Иво Чомаков и неговите лампи

5 октомври 2011 текст Клодин Жендова
Иво Чомаков ни е крайно симпатичен и повече от веднъж сме пили бира заедно, но това далеч не е причината, заради която избрахме да ви го представим. По професия е строителен инженер, по призвание – фотограф, а по случайност – дизайнер на лампи.


Именно случайната му страст му носи наградата на миналогодишния Sofia Design Week. А дизайна на нестандарнтите осветителни тела замисля отдавна като част от интериора на собствено фотографско студио, което един ден да отвори. Отскоро мечтата е факт. Студио Plug е на ул. Веслец 46 – много гостоприемно и препоръчително за запомняне, защото амбицията на Иво Чомаков е да го превърне в място, на което да се представят нови, атрактивни изложби, инсталации и въобще всякакъв вид изкуство.
Умът и въобръжението на Иво Чомаков работят със страшна сила. Дизайнът за него е адски важен. Смята, че той трябва да е във всичко наоколо, защото очевидно цени красотата. Вдъхновение не му липсва. Търси го и го намира навсякъде – особено в музиката. Затова и част от лампите му изглеждат като микрофони. Вдъхновява го и киното, където също дълбае с особена страст. Неговият късометражен филм Лондон е част от Българското късо съединение, което почти всяка седмица можете да видите в Euro Cimena. Иво казва, че последният филм, оставил трайно впечатление у него, е 127 часа – истинска история за алпиниста Арън Ралстън, който сам ампутира ръката си, за да оцелее в екстремна ситуация. Подозираме, че Иво Чомаков харесва тази история не само заради красивото й заснемане. Вероятно открива в нея и част от себе си – инженер-фотограф-режисьор-дизайнерът с упоритост, търпение и надежда върви към реализиране на всичките си цели, макар да знае, че няма да му е особено лесно.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081