Цветeлина Орешкова и Приказен дом

10 май 2012 текст Тея Дия снимки Цветелина Орешкова
Тя е от онези жени с излъчване на мадона, носещи със себе си светлата и чиста енергия, която неизменно свързваме с майчинството. Не знаем дали призванието на Цветелина Орешкова е да бъде майка, но тя определено изпълва тази дума със смисъл. Затова ни се струва и най-подходящият човек да ни разкаже за Приказен дом – нещо като целодневна детска градина, но не съвсем, защото там, неотлъчно до дечицата, са и техните родители.


Приказният дом се появил преди повече от година – в началото в жилището на една от жените основателки. Именно така заформят т.нар. родителски кооператив – неформална организация, чиято мисия е естествената грижа за потомството. За жалост подобни кооперативи са малко популярни в обществото, но който ги познава, знае, че родителите там се занимават с изключително сложната задача сами да отглеждат, възпитават и стимулират мъниците. Скоро кооперативът си намира официално местенце до Орлов мост – светло, просторно, ведро – и го нарича Приказен дом. Там, с помощта на педагог, полагат първите стъпки във възпитанието на своите деца. Идеята е индивидуалността на всяко хлапе да бъде зачетена, а докато малките си играят, мама и/или татко са винаги наоколо. Цвети смята, че така адаптацията на детето към социалния свят е по-плавна и придобиването на самостоятелност от родителя е значително по-безболезнено. Новите деца в групите преминават през адаптационен период от 2 до 4 седмици, където свикват с другите и скоро непознатите стават голямо семейство. Изключително важна е личната ангажираност на родителите, това определя и участието ви в грижата – готвене, почистване, игри (всичко на ротационен принцип с останалите от кооператива). “Когато се говори за родителски кооперативи, често се изтъква, че те са новата алтернатива на детските градини. Но като че ли за нито една от нас градината не е билa подходящият избор. Вътрешното усещане, че лично участваме във всеки детайл, че решаваме всичко заедно, че знаем, че създаваме добро социално начало за децата си, е вдъхновяващо за нови и нови идеи”- разказва Цветелина. Не че не са се сблъсквали с откази, премеждия, недоволство, напротив. Просто вярата в каузата е много по-силна от всичко друго.

Приказен дом е на бул. Евлоги Георгиев 62

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081