Централните софийски хали през възходи и провали30 юли 2021 текст Димитър Димитров снимка Иван Шишиев
„Новобългарският престолен град се сподоби с още една монументална сграда от твърде значителен характер. Това е Покритото тържище или тъй нареченото, кой знае по чия прищявка, с немската дума Хали. Това тържище е една неоценима придобивка не само за естетиката на столицата, но и за доброто здраве на жителите на града“ – списание Съвременна илюстрация.


Току преди избухването на трите войни, довели България до две национални катастрофи, в центъра на София вече се издигат Централните софийски хали. Строежът им е завършен през 1911 година по проект на архитект Наум Торбов, роден в село Годеш край Битоля и завършил архитектура в Букурещ. Нему дължим още цял куп емблематични сгради от Третото българско царство, сред които Софийската градска художествена галерия (по онова време Градско казино), Хотел Париж и Румънския културен институт.

От дистанцията на времето днес някои разглеждат Халите като своеобразен първи мол в историята на София. Преди появата им на същото място помещава дървеният цирк-театър България, срещу който пък се шири традиционният седмичен открит пазар. Различни източници свидетелстват, че много векове по-рано точно това място е служело за пазарно средище. Дори днес подземният етаж на Халите разкрива пред очите ни останки от древна римска баня и крепостната стена на Сердика.

Самата сграда на търговския комплекс е изградена в неовизантийски архитектурен стил – идентичен с този на отсрещната Централна софийска баня, завършена няколко години по-късно. Всеки ден с изключение на неделния вратите на Халите отварят точно в 06:00 за всеотдайните работници, а час по-късно първите посетители донасят със себе си пазарния глъч. Десетилетия наред тържището е основен пункт за закупуване на месо, зеленчуци, плодове, млечни продукти, а приземният му етаж е убежище на машини за лед, необходим на околните ханове, кръчми и по-заможни домакинства. Главният вход на Халите е украсен с герба на София, а емблематичната кула с часовника е добавена към конструкцията още през 1915 година.

Появата на Халите съвпада със съграждането на Софийската синагога, с което закритият базар се оказва в сърцето на Площада на толерантността, съставен от православен храм, римокатолическа катедрала, мюсюлманска джамия и еврейска синагога. За съжаление бомбардировките над София през Втората световна война опожаряват Халите, а щрапнели увреждат фасадата им.

В заника на Народна република България започва реконструкцията на комплекса, продължила цели 12 години. За цяло едно поколение на прехода Халите са „магазинът във вечен ремонт“. През 2000 година комплексът най-сетне е готов да приветства гражданите и гостите на София. Немалко туристи често припознават в сградата железопътна гара, а още повече от тях обичат да я посещават, за да се снабдят със свежи и автентични местни хранителни продукти. Така е и до днес, когато Халите са пред угрозата да се превърнат в обикновен клон на немска верига хипермаркети. Или пък в някое от следните шеговити предложения.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098