Разкодираните закони

24 октомври 2012 текст Тея Дия снимки Илиян Ружин
Според Бърнард Шоу свободата носи отговорности, затова мнозина се страхуват от нея. Ние обаче познаваме група симпатични младежи, които не само не се боят от свободата, но са се заели сериозно да внесат яснота в живота на свободния гражданин, които не познава правата и задълженията си. Това са  Кристина Рангелова, Рени Христова, Вяра Молева, Деница Кожухарова, Петър Кьосев, Станимир Ненов, Георги Държанлиев и Никола Рачев от сайта pravatami.bg, ентусиазирани студенти по право, подхванали нелеката задача да посеят базова правна компетентност на хора като нас и вас.


Pravatami.bg: разкодираните закони е безплатна онлайн платформа, където автори и читатели заедно разясняват закона (засега в сайта присъстват обяснения по 12 права). Продуктът, който виждаме е само обвивката на многото усилия, при това безвъзмездни, на хората, които ви представяме. Свикнали приятели да ги питат как да се предпазят от измама при подписване на довоговор за наем и как да реагират в неудобни битови ситуации, юристите натрупват солидна база данни в pravatami.bg, където най-често срещаните казуси имат своето кратко, ясно и съвсем смилаемо обяснение. Проблемът според тях обаче е, че са малко хората, които могат адекватно да преценят колко точно сложна е ситуацията им, а и повечето „ги мързи да се защитават”. Плачевна се оказва ситуацията и с постсоц генерацията, която ”има големи празноти в правната култура. Не празноти, а по-скоро безбрежен вакуум, които образователната ни система, а дори и юридическите факултети не успяват да запълнят. В училище се учи Етика и право един срок, най-често съвсем през просото. В Америка от деца учат какво пише в Конституцията, какви са гражданските им права и т.н., докато тук системата оставя правната култура на самотек и резултатът е налице.” Е, двигателите на pravatami.bg поне смятат, че когато надеждата умре, следва твърдата увереност. Екипът продължава да отделя свободното си време, за да допълва правата в сайта, като уточнява, че платформата не е място за лични запитвания и разрешаване на случаи. Напротив, сайтът се чете от всеки, който желае да бъде добре информирам преди, например, да започне работа, да сключи договор с мобилен оператор, да се защити от домашно насилие или да стане студент в държава от Европейския съюз. Ако пък и вие искате да се включите със статия, вижте как да го сторите директно в сайта, авторите ще го прегледат и одобрят, а след това ще сте сигурни, че сте дали своя дан в юридическото ограмотяване на всички пожелали го.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081