• Азиатски настолни игри

  26 януари 2020

  26 януари е първият ден от Лунната нова година, а по повода Game Nomad разпъват бордови игри от и за Азия в Koncept Space. Планът включва пътуване из Индия, суши и отглеждане на бамбук за пандата на императора – ако сте вътре, входът е 5лв, чакат ви между 15:00 и 22:00. Как се играе на всяка от различните по сложност дъски, ще ви обясняват на място, остава само да ви честитим и ние годината на металния плъх.
 • Копелия + Absolut парти + Sofia Game Jam Week

  25 януари 2020

  Три добри събития на 25 януари:

  КОПЕЛИЯ
  Този балет в три действия е за "любов, пакости и механични кукли" – представяте си, с други думи, какви виртуозни движения трябва да умеят изпълнителите, за да изглеждат реално направени от ламарина. Затова си струва да гледате прожекциите в кината Арена, записи на изпълнение в лондонската Кралска опера – на 25 януари от 18:00 в The Mall и на 26-и от 16:00 в Bulgaria Mall.

  ABSOLUT CULTURE SHOCK
  От декември насам Absolut се сражава за повече толерантност между публиките на различните музики, като първо сложи Руши в Club 33, после Деси Слава в Петък. Още три пъти ще става така, че известни изпълнители да се озовават зад пулта на място, където може би не са стъпвали дори преди – на 25 януари диджеят в Culture Beat е Маргарита Хранова, която завърта любими парчета и никой не знае какво да очаква след 23:00.

  SOFIA GAME JAM WEEK
  В интервю с французина Александър Лене си говорихме за живота на гейм дизайнера у нас (и какво изобщо значи това), но ако на вас ви е ясно и искате да навлезете дори по-дълбоко в индустрията, освободете си дните до 2 февруари. Причините защо са на sofiagamejam.com, но накратко: ще има образователни лекции, кариерен форум, конференция на професионалистите, 48-часов хакатон за създаване на авторски игри, изложба, парти...
 • ШиЗи импро: Тарантино

  24 януари 2020

  "Ако си фен на Тарантино, ще си очарован. Ако не си, ще станеш", заклеват се ШиЗи - професионалната импро трупа, която движи фестивала в този жанр у нас, а в момента вади нови представления, разработени с помощта на гостуващи от чужбина режисьори. Ето го поредното. Режисирано от Йохим Мейер от Амстердам, Тарантино пак дава на публиката да води нещата, както обичайно, само че ползва похвати, познати от работата на самия Куентин: колоритни персонажи, съспенс, насилие, доведено до абсурд. Дали ще има крака? Да видим - на 24 януари от 20:00 в камерната зала на театър Сълза и смях.
 • Artist Talk: Енджи Палмаи

  20 януари 2020

  Енджи Палмаи преподава вече 12 години Мода и визуална култура в Будапеща, но извън това се занимава с още доста неща в тази сфера. На 20 януари в 19:00 пристига във PhotoSynthesis за безплатен Artist Talk, на който ще сподели опита си в областта на изкуството и творчеството, стила и фотографията, ще говори за визуалния език на различни марки, както и за визуалното разказвачество. Ще има и работилница за редактиране на фотопроекти. За да се влеете, ви трябва само добър английски.
 • Пеещата барманка + Витоша фест + Човешки права

  18 януари 2020

  Няколко добри събития за 18 януари:

  ПЕЕЩАТА БАРМАНКА
  На 18 януари в Mozei много ще ви се пие и не защото иначе ще е скучно – просто всяка трета поръчка от бара, зад който ще се върти собственикът на мястото Иво Димчев, ще изтръгва поредна песен от гласните му струни. Форматът е нов, но редовