• Benjamissimo Chocolate Experience

  26 ноември 2022

  Какво е единственото по-хубаво от изложение на шоколади? Дегустацията им, разбира се. И точно това ще има на 25 и 26 ноември в Топлоцентрала. В събота от 10:00 до 24:00 и в неделя от 10:00 до 19:00 ще можете да видите изложба със снимки на хора, които хапват шоколад след дълъг работен ден, а най-хубавото е, че ще можете да тествате над 30 вида шоколад Benjamissimo – от тъмен 100%, през кокосов млечен, солен карамел, до хипер лют. Ще има и семинари, работилници и всичко това е с вход свободен.
 • Веднъж да дойде неделя!

  24 ноември 2022

  Още е едва четвъртък, но уикендът ни намигва от екрана във филмотечно кино Одеон с Веднъж да дойде неделя! в 18:00. Събираме любителите на криминалните сюжети, старите филми и френското кино, за да открием кой е виновникът за двойното убийство от лентата на режисьора Франсоа Трюфо. Запътваме се към залата за последната прожекция на филма в програмата на Киномания.
 • Проклет да е предателят на отечеството

  23 ноември 2022

  Театър Словенско Младинско от Любляна гостува за пръв път в България на 19 ноември като част от Нощта на театрите. Трупата остава у нас и за 23 ноември, когато гледаме политическия спектакъл Проклет да е предателят на отечеството. Представлението поставя под въпрос рамките на артистичната и гражданската свобода и осмива национализма с помощта на откровена пародия. Отправяме се към Топлоцентрала, за да видим това вълнуващо и въздействащо произведение на съвременния театър в 19:30.
 • 10 години ТДК

  22 ноември 2022

  На 22 ноемари се събираме в Mixtape 5, за да отпразнуваме 10 години от първия концерт на група ТДК. Тази вечер минаваме през всички периоди на групата и слушаме както издавани, така и някои неиздавани парчета. Вратите отварят в 19:00, от 19:30 слушаме ТОТАЛШТЕТА, а в 20:30 на сцената излизат главните герои на вечерта. Не забравяме да вземем билети от тук.
 • The Black Swells в КУПЕ

  17 ноември 2022

  В началото на лятото The Black Swells препълниха КУПЕ за последно и на 17 ноември се завръщат на сцената на клуба. В началото на вечерта сме в ръцете на Svetoslav (Indioteque), който се грижи за доброто ни настроение и след изпълнението на групата. Вратите отварят в 21:00, а билетите взимаме на място или тук.
 • Поезия в метрото: седмо издание

  15 ноември 2022

  Поезия в метрото се завръща между 14 и 23 ноември във вагоните и метростанциите на софийското метро. Откриването на седмото издание на проекта е под купола на Ларгото на 15 ноември в 18:30, където представители на държавите участници, както и авторът на българското стихотворение – Георги Господинов, четат произведенията в оригинал. Докосваме се до лирика от Австрия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Украйна, Унгария и Чехия във влаковете, а и на станциите: Софийски университет, Стадион Васил Левски, ИЕЦ-Цариградско шосе, Ломско шосе, Бели Дунав, Лъвов мост, Сердика II, НДК, Европейски съюз, Витоша, Надежда и Княгиня Мария-Луиза.
 • Нито една повече. Концерт срещу насилието над жени

  14 ноември 2022

  По случай 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието над жени, колективът на Феминистки мобилизации съвместно с други организации, партньори и артисти стартира инициативата Седмици срещу насилието над жени, с която цели да даде гласност на проблема с домашното и полово-базираното насилие и да привлече медийното, общественото и политическото внимание по темата. На 14 ноември в 20:30 на сцената на Строежа се качват Dead Man’s Hat, People of Maha и Callie, за да сложат началото на проекта. Слушаме някои от най-добрите им парчета, а в разговор с публиката те споделят някои свои лични истории и причините да застанат зад каузата.
 • Наука на човешки език

  19 ноември 2022

  На 19 ноември Sofia Tech Park става пресечна точка между изкуство и наука на човешки език. От демонстрации и изложби до лекции, започващи от мухите, които доминират света ни. На пръв поглед тези досадни същества имат много важна роля за разбирането на всичко около нас. Свикнали сме да ги виждаме като преносители на заболявания, но всъщност те имат ключово значение за опрашването на растенията и премахването на мъртвата тъкан. След това излитаме към тема, която разглежда звездите тийнейджъри – способни да погубят и да създадат извънземен живот. Те показват, че хаосът е задължителна част от съществуването, а д-р Стивън Голдфарб се опитва да отговори на вечните въпроси, свързани с Вселената – откъде идваме и от какво сме направени. Денят продължава с изложба, която ни показва как всъщност работи мозъкът ни, а между всичко това има време за едно кафе, което да ни зареди за следващата доза знание. Форумът започва в 10:00, а билетите са от 40 до 250 лв. от тук.
 • EVDN.

  21 ноември 2022

  Пръстите му скачат по баса откакто е на 16 и го познаваме като част от проекти като Dayo. Но и сам обича да сплита стилове и сега изкарва албум, който светва прожекторите към любимия му басов звук. Евден Димитров или EVDN. се разхожда до Sofia Live Club, за да ни представи там новия си албум TENSION/RELEASE. Хващаме неговите електроника, джаз фюжън, психеделия и даунтемпо в компанията на Trombobby на тромбон, Владислав Мичев на тромбон и бас тромпет, Денис Попстоев на саксофон, Радо Казасов на барабани, Мирослав Иванов на китара и други. Събитието е от 20:00 на 21 ноември с вход свободен.
 • David Bowie Moonage Daydream Afterparty

  18 ноември 2022

  Moonage Daydream е кинематографичната одисея, която изследва креативния път на Дейвид Бауи, забъркана от режисьора Брет Морген. Филмът влиза в програмата на Киномания в Дома на киното на 18 ноември, а след това Дюкян Меломан B side & Studio A ни канят на официално афтър парти, когато към 23:00 музиката започва да се лее от плейлиста на julianep.
 • Литературната 2022: по действителен случай

  16 ноември 2022

  Участници от 5 държави, които засаждат своите идеи в полето на световната литература, сядат в Топлоцентрала, за да анализират текстове и тенденции от изминалата година. Как тя си взаимодейства с днешната действителност, ще е в основата на разговора, но докторът по теория и история на литературата Биляна Курташева от България, сръбският писател Владимир Арсениевич, литературният консултант Кейт Грифин от Великобритания, поетесата Хана Кумар от Беларус и литературният мениджър Яна Генова засягат и някои подтеми. Разискват дали наистина се пише все повече нехудожествена литература, докато обръщат внимание на значението на антиутопиите и научната фантастика и отговарят на въпроса могат ли наистина писателите да пишат за неща, които не са преживели. Чакат ни на 16 ноември от 20:30 след предварително записване на линк, който проследяваме на страницата на събитието във Facebook.
 • Ден на отворените гардероби

  12 ноември 2022

  Да грабнем по някое ново съкровище, тъкмо излязло от гардероба на други хора, е един от по-устойчивите начини за обличане. Всички дрехи се нареждат в Бар Петък на 12 ноември от 17:00, а в настроение ни вкарва музикалната селекция на Весела Бабинова и Боряна Братоева. Ако сме малко объркани, ще има и ревюта на по-интересните попадения в плат, а част от приходите отиват за фондация Шаро – подай лапа. Свежите питиета от бара започват да се разливат привечер с вход свободен.
 • Време: поп-ъп изложба

  11 ноември 2022

  Темата е Време, а мястото е Порт А – галерия, която се гуши на Триадица 5. Там се събират 18 подбрани творби от 18 различни автори, които пречупват времето през своите илюстрации. Всички те ще са отпечатани на тениска, а на закачалка вече виси една готова за обличане - тази на победителката от конкурса през лятото, Михаела Ангелова. Изложбата е там само още 2 дни, до 13 ноември, с илюстрации от Алекси Иванов, Антония Мечкуева, Били Матеева, Виктория Стайкова, Мариана Сърбова, Адриана Сърбова, Виктория Паева и още много.
 • Може ли изкуството да разказва история?

  10 ноември 2022

  На 10 ноември в 18:30 ставаме участници в дискусия за ролята на изкуството в подреждането на парченца от премълчани истории с група от учени, куратори, художници и дейци на неправителствени организации като част от програмата на изложбата Съседите: форми на травмата. В Софийска градска художествена галерия обсъждаме може ли една инсталация да се превърне в свидетелство за травмата и каква е връзката между визуалното изкуство и историческата методология.
 • Електра тук и сега. Премиера

  9 ноември 2022

  Елeктра или свалянето на маските на френската авторка от XX век Маргьорит Юрсенар оживява на българска сцена под режисурата на Василена Радева. Промененото заглавие подсказва, че ключовият елемент на представлението е връзката с днешното, но не чрез преднамерено осъвременяване на мита, а по-скоро чрез коментар на историята. Попадаме в лабиринт от представи и образи от света на Електра за пръв път в 19:30 на 9 ноемрви в Топлоцентрала, а през него ни води театрална компания Паник бутон театър. Радева изгражда театралния разказ на базата на лабораторна работа с актьорите и тяхното активно участие в процеса, а настоящата премиера е заключителният етап от изследователско-творческия процес.

 • Късометражно кино в Singles

  7 ноември 2022

  На 7 ноември от 20:00 се наслаждаваме на разнообразна селекция от късометражни филми в бар Singles, при това с вход свободен. Гледаме всепризнатата анимационна класика на Юрий Норщейн Ежко в мъглата - еталон за изрезковата техника в анимацията. Ефирната творба отстъпва място на друг анимационен филм - Блейд Рънър: Затъмнение 2022 от Шиничиро Уатанабе. Следва американската лента от 1966 година 9 Variations on a Dance Theme с режисьор Хилари Харис. Филмът следи танцьорката Бети де Йонг, докато тя изпълнява един и същи танц девет пъти, като с всяко следващо повторение камерата става все по-авантюристична. За финал потъваме В дълбините. Познаваме авторката на късометражния филм, Антоанета Аламат Кусиянович от пълнометражния ѝ дебют Мурена, който грабна Златна камера в Кан, а тук тя разказва историята на тринадесетгодишната Юлия и нейните мрачни импулси.
 • Премиера на При закрити врати

  4 ноември 2022

  На 4 ноември в 19:30 гледаме премиерата на При закрити врати по Сартр в Сити Марк Арт Център. Режисьорът Камен Коев ни приветства в света на три души с различни земни съдби в един привидно спокоен и красив ад. Потапяме се в спектакъл за вината, прошката, изкуплението, спасението и вечността с помощта на виолончелистите Ая Коева и Денислав Караатанасов. Билети намираме тук.
 • Борис Ковач в Sofia Live Club

  3 ноември 2022

  След трикратно отлагане заради пандемията концертът на сръбския саксофонист Борис Ковач ни води към Sofia Live Club на 3 ноември. За квартета на музиканта откриват Ambient Folklore и Space Trio. Слушаме най-доброто от камерната музика на композитора, някои преаранжирани версии на пиеси, както и съвсем нови произведения. Билети взимаме от тук или на място на входа и започваме в 20:00.
 • Къде са жените в цялата картина на изкуството?

  2 ноември 2022

  В историята на изкуството жените остават драматично назад, като техните произведения не намират често своето място в музеи, галерии и аукционни къщи. Затова Росена Иванова влиза в Гьоте-институт и с кураторските си знания и разбиране на историята на изкуството се фокусира върху репрезентацията на жените на тази сцена с развитие на възможните сценарии за по-честото участие в пазара на изкуството и частните колекции. Организирано от Българския фонд за жените. Слушаме лекцията на 2 ноември от 18:30.
 • Среща със Здравка Евтимова

  1 ноември 2022

  В Деня на народните будители се отправяме към литературен клуб Перото за беседа със Здравка Евтимова. Срещаме се с нея в 18:00, за да разберем какво е да си будител в наши дни, признат както в родината, така и от световната публика.