• Въведение в съвременното изкуство: 100 години изкуство на действието

  9 ноември 2017

  Есенната серия лекции на дългогодишната безплатна образователна платформа за изкуство ще разгледа една малко обсъждана, но все по-актуална тема – пърформaнс изкуството.
 • Да преминеш границата

  27 юли 2017

  текст Нaталия Иванова

  Представяте ли си как вървите боси по грубия пясък на пустинята Сонора в Мексико, за да започнете нов живот в Щатите? Невъобразимо е за нас, преди да се съгласим да изминем този път сами – в едно тъмно хале във Fondazione Prada в покрайнините на Милано, където Алехандро Иняриту режисира превръщането ни в нелегални емигранти. Виртуално и само за седем минути, в които обаче реално падаш на колене.
 • RE-SOURCE: Сградата като материал

  13 юли 2017

  Това е темата на новия семестър в школата Know-How/Show-How на Studio Komplekt, в която артисти от всички сфери стават вещи в общ занаят след седмица работа с експерти в областта.
 • Въведение в съвременното изкуство: От първо лице

  5 юни 2017

  Лятната сесия на платформата пълни дните от края на май чак до юли с лекции под шапката на темата От първо лице.
 • От долу нагоре

  27 април 2017

  текст Нaталия Иванова

  Ако bottom-up стратегията за развитие на културата вече ви говори нещо, със сигурност трябва да продължите надолу – Питър Дженкинсън и Шийла Райт са светещи крушки в областта на културния мениджмънт, които споделят къшей от опита си и с нас на 11 и 15 май.
 • Азбука на корицата

  16 март 2017

  текст Нaталия Иванова

  Кориците отгоре са най-добрите за 2016 според Academy of British Cover Design или съкратено – ABCD. Ако вече усещате тежък полъх на авторитет, останете с нас: тези награди всъщност са свеж въздух, от който книгоиздаването има нужда, за да диша свободно.
 • Един том светлина

  23 февруари 2017

  текст Емануела Иванова

  Пред обектива стои българското изкуство, а зад него – финото око на фотографа Яна Лозева. Резултатът от тази среща е списание Свема или 150 страници с различни проявления на светлината в културата ни, уловени от писатели и артисти с ярък глас.
 • Добър дизайн

  1 декември 2016

  Конкурсът Добър дизайн насърчава иновациите в компании инвестиращи в промишлен дизайн вече 13 години. Тазгодишното издание постигна рекорд с 222 участващи продукти и услуги, и 28 присъдени награди.
 • SoBAZAAR

  28 ноември 2016

  Ако сте от хората, които ценят предметите не само заради тяхната функционалност, сигурно вече сте ходили на някое от предишните му издания.
 • Търг Българско изкуство 19–20 век

  23 ноември 2016

  Живопис, скулптура, графика и рисунка - общо 52 произведения от миналите два века ще можем да си купим на търга на Аукционна къща Ракурси.
 • Моменти на проблясък

  17 ноември 2016

  текст Виолета Иванова

  Ден след откриването изкачваме стълбите към Склада на Бенковски, за да видим и ние "найлоновата" изложба. На изхода вече звъним на автора Вълка Парушева, за да питаме как нещо толкова вълнуващо се прави от… нищо.
 • Въведение в съвременното изкуство - Форум Колекционери

  16 ноември 2016

  В последната лекция за тази година от курса Въведение в съвременното изкуство ще разберем повече за колекционирането.
 • Въведение в съвременното изкуство - Спекулативен реализъм

  16 ноември 2016

  В поредната лекция от курса Въведение в съвременното изкуство философът Станимир Панайотов ще представи две от най-актуалните течения в изкуството и теорията – спекулативния реализъм и обектно ориентираната философия.
 • Скулптурата и градът

  16 ноември 2016

  За паметникостроенето, неговите естетически функции в градската среда. Как се случва възлагането, реализацията и оценката на една пластична композиция и още по темата ще чуем на дискусията Скулптурата и градът.
 • Моето парче от града

  16 ноември 2016

  Преди няколко месеца стартира инициативата КвАРТал за оживяване на местността, заключена между булевардите Дондуков, Мария Луиза, Сливница и Васил Левски.
 • Музей на мъдростта

  10 ноември 2016

  Шестима артисти от Финландия отварят кабинети в София и ги пълнят с визуални интерпретации на наши народни мъдрости. Приемното им време е от 18 ноември нататък, а ако нещо не ви е ясно, питайте – така и до Цариград се стига.
 • Другото изкуство на София

  8 ноември 2016

  В края на 70-те години в дома на Орлин Дворянов започват да се провеждат ежегодните затворени тематични срещи-карнавали на групата Кукув ден, по време на които се представят закрити камерни изложби, пърформанси, скечове и прожекции по теми, върху които по това време има идеологическо табу.
 • Въведение в съвременното изкуство - Животът след края на изкуството

  26 октомври 2016

  Настоящият курс от лекции коментира различни аспекти на взимозависимостта между художествена продукция и обществените фактори, които я формират.
 • Creatives Talk: To the Ice Age and Back

  25 октомври 2016

  През 2009 заминава за Ню Йорк заедно със съпругата си и продължава кариерата си в Blue Sky Studios, където работи върху Ice Age, Rio, Peanuts, Epic, Ferdinand the Bull и кои ли още не цветни продукции. Преди няколко месеца се връща в България и създава студио за игри Hach and Paint.
 • Нека има светлина

  20 октомври 2016

  текст и снимки Наталия Иванова

  Тръгваме си умълчани. Никой не пита "усети ли това точно като мен?", защото Nasimo и Urban Creatures току-що са ни говорили на език, който всички разбираме. Излизаме от тъмното с поне три развълнувани сетива, за да потвърдим: Тhere is Light, идете при нея.