• Есенна романтика

  25 ноември 2021

  Онлайн изложбата на Даниела Стойкова ни омайва с пъстроцветни есенни картини от града. Разглеждаме я от 25 ноември до 18 декември тук.
 • Хората-скелети в Папуа Нова Гвинея

  19 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Урсула Уол

  В отдалечената планинска провинция Кимбу в Папуа Нова Гвинея съществуват малобройни етнически групи, които практикуват племенeн боди арт. Първи документиран контакт с тях установяват австралийски златотърсачи през 1934 година. Пришълците са шокирани от стряскащия вид на туземците, изрисувани като скелети от глава до пети. Пътят на логиката зад телесната им премяна ни отвежда стотици години назад във времето.
 • Изкуството на Кристо и Жан-Клод – мост между световете

  13 септември 2021

  текст и снимки Анастасия Стоева

  Увлечени в ежедневието си, често се налага нещо да ни напомни за необикновеното в света. Това до голяма степен е ролята на монументалното съвременно изкуство – изчиства детайлите, вкарва нови на тяхно място, внася причудливи обекти сред иначе обикновения пейзаж на градското пространство или сред природата.
 • Един следобед в Квадрат 500

  23 август 2021

  текст Анастасия Стоева снимка Distorted Perspective

  Пристъпваме внимателно, сякаш всяко проскърцване на паркета би могло да събуди картините. Само процеждащата се през щорите светлина подсказва за безпощадната жега навън. Изведнъж срещу нас в дъното на залата грейва ярката усмивка на възрастния Флорентинец и въпреки че е излязъл изпод четката на Константин Величков, китарата в ръцете му е толкова истинска, че почти чуваме тих звън под пръстите му.
 • Фотографска изложба "И ти можеш"

  21 юли 2021

  След успешния юнски дебют в Дом на киното фотоизложбата И ти можеш мигрира на юг към Харманли.
 • Нощ в музея

  29 юни 2021

  текст Дани Николова

  От великите поети знаем, че нощта е време, отворено за послания. Затова всеки досег с изкуството в по-тъмните часове на денонощието е истинска манна небесна за любителите на културата, естетиката и красотата.
 • Музите на Майстора

  29 януари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Боянка и ябълките
  В ранното ноемврийско утро на 1933 по тесните улици на село Шишковци слънцето едва си проправя път между каменните дувари и ъгловатите къщи.
 • Всекидневието на креативността

  18 декември 2020

  Дисциплината често е основа на изкуството. Всеки разбира първата дума по различен начин и не казваме, че всекидневните стъпки на долните петима артисти са причина за успеха им. Просто ги намерихме за достатъчно причудливи и няма да ви издадем, ако ги изпробвате за ден:
 • Движещи се образи: Shooting Ghosts

  12 ноември 2020

  Десет български художници от различни поколения и с различен подход към изкуството на движещите се образи създават десет арт филма в програма, достъпна единствено онлайн в платформата blinkvideo.de.
 • Нощ на музеите

  6 ноември 2020

  текст Таня Трендафилова, творба Андрей Врабчев, снимка Добрин Кашавелов

  Европейската нощ на музеите се случва за шестнайсети път в София – този път в есенно издание и формат, в който осезаемото изкуство присъства наред с дигиталното при спазване на всички противоепидемични мерки. На 14 ноември изложбите, прожекциите и арт събитията дебнат отвсякъде. Eто за какво ще се оглеждаме ние.
 • Къде е изкуството?

  15 септември 2020

  2020 се оказа особена година по повече от една причина – и на световно, и на по-местно ниво. Протестите в България повдигат въпроси за политиката, свободата, бъдещето. Но и за изкуството. "Къде е то днес и къде трябва да бъде? Каква би трябвало да е ролята на артистите в политическия дебат?", питат се от Гьоте-институт и с това стартират конкурса си за плакати Къде е изкуството?.
 • С елемент на авантюра

  13 февруари 2020

  снимки Михаил Новаков

  Няма нужда да разливаме мастило, за да ви убеждаваме в силата на добрите бижута – те го правят и сами от раз, проблеснали от нечие ухо или пръст. Нова изложба в КО-ОП събира 7 бижутери, които и в различията си са силни заедно.
 • Какво не знаехме за... Мартин Пар

  30 януари 2020

  текст Севда Семер снимки Мартин Пар

  "Аз съм гарга. Привличат ме ярките цветове", казва британецът, обсебен от фотографията вече над 50 години.
 • Портрети на едно табу

  9 януари 2020

  Темата за хранителните разстройства е тежка и тъжна, но става най-страшна, когато е забранена. Да насочим поглед нататък е важно – точно за това ни кани изложбата 100 грама нежност.
 • Кутия, пълна с чудовища

  5 декември 2019

  текст Виолета Иванова

  Дори хлапето ви да не посяга хищно към сладките котета, зайчета и мечета, превзели детските рафтове, пак има защо да минете през книжарницата преди Коледа. Новото издателство Йо-Йо тъкмо влезе там с първата си работа за дребосъци на 4+ години – Страшно добри чудовища за оцветяване и развинтване на детската фантазия.
 • София 2050

  31 октомври 2019

  текст Виолета Иванова

  До 30 ноември под куполите на Ларгото останките от миналото съжителстват с факти от настоящето и идеи за бъдещето на града ни в експозицията София утре. Слизаме да я изчетем и преживеем, за да предадем като отчетливо ехо защо е важно да я видите и вие.
 • Нонумент

  5 септември 2019

  Любопитно ли ви е какво се чува, като застанете под чинията на Бузлуджа? Ако да, чертайте петолъчка върху 13 и 14 септември в календара си: в петък от 18:30 историята на комунистическия монумент, загубил символиката си, влиза в изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово, а на следващия ден потича в слушалките ни като пиеса от група Лигна, Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов-Елби – от 14:00 на самата Бузлуджа. Още детайли и варианти за транспорт има в събитието във фейсбук.
 • Г-н Мондриан, бихте ли ми заели една вертикална линия?

  22 август 2019

  Миналата година започна проект между София и Париж, по който да потече колекция от наше авангардно и съвременно изкуство към Център Помпиду. Част от него е тази лекция, в която кураторът му Десислава Димова ще погледне назад към местния 20 век в изкуството и връзката му с това, което е ставало на запад от нас - на 26 август от 18:00 в СГХГ.
 • Елла & Питр

  27 юни 2019

  снимки Ella & Pitr

  Световноизвестните графити артисти Елла & Питр сменят домашния си адрес с Пловдив в периода между 1 и 5 юли по повод Фестивала на студентите франкофони Да творим заедно. По покана на Френския институт и в партньорство с фондация Пловдив 2019 те ще създадат заедно със студентите изображение на площ от 5000м², съобразено с темата Заедно.
 • Какво не знаехме за... Йозеф Куделка

  25 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Бързите факти са, че се ражда през 1938 в Чехословакия и отрано обича да гледа наоколо през обектив, а днес е сред големите от колектива Magnum Photos с мултинаграждаваните си работи на границата между изкуството и фотожурналистиката. Албумите му пазят истории от цял свят, а у нас е снимал поне три пъти, преди сега да дойде в София с изложбата си Изгнания. 75-те кадъра в тази серия – разказ за номадите по душа и съдба, какъвто е и Куделка – никога преди не са излизали накуп от центъра Помпиду, а тук ги гледахме наредени по стените на СГХГ в присъствието на автора през 2019: