• Театър на сетивата: Скрита гора

  25 септември 2020

  Неведнъж сме опитвали да разкажем що е то сетивен театър и какво точно се случва с теб по време на такова представление. Истината обаче е, че няма как съвсем да разберете, докато не опитате сами. Сега е добър момент да навлезете в дебрите на Скрита гора – сетивен лабиринт на открито, който се случва за последно на 25 и 26 септември, преди да остане само магически спомен. Още инфо и резервации на sensorytheatresofia.com.
 • Саша Гьотцел

  24 септември 2020

  Изправя се зад диригентския пулт, от който насочва Софийска фулхармония за две произведения на Малер – Адажието из Симфония No5 и Симфония No4 в сол мажор. Слушаме ги на 24 септември в Зала България от 19:00 за 15-35лв от eventim.bg.
 • Премиери в театъра

  23 септември 2020

  Театрите в града се бюдят за нов сезон и премиерните заглавия в афишите им не закъсняват. На 23 септември гледаме за пръв път Бившата мис на малкия град - текст на Мартин Макдона, оживял под режисурата на Владимир Люцканов в Младежкия театър. Същия ден към Камерната сцена на Народния пък ни тегли постановката на Стефан Спасов по текст на Оля Стоянова Страх за опитомяване.
 • Къде живеят архитектите?

  21 септември 2020

  Къде живеят хората, които градят облика на градовете ни? Къде се чувстват у дома и как изглеждат техните лични пространства? На 21 септември от 17:00 на ул. Шипка 23 документалният филм Къде живеят архитектите? (от програмата на Master of Art) ще ни отговори на тези въпроси през призмата на 8 архитекти: Шигеру Бан, Марио Белини, Дейвид Чипърфийлд, Масимилиано и Дориана Фуксас, Заха Хадид, Марсио Коган, Даниел Либескинд и Биджой Джайн/Студио Мумбай.
 • Първата жена кинорежисьор: Неразказаната история на Алис Ги-Блаше

  22 септември 2020

  Гласът на Джоди Фостър ни повежда на разходка из историята на киното. Разказва ни за Алис Ги-Блаше - не просто първата жена кинорежисьор, а една от първите, създали повествователен филм. Започнала като асистент на Gaumont, тя бързо се издига до директор продукция. Следва дългогодишна кариера във Франция и САЩ, където основава свое студио и се вихри като сценарист, режисьор и продуцент на над 1000 филма, след което е заличена от филмовата история. Разбираме за нея на 22 септември в Кино Влайкова от 20:00 и на 23 септември в Дом на киното от 18:30 за 8лв.
 • Кино под открито небе: Закуска в Тифани

  20 септември 2020

  "Нощта прелива в ден над пустото Пето Авеню. Докато Ню Йорк прогонва съня от очите си, една стройна фигура, все още ухаеща на вчерашни мечти, се отразява във витрината на най-известния бижутериен магазин в света." Ако пред очите ви не изниква точният кадър, за който става дума, време е да си припомните (или да гледате за пръв път) Закуска в Тифани. На 20 септември може да го направите на открито в парка на Военната академия от 20:30 с билети от ticketportal.bg.
 • Под небето на София

  15 септември 2020

  Иван Шишиев, познат с фотографския си проект Етюд-и-те на София, тези дни вади първата си книга-албум, а с нея идва и тази изложба в Регионалния исторически музей (в Банята). Какво точно ще видим там е тайна, но един вълнуващ факт е ясен: специално за случая за нас ще е отворен и куполът на сградата, където преди не сме били. Откриването е в 14:00 на 15 септември.
 • Полско планинарско кино

  14 септември 2020

  По традиция Банско Филм Фест минава за малко и през София. На 14 септември ще го засечем в Полския институт. От 18:30 там започва вечерта на полското планинарско кино, което опознаваме с помощта на 4 прожекции на филми с куп фестивални награди (включително от Банско). Авторите им са големи имена в киното, а героите в тях са важна част от световната планинарска и приключенска култура. Повече за програмата вижте тук.
 • StrEAT Fest

  19 септември 2020

  За четвърти път Бакхус завзема Женския пазар, за да го превърне в още по-гореща кулинарна точка. Както винаги, фестът кани подбрани ресторанти и производители, от чиито международна и авторска кухня, занаятчийско вино, крафт бира, специално кафе, сладки печива, фермерски продукти и какво ли още не опитваме на 19 и 20 септември от 10:00 до 22:00. Този път водим и четириногите си, за които също ще има лакомства.
 • КвАРТал фестивал

  18 септември 2020

  Не е за вярване как се разви квадратът между Дондуков, Мария Луиза, Сливница и Левски, откакто КвАРТал фест се настани там. Инициативата за превръщането на района в арт квартал, където зад всеки ъгъл дебне нещо неочаквано и интересно, става на 5 години. Фестът пак идва във вечерните часове на 18-20 септември – без големи сцени и тълпи, но с малки изненади във всеки втори магазин, галерия или заден двор. Следете програмата във фейсбук.
 • Кино в двора

  17 септември 2020

  Подобно на други места за култура в града, това лято и Гьоте-институт превърна двора си в кино. Всеки четвъртък този месец, след регистрация през фейсбука или сайта на института, там гледаме добри немски филми. Като заснетия в един кадър екшън-трилър Victoria (17 септ, 20:00) или пънк-анархистичния Черни овце (24 септ), предхождан от йодел концерт, пърформанси и късометражка, курирани от Sofia Art Week.
 • PURE /future/

  16 септември 2020

  Ако следите културния календар, трябва да сте чували за Християн Бакалов – българо-френският артист няколко пъти е гостувал в София с потапящо-пърформативни визуални инсталации. PURE /future/ е част от трилогията му ЕТЕРНИЯ, посветена на концепцията за вечност на философа Барух Спиноза. Бакалов я прекроява за пространството на САМСИ, а всеки от нас влиза да я преживее насаме между 16 септември и 1 ноември.
 • Dayo

  11 март 2020

  Dayo отново пускат соул и джаз хармониите си с гласа на Saigo на преден план - на 11 март от 22:00 в клуб ЕХЕ с вход 10лв. Ако търсите разгрявка за случката, пуснете си например парчето Yellow Hat
 • 8 март

  8 март 2020

  Или накъде да поемете, щом ви замирише на зюмбюли:

  ПО СТЪПКИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРКИ
  По стъпките повеждат осмомартенска разходка в 13:45 от пл. Света Неделя, която минава през научните открития, дръзките пътешествия и извоюваните права на няколко българки от царско и предосвобожденско време. Цената е по ваша преценка, записването – през фейсбук.

  ПРАЗНИК НА ЖЕНСКИЯ ПОТЕНЦИАЛ
  Два дни по-рано, на 6 март в 14:00, осем жени от различни сфери (като писателката Зорница Христова и спортистката Елица Ръжева) сядат в Полски институт да разкажат какво им коства и какво им носи работата и как съчетават различните си роли в живота.

  FÊTE FEMME
  Ще рече "празник на жената", посветен е на грижата за себе си и ще тече цели 3 дни – от 6 до 8 март, когато в Галерията за национални богатства (Иван Вазов 3) си доставяте всичко от мода, цветя и изкуство до разкрасителни процедури и брънч. Вземете портфейл, но ще има и безплатни неща.
 • Mish Mash Fest: Spring Edition

  7 март 2020

  Астрономическата пролет може да настъпва чак на 20 март, но за Mish Mash Fest (а и за термометрите ни) тя вече е тук. Пролетното издание на фестивала-базар е в Ларгото, където освен щандовете на 60+ творци, дизайнери и концептуални марки (донесли най-новата си продукция - от дрехи, козметика и бижута до детски стоки, книги и красоти за дома), ще има и кът за отмора от шопинга. Минете на 7 или 8 март между 10:00 и 19:00, ако гардеробът или настроението ви плачат за малко освежаване.
 • Камера! Работи + Linkage + Круиз до Рио

  9 март 2020

  Тройка подбрани събития на 9 март:

  КАМЕРА! РАБОТИ
  За София Филм Фест разказваме тук, но това събитие от него не е за прожектираните, а за сниманите в града филми. Книгата със същото заглавие вдъхновява изложба във кафе-галерия Фотосинтезис с най-добрите архивни кадри от филмотеката ни, които показват София като снимачна площадка в 21 филма – например Рицар без броня и Таралежите се раждат без бодли. Откриването е на 9 март от 18:30, финалът – на 16 април.

