание приютява и първия български превод на романа на Андрухович Дванайсетте обръча.

Патриархът-бунтар
Поет, романист, есеист, преводач, музикант – представяме само непълна част от въплъщенията на Юрий Андрухович, който почти три десетилетия стоварва върху читателските глави от близо и далеч саркастичната си, апокалиптична, карнавална проза и стряскащите си сюрреалистични стихове. Стремежът на Андрухович и сподвижниците му е обновление на украинската литература чрез завръщането й към карнавалното си начало, заради което бива ”канонизиран” за неин Патриарх и богоборец. Носител на престижни награди, автор на едничък музикален албум, текстописец на песни и преводач на Шекспир, Рилке, Керуак, Пастернак – съвсем останахме без дъх от поливалентното амплоа на поета.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.