• Любопитството родило учения

  10 септември 2020

  текст Дани Николова

  Науката е пътят, по който да поемеш, ако не искаш да живееш в заблуди, е казал вторият най-велик учен в света (след Айнщайн). Ако вече се питате "Кой беше вторият най-велик?", поздравления – любопитството ражда учения.
 • .
 • Най-хубавото предстои да бъде написано

  10 септември 2020

  Като егоистичен, влюбен в живота човек, на когото са поставили тежка диагноза, много трудно приехме отсъствието си. Мисълта за стотиците, а с течение на времето и без преувеличение хилядите заслужаващи внимание събития, които ще се случат, но ние няма да сме там, за да пишем за тях, ни измъчваше. Тоновете потенциално хубави, но обречени да не бъдат написани думи направо ни смазваха. Защото, разбирате ли, на нас ни се пише! А както видяхме от бурните ви и доста емоционални реакции на новината за нашето отсъствие (от сърце ви благодарим!) – на вас ви се чете! Чете ви се за изкуство и за култура, чете ви се за всички млади и стари, настоящи и минали интересни посвоему хора, които са направили така, че в света, пълен с всевъзможни битки, да остава достатъчно място за поезия.

  Най-хубавото винаги предстои. Ние ще сме тук, за да пишем за него. И сме адски щастливи, благодарни и горди, че и вие ще сте тук, за да четете!

  Einmal ist keinmal е заглавие на стар източногермански филм от 50-те. В превод фразата означава приблизително следното: каквото се е случило само веднъж, все едно никога не се е случвало. Е, мили хора, Програмата се случва повторно!
 • Какво не знаехме за... 29 февруари

  27 февруари 2020

  текст Виолета Иванова

  Знаете ли защо тази година февруари е с ден по-дълъг? Ако можете да отговорите с три думи, значи има какво още да научим заедно: като например защо високосните години не огряват еднакво навсякъде и как така историята помни и 30-дневен Малък Сечко.
 • Личен асистент

  30 януари 2020

  Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.
 • Sofia Game Jam Week 2020

  23 януари 2020

  В интервю с французина Александър Лене си говорихме за живота на гейм дизайнера у нас (и какво изобщо значи това), но ако на вас ви е ясно и искате да навлезете дори по-дълбоко в индустрията, освободете си дните от 24 януари до 2 февруари. Причините защо са на sofiagamejam.com и тук накратко:
 • Играта като професия: Александър Лене

  23 януари 2020

  текст Виолета Иванова снимка Севда Семер

  Петък 5 следобед е, когато записват имената ни, за да ни пуснат в онази недостъпна част на ЦУМ, в която един французин е като у дома си от няколко години. Офисът на Алекс Лене – този на компанията за мобилни игри Gameloft – вече се е опразнил за уикенда, така че няма кой да види как зяпаме конзолите, джагите, билярдните маси, ярките сепарета като в американски дайнър и паравана, зад който имат киносалон. Така е в тех компаниите, но ни е ясно, че не всичко тук е купон – всеки нов проект значи здраво бачкане и известно безсъние.
 • Хич не ми се смей, капитан Кук!

  19 декември 2019

  текст Петя Кокудева

  Преди 13 години със заем си купих миниатюрен таван. Бях на 24, работех здраво и нито преди, нито после съм мечтала да живея другаде, освен на таван. Когато с брокерката се качихме горе, първото, което видях, бе падащата през западния прозорец следобедна светлина. Не оглеждах дълго – връчих капарото. После се оказа, че таванът крие куп умишлено замаскирани недостатъци и бе сериозна разправия да се ремонтира основно. Парите за ремонт излязоха повече от парите за покупка – една без съмнение непрактична покупка. Този таван е моят обичен дом днес. И за миг не съм съжалявала. А онази светлина, заради която така наивно го избрах, продължава да пада по същия начин.
 • Коледни базари х3

  12 декември 2019

  Няма място за стрес, дори да сте доникъде с коледния шопинг – следват два уикенда с базари, на които ще се намери подарък и за най-изискващия вкус. Като например тези три:
 • Дни на храбростта

  28 ноември 2019

  текст Виолета Иванова

  Четворка гости от чужбина, допълнителна локация и по-дълга програма е отговорът, ако питате как са пораснали Дните на предизвикателствата от предното издание насам. Фестивалът за спорт на открито, туризъм и екология тръгва на 2 декември от Френския институт, а от 3-ти до 5-и ни изтегля към УАСГ, за да съпреживеем още чужди приключения и да обсъдим опазването на природата. За да огладнеете и вие по темата, надолу ви даваме по хапка от всеки от Дните.
 • Всички сме в играта