  LINKAGE – ПЛАТФОРМА ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ
  След два успешни сезона танцовата компания Stream Dance пак прави кастинг за безплатния си тримесечен тренинг по съвременен танц, който включва лекции, уъркшопи и даже участия. Всеки може да се включи, стига да е между 14 и 55 години и да има хъс за танц (дори да няма стаж в него). До 9 март пратете на linkagedanceplatform@gmail.com три имена, възраст, телефон, инфо за опита си и желан ден за кастинг: 10 или 12 март, 19:00, в студиото на партера на КНСБ.

  С КРУИЗ ДО РИО
  Би било приятно да ви каним в открито море през работната седмица, но тук говорим за срещите в Клуб на пътешественика с Мартин Кръстев. Той пътувал до Южна Америка и останал там 3 месеца, така че помислете отсега кое ви е по-интересно в тази история: защо решава да стигне по вода и какво се вижда от круизния кораб до Рио разказва на 9 март от 19:00, а как е бил животът в Буенос Айрес – на 10 март. Входът е все по 7.50лв.
 • Гергана Николова: откриване

  10 март 2020

  Гергана среща термина Schein за пръв път в немско списание за философия, а сега кръщава платната си на понятието за престиж и слава, но и за измамен блясък, който заменя реалността. През последната година тя създава серия, в която най-важен е бил експериментът – не само собственият ѝ в процеса, но и в общуването с нас. Тоест не ни дава лесносмилаеми образи, а поле да пуснем интуицията си в разбирането какво точно гледаме. Изложбата ѝ в София Прес се открива днес - 10 март, в 18:00.
 • Сенки в рая

  3 март 2020

  София Филм Фест има причина да завърти почти всички филми на финландеца Аки Каурисмаки два пъти - веднъж за загрявка в Дом на киното от 2 до 13 март, а след това и в разгара на фестивала в Одеон от 27 март до 2 април. Предложението за 3 март в Дом на киното е Сенки в рая - комедия-драма, в която се влюбват шофьор на боклукчийски камион в Хелзинки, чел през целия си живот само комикси, и срамежлива касиерка. Романтиката е внимателна, точно колкото хуморът е черен. Историята дава начало в 18:00 срещу вход от 9лв, а в случай че след прожекцията не сте си набавили нужната доза Каурисмаки, вижте кога да гледате останалото от него тук.
 • Видение

  6 март 2020

  В този пърформанс са намесени няколко човека, които харесваме, заради което не бихме го изпуснали: Борис Делчев в комбинация с Михаела Добрева (двамата са колектива Съпромат), плюс хореографа Цвета Дойчева канят всеки зрител "да стане част от кинетиката на картината, сътворена в пространството, да усети и да подреди в собствен ред разпръснатите й части". Пърформансът започва в 18:00, 19:30 и 21:00 на 5 и 6 март, билетите са по 10/12лв, а място си запазете, като пратите името и предпочитания час на sapromat.mb@gmail.com.
 • Shapeshifter practice

  1 март 2020

  Преди време и ние минахме през такава тренировка, за да ви разкажем как е от първо лице. Ако след като раздадете мартениците на 1 март се чудите как да се пораздвижите, инструкторът Кристиан Паев, отдавна внесъл в България принципите на Идо Портал, предлага да опитате и вие. Тренировката започва в 17:00, тече около 2 часа и ще ви струва 15лв, а адресът е залата на Twisted Jiu Jitsu (в бившия завод Витоша на Черни връх 47).