Мария Илиева и нейният Gastronome

24 ноември 2011 текст Доротея Василева снимки Мария Илиева
Мария Илиева е от онези одухотворени хора, които се чувстват толкова удобно в кожата си, че думата скука им е съвършено непозната. Не защото са намерили своята комфортна зона, а защото не спират да я търсят. Сега увлеченията й, както сама ги нарича, са се канализирали в една нова любов – Gastronome.


Мнозина познават Мария като жената-двигател на сайта LaMartinia. Там тя насочва прожектора върху нещата, които я вълнуват, и хората, които имат любопитни и интересни занимания, без да са много популярни. Сега инстинктът към dolce vita води Мария към новото й начинание – магазин за френски продукти, ухания, козметика и красоти за дома. Нищо, че е филолог и интересите й обхващат всичко от фотография през кулинария до застраховане; тя никак не обича да попада в социални рамки. Френската бакалия се е настанила на Малките пет кьошета и е създадена направо от ръцете на талантливата си собственичка. “Идеята е София да става все по-космополитна, без да губи от автентичния си чар, и това е напълно възможно. При това без претенции за лукс и ексклузивност.”
Gastronome е вдъхновен от пътуванията и необятната Франция. От онези малки кътчета, които сърцето разпознава като райски места. Тук няма да има гурме, твърди Мария, защото смята, че напоследък употребата на тази дума я е лишила от смисъл. Ще има типично френски изкушения, внесени директно от родината им – сирена, колбаси, пастети, терини, вина, естествено. В друг ъгъл пък ще са подредени ръчно изработени украшения за дома, оригинална козметика и издания от чуждестранния печат. В Gastronome няма да чуете магазинерската фраза “какво ще обичате”, защото ще е място за срещи – не само със специалните нужди на сетивата ви, но и с други като вас. Мария планира да организира дегустации и събития, които да изкарат пространството от графа “купувам-консумирам” и да го направят универсално местенце за удоволствията от живота.
Gastronome се намира на ул. Неофит Рилски 63 и работи от понеделник до събота от 10:00 до 19:00
frenchgastronome.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081