• Право към звездите: Матю Битон

  31 март 2016

  снимка Keil Lowres

  Фотограф, арт директор, дизайнер на албуми с номинация за Грами, рицар на изкуството и буквата в родната му Франция. Работи и по саундтраци, режисира документални филми, снима хора от Мик Джагър до Лана дел Рей и прави обложки за Принс и Тарантино. Днес обаче си разменяме мейли с Матю заради една обща работа с Лени Кравиц – двамата пращат при нас свои фотографски изложби, вързани на възел. За историите в тях, за най-добрата случайна среща по улиците на Ню Йорк, и за онзи тежък, но ценен съвет от Куинси Джоунс, говорим през няколко часови зони.
 • .
 • Закуски за шампиони

  2 март 2016

  снимки Лора Тодорова

  08:20 сутринта е, петък, а вратата на G8 се отваря през половин минута. Щом влезеш, те посрещат със "здрасти, добре дошъл" и веднага ти посочват палачинките и горещото кафе. Хайде, сядайте, Creative Mornings започва всеки момент, темата е етика.
 • Всеки ден, на практика

  25 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Къде е мястото на йога между имейлите, работата и ежедневната пара на града? Точно тук, дишайте дълбоко.
 • Сноукайт: опит за летене през зимата

  11 февруари 2016

  текст Вера Гоцева снимки Миглена Цонева

  Атанас Русев е един от най-смелите мъже, които познавам. Човек без социална маска, който е открил отдавна, че истинската свобода е в това да следваш себе си и да бъдеш едно с природата. Повечето хора го свързват с плажа на Корал и битката му да го запази девствен, някои са изкарали обучението му по кайтсърф там, а други са имали куража да влязат с него в неизследвани пещери по дъното на света. Един ден ще разкажем и тези истории, но докато горе на Платото все още има сняг, Наско ни вдига във въздуха със сноукайта си.
 • Студио в раница: Калин Николов

  11 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Всяка вечер през 90-те композира по едно парче на компютъра си, но нещата нито започват, нито приключват там и тогава. Връзката на Калин с музиката е горe-долу толкова дълга, колкото собствения му живот, и днес списъкът с театрални постановки и филми, на които е давал октави емоция, пълни няколко страници. Има два Аскеера и два Икара, а за последната година е работил по шест постановки – от Дакота и Любовта на Анатол до Квартет и Чайка. Да, слухът не ви лъже, той е обичайното музикално алтер его на Явор Гърдев, и знаем как разтърсва – сега влизаме на среща с него в най-малкото студио на света, за да открием епицентъра.
 • Коктейл от истории: Драгомир Иванов

  28 януари 2016

  текст Севда Семер

  За един от най-талантливите ни миксолози най-лошият знак е да харесаме всеки коктейл, който измисли – би значело, че не е достатъчно смел. Затова и в Щастливото прасе, където беше доскоро, и в Спутник, където е сега, и в Космос – който отваря след седмица-две на Лавеле – доматът при Драго може да се окаже в плодов коктейл, а халвата да е в една чаша с бял трюфел. Точно ресторантът с име на вселена ни дава повод да се видим – за него той работи в стегнат екип с амбиции, които стигат звездите. Не само храната и питиетата, там цялото изживяване ще бъде космос: музиката ще стимулира апетита, а менюто ще следва зодиака. Малко преди завесите да се вдигнат, сядаме с Драго да глътнем на екс няколко истории с дълъг послевкус.
 • Нещата от живота: Николай Грозни

  21 януари 2016

  текст Севда Семер

  Пати Смит казва, че романът му Вундеркинд "се разгръща като музика, сякаш си е служил не с пишеща машина, а с роял". Това слага нещата в точен контекст – Николай (Гроздински по паспорт) е писател и пианист, за да започнем от основното. Нататък чертаем четири години в будистки храм, обикаляне на света и резултат в шест книги, публикувани при нас и в Щатите. Наскоро се спря обратно в България, а по-конкретно – на 27 януари ще бъде в Перото за разговор със Захари Карабашлиев и Светлозар Желев. Малко преди това минаваме с него през важното в живота му, като тръгваме от точка първа.
 • Ръчна изработка

  14 януари 2016

  текст Севда Семер

  Обещахте ли си на 31 декември редовен спорт, повече сън и портокал на закуска? Вместо тях, опитайте друго – боя по пръстите, глина до лактите и готварска шапка на главата. Нищо против картата за фитнес, но в края на 2016 да можеш да правиш и друго ново с ръцете си, освен набирания на лоста, е по-силната година. Затова проверяваме три ателиета за възрастни, които ни учат на непознати движения.
 • Зън-зън, Коледа

  3 декември 2015

  Ако в края и на този декември ще подарявате чорапи, поне да са дизайнерски, коя година стана! Намирането на добрите празнични базари го свършихме ние, от вас се чака здрав кръст и хладна глава.
 • Lights out. Lasers on.

