Нощ на музеите и галериите София 2013

Нощ на музеите и галериите София 2013


18 - 19 май 2013
Европейската нощ на музеите и галериите е внушително по мащаба си събитие, към което ние привикнахме толкова бързо, че трудно си представяме месец май без него. Вече се подготвяме за дълго съботно бродене из софийските обители на изкуството, а за да ви бъде по-лесно, сме приготвили и селекция с някои от най-интересните арт случки.


Поглед отгоре
Идеята е простичка и изключително ефективна – за шест часа в една майска вечер (18 май, от шест вечерта до полунощ) галериите, музеите и нестандартните градски арт пространства обявяват вход свободен, а към обичайните си експозиции добавят музика, видеопрожекции и всевъзможни пърформанси. Най-активни ще бъдат във Франция – там общият брой участващи градове, музеи и галерии отива към четирицифрено число. С различен ентусиазъм се включват почти всички европейски държави, без Германия (странно, нали?), Швеция, Албания, Хърватска, Косово и Македония, а към това добавяме участието на Турция, Армения и Азербайджан. България се включва силно – събота вечер ще е музейна и изложбена в Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Русе, Смолян, Стара Загора и Търговище, но най-силно ще се почувства в Пловдив и София. За столицата предвиждат ясна и топла вечер без валежи, което си е в наша полза.

Експозиционно
Минете през Васка Емануилова, за да видите новите творби на Вито Валинтенов, изследващи светлината и мрака, и събрани под галактическото име Секстетът на Сийфърт. В Музея на социалистическото изкуство пък можете да видите селекция пропагандни плакати, а в Национална художествена галерия ще бъдат подредени непознати работи на великия Ярослав Вешин. В СГХГ ви очакват Горгони в депото, а във Vivacom Art Hall ще се насладите на красиво-странните творби и инсталации от Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство. Vivacom Art Hall са подготвили и специални флашки като награди за най-активните в Нощта – тоест онези, които обиколят поне 20 галерии и съберат печати оттам.

Странична дейност
Нищо не свършва с изложбите. От 21:00 в СГХГ ще има мултимедиен пърформанс, посветен на ритуалите и магиите по Еньовден, от 20:30 в Музея на социалистическото изкуство ще прожектират Най-доброто то НЛО, а на площад Батенберг ще бъде подреден истински Музей на бирата, ще се разказва историята на Staropramen и ще се лее пиво.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.