  24 октомври 2019

  текст Виолета Иванова

  Предния ноември първата Sofia Game Night хвана в мрежите си и върлите геймъри, и онези, които не бяха чували за Dota или пък за ескейп стая. Как? С десетки събития, от изложби до турнири, пръснати до късно из града. Защо? За да покаже различните лица на игрите и как игровите модели правят по-ефикасно и интересно и образованието, и изкуството, че и активизма. Пък и да засили индустрията у нас, разбира се. На 2 ноември издание две довършва започнатото, но с още по-голям замах и все така без вход. От картата с 32 локации вадим тези, които да не изпускате вие, и онези, където децата ви ще са главни герои.
 • Една рационална неделя

  10 октомври 2019

  текст Виолета Иванова

  10 ноември ще ви е ден за размисъл, ако го запазите за Ratio. Целодневният форум носи към Sofia Event Center тристепенно меню наука, която е поднесена така, че да я преглътнем лесно и да питаме за още. Готови знания трябват само по английски – събитието е без превод, а срещу 15-60лв от ratio.bg слушаме следващите трима лектори.
 • Mish Mash fest

  3 октомври 2019

  Бижута от Касиопея, арт магнити от Таралеж.ко, ароматни свещи от Scentique Candles, чорапи от Take a Step, лавандула в козметични бурканчета от Ayan и още пет реда БГ продукция за носене, мазане, подаряване се подрежда по щандове в есенното издание на шопинг феста. Вместо да проверявате отсега има ли нещо ново и непознато, просто давайте към зала В парка (над Люмиер) на 5 и 6 октомври да разберете на място – между 10:00 и 19:00.
 • Европейска нощ на учените 2019

  19 септември 2019

  Какво общо имат градинският грах и човекът? А какво е биобанка? Ами херпетология или пък квантов компютър?
 • Aniventure Comic Con

  4 септември 2019

  Следващият уикенд ще е приключение - на 14 и 15 септември Интер Експо Център става арена за близка среща с фантастични герои, създатели на комикси и актьори от хитови поредици.
 • Да се возиш или не?

  22 август 2019

  текст Виолета Иванова

  По-удобно от тролей, по-еко от кола и значително по-лесно от карането на колело – що е то? От година-две отговорът се плъзга безшумно по световните улици, а отскоро вече и у нас. Затова хващаме темата за електрическите тротинетки, докато е топла и (поне тук) още никой не е пострадал сериозно.
 • Езерото с лотосите

  18 юли 2019

  снимки Симон Варсано

  От будизъм през хиндуизъм до езиците пали, маратхи и санскрит думата udaya се превежда като храм, свещена планина, растеж, изгрев. От четири лета насам обаче тя значи и друго – йога ритрийт край Правец с богат график от практики, уъркшопи и жива музика, който разгъва постелка за благосъстоянието на духа ви от 14 до 19 август.
 • Сълзите на Ра

  11 юли 2019

  текст Кристина Йорданова

  Според египетската митология, когато бог Ра се разплакал над пустинята, така се появили пчелите. На тях днес дължим 70% от храната на масата си, но в замяна не им даваме едничкото, което искат – нормален климат и никой да не ги закача.
 • Малката голяма стъпка

  4 юли 2019

  текст Виолета Иванова снимка NASA, National Archives and Records Administration

  На 20 юли 1969 Нийл Армстронг прави своята лична малка крачка, но човешки огромен скок – първото стъпване на Луната. 50 години по-късно се завъртаме в орбита около тази велика история, преди National Geographic да зареди в ефира и цяла космическа поредица по същия повод.
 • 108 дни йога предизвикателство

  20 юни 2019

  DVD серията The Ultimate Yogi на популярния преподавател Травис Елиът предизвиква напредналите и вдъхновява начинаещите да надскочат себе си със серия от класове.
 • На въздух и две колела

  20 юни 2019

  Ако искате да порите с колелото си не Цариградско, а чистия вятър на планината, ето ви повод: велопоход Средногорие на 6 юли. Разстоянието е 50км от Горна Малина до Пирдоп, които изминаваме без състезание – организаторите от Бегач най-вече искат да докажат, че всеки може да кара толкова. Ако обаче се чувствате напълно боси, а ви се иска да се включите, ето подготовката, която ви трябва.