• Култовото комикс списание „Дъга“ възкръсва с нов брой

  30 ноември 2022

  текст Анастасия Стоева

  Любимите на поколения наред комикси Дъга се завръщат. Щафетата поемат автори-ветерани редом с млади артисти, а дебютът на възроденото издание е на 6 декември от 19:00 в рамките на тазгодишния Международен панаир на книгата в НДК. Най-нетърпеливите, които не могат да дочакат събитието или пък не се намират в София по това време, могат да се сдобият с първия брой на емблематичното списание от тук.
 • Изгубени под водата. Истории от потопени села

  9 ноември 2022

  текст Анастасия Стоева

  Лениви облаци се оглеждат в гладката повърхност на язовира. Оглозгани от водата камъни почиват на брега, тук-таме се мержелее по някоя попова лъжичка, която забързано изчезва сред пъстрите отражения на избуялата наоколо природа. Но какво се крие под водната шир? Какви тайни пазят дълбините? Проектът Изгубени под водата. Истории от потопени села е двуезична уеб изложба, която разказва малко известни истории за изчезнали български села, потопени при изгражадането на язовири.
 • "Призракът е тук" с онлайн представяне

  6 октомври 2022

  текст Мартина Стефанова

  Дигиталната изложба Призракът е тук преплита исторически факти и визуално изкуство - френският артист Мич Брезунек пресъздава 12 съветски паметника в България, като към 3D моделите добавя и по нещичко от себе си.
 • От вандализъм до изкуство: Майсторски клас със световни имена в уличното изкуство

  11 август 2022

  Sofia Graffiti Tour ни кани на второто издание на От вандализъм до изкуство, по време на което се провежда майсторски клас за млади български художници, артисти и студенти на възраст до 35 години.
 • Микрокосмосът на Дария Пугачова

  26 юли 2022

  Галериите KO-OП и Swimming Pool приютяват два проекта на украинката, която напуска родината си в началото на войната и идва за постоянно в София.
 • Среща с Алексей Титаренко в Националната галерия

  13 юли 2022

  На 14 юли прословутият фотограф Алексей Титаренко гостува в София по случай изложбата си Град на сенките.
 • Скучен пейзаж

  21 февруари 2022

  снимка Михаил Новаков

  В ПОСТА 003 от витрината на булевард Дондуков 34 ни приласкава гледка към Скучен пейзаж. Кадърът на Михаил Новаков е парченце от по-голям пъзел, ангажиран по-скоро със скуката, отколкото с пейзажа. Инсталацията е налична от 17 февруари до 6 март.
 • Превърни думите си в дигитално изкуство

  1 февруари 2022

  текст Димитър Димитров

  Дигиталната ера открива нови пространства за чудеса в изкуството, които ни вземат ума – не буквално, разбира се. Приложението Wombo Art позволява на потребителите да напишат каквато английска дума или израз решат, а секунди по-късно текстът се превръща в главозамайваща дигитална творба.
 • Небесата на 2021

  26 януари 2022

  снимка Шабо Виктор

  „Нека падне небето“, си бе пожелала Адел, ала преди апелът ѝ да се сбъдне, Ангел Матеев улавя небосвода в обектива си през всеки един ден от изминалата 2021-а година.
 • Есенна романтика

  25 ноември 2021

  Онлайн изложбата на Даниела Стойкова ни омайва с пъстроцветни есенни картини от града. Разглеждаме я от 25 ноември до 18 декември тук.
 • Хората-скелети в Папуа Нова Гвинея

  19 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Урсула Уол

  В отдалечената планинска провинция Кимбу в Папуа Нова Гвинея съществуват малобройни етнически групи, които практикуват племенeн боди арт. Първи документиран контакт с тях установяват австралийски златотърсачи през 1934 година. Пришълците са шокирани от стряскащия вид на туземците, изрисувани като скелети от глава до пети. Пътят на логиката зад телесната им премяна ни отвежда стотици години назад във времето.
 • Изкуството на Кристо и Жан-Клод – мост между световете

  13 септември 2021

  текст и снимки Анастасия Стоева

  Увлечени в ежедневието си, често се налага нещо да ни напомни за необикновеното в света. Това до голяма степен е ролята на монументалното съвременно изкуство – изчиства детайлите, вкарва нови на тяхно място, внася причудливи обекти сред иначе обикновения пейзаж на градското пространство или сред природата.
 • Един следобед в Квадрат 500

  23 август 2021

  текст Анастасия Стоева снимка Distorted Perspective

  Пристъпваме внимателно, сякаш всяко проскърцване на паркета би могло да събуди картините. Само процеждащата се през щорите светлина подсказва за безпощадната жега навън. Изведнъж срещу нас в дъното на залата грейва ярката усмивка на възрастния Флорентинец и въпреки че е излязъл изпод четката на Константин Величков, китарата в ръцете му е толкова истинска, че почти чуваме тих звън под пръстите му.
 • Фотографска изложба "И ти можеш"

  21 юли 2021

  След успешния юнски дебют в Дом на киното фотоизложбата И ти можеш мигрира на юг към Харманли.
 • Нощ в музея

  29 юни 2021

  текст Дани Николова

  От великите поети знаем, че нощта е време, отворено за послания. Затова всеки досег с изкуството в по-тъмните часове на денонощието е истинска манна небесна за любителите на културата, естетиката и красотата.
 • Музите на Майстора

  29 януари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Боянка и ябълките
  В ранното ноемврийско утро на 1933 по тесните улици на село Шишковци слънцето едва си проправя път между каменните дувари и ъгловатите къщи.
 • Всекидневието на креативността

  18 декември 2020

  Дисциплината често е основа на изкуството. Всеки разбира първата дума по различен начин и не казваме, че всекидневните стъпки на долните петима артисти са причина за успеха им. Просто ги намерихме за достатъчно причудливи и няма да ви издадем, ако ги изпробвате за ден:
 • Движещи се образи: Shooting Ghosts

  12 ноември 2020

  Десет български художници от различни поколения и с различен подход към изкуството на движещите се образи създават десет арт филма в програма, достъпна единствено онлайн в платформата blinkvideo.de.
 • Нощ на музеите

  6 ноември 2020

  текст Таня Трендафилова, творба Андрей Врабчев, снимка Добрин Кашавелов

  Европейската нощ на музеите се случва за шестнайсети път в София – този път в есенно издание и формат, в който осезаемото изкуство присъства наред с дигиталното при спазване на всички противоепидемични мерки. На 14 ноември изложбите, прожекциите и арт събитията дебнат отвсякъде. Eто за какво ще се оглеждаме ние.
 • Къде е изкуството?

  15 септември 2020

  2020 се оказа особена година по повече от една причина – и на световно, и на по-местно ниво. Протестите в България повдигат въпроси за политиката, свободата, бъдещето. Но и за изкуството. "Къде е то днес и къде трябва да бъде? Каква би трябвало да е ролята на артистите в политическия дебат?", питат се от Гьоте-институт и с това стартират конкурса си за плакати Къде е изкуството?.