  3 декември 2015

  текст Виолета Иванова

  Тъмен лабиринт, мъжки глас, подвикващ наставления, оглушителна музика и светещи хора с пластмасови пистолети – това не е сюжетът на някой сюрреалистичен сън, а игра, която се чудим защо откриваме чак сега.
 • Сьомга срещу патица

  26 ноември 2015

  Тази битка е трудна, но не е проблем, щом накрая и двете падат в чинията ни. За лек обяд в понеделник следваме рецепти, извадени от книгата Манчев срещу Шишков, за да видим не кой е по-добрият, а колко е вкусно да готвим и ядем заедно.
 • Тайното меню на Цветомир Николов

  26 ноември 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Минал е през повече кухни, отколкото може да си спомни, а наскоро влезе дори в каравана – Цветомир Николов е готвачът зад Street Chefs. Точно той прибра българската кулинарна купа за 2015, повечето му дни започват в пет сутринта, мисли нов свой проект, за който скоро ще чуем, и, естествено, обича храната – включително и да говори за нея. Ние пък обичаме да слушаме, така че я превръщаме в основна съставка на нашата обедна среща и я използваме почти като машина на времето, която пренася, напомня, разплаква и очарова.
 • Blek Celebration

  19 ноември 2015

  текст Никола Шахпазов, снимки Севда Семер

  В неделя по обед спираме на адрес извън града – в Горна баня дуото Blek Pine ще извади пред нас и още стотици гърла първите си два вида крафт бира. Между "Наздраве" и "Още една" успяваме все пак да поговорим с тях за домашни туршии, коледно пиво с борови иглички и как двама души могат да свършат работа за двеста.
 • Натисни до долу

  19 ноември 2015

  текст Виолета Иванова

  Да се сгънеш на две и да се напъхаш в кола, тясна като кибритена кутия, за да се блъскаш в някакви мръсни гуми, докато стискаш детско воланче? Може би сме луди, но е страшно парти.
 • Нещата от живота: Анна Симеонова

  12 ноември 2015

  текст Севда Семер

  Мисъл, виц и естетика. Кога за последно видяхте на улицата плакат с тези трите? А могат всички да бъдат такива, казва ни Анна. Или поне е сигурна, че има кой да ги нарисува, когато преди около две години създава онлайн галерията за български художници Плакат Комбинат, заедно с Георги Александров. Това не е просто място, откъдето да си поръчате плакат, а и начало на няколко изложби. Сега след Рим, Ню Йорк и Виена, 60 авторски решения на тема Обичам този филм се връщат тук, за да ги видим в Дом на киното (и точно по време на Киномания) за първи път. Докато в другия край на залата някой вече реди плакатите, сядаме с Анна да поговорим за нейното начало, визуалната среда и най-вълнуващата тишина след концерт.
 • За буквите с любов: Chas LoveLetters

  5 ноември 2015

  текст Емануела Иванова

  Chas е част от графити бандата LoveLetters и обича буквите от 1989 насам. Любовта изглежда взаимна и изражението й оцветява градски платна по целия свят. Графитите са му (почти) всичко – галят окото и гъделичкат егото му, а в скобите са децата и съпругата му, с които рисува останалата част от живота си. Сега Chas идва тук за Sprite Graffiti Academy и ще обучава на графити писмо наши първолак-артисти, избрани от него. Направихме си виртуална среща с този модерен будител, за да си поговорим за любовта, която, оказа се, не се изписва само с тези седем букви.
 • Нещата от живота: Хосе Гонсалес

  29 октомври 2015

  Трябват му само няколко минути китара и глас, за да разтопи всяка ситуация. Сега нещата са още по-сериозни, защото Хосе се включва за по-дълго и по-близо от слушалките – билетът топли джоба ни, откакто обявиха първия му концерт в София на 9 ноември в Студио Орфей.
 • От главите до стените

  15 октомври 2015

  Представят се като създатели на повърхности. Но не са дърводелци, скулптори или архитекти – Елена, Искрен и Ясен правят боя. Наричат я Escreo, защото помага да запалим крушката в главата си – нанесете я, изчакайте три дни и вече имате бяла дъска, върху която силните идеи се развиват, а слабите се трият лесно.
 • Мерве Бедир: на града с любов

  10 септември 2015

  Днес си мечтае за град, в който да се връща, но утре може да поиска сгради и улици, които летят, за да не пътува никога повече. Мерве Бедир е архитект от Анкара, а тази година – и куратор на One Architecture Week, която ще се случи от 18 до 27 септември в Пловдив с тема Приобщена река. Напоследък Мерве е там, за да хване едно усещане, което й харесва – че при нас има потенциал за промяна. Срещаме се с нея, за да я питаме как една овощна градина премахва граници, коя мантра да си повтаряме всеки ден, за да променим града си, и какво никога няма да забрави от София.
 • Нещата от живота: Алиса Атанасова

  10 септември 2015

  Уловихме я за час между две репетиции, но времето ни стигна да разберем няколко неща. Алиса е трето поколение актриса, преподава театър в школата на Малин Кръстев и влиза в още много роли – скоро ще видим какви в Любовта на Анатол в Сфумато и 39-те стъпала в Зад канала, а през ноември я чакаме в Гео в Народния. Днес обаче играта е само една от важните стъпки по пътя й – слушаме за него на фона на суинг, който се оказа никак неслучаен.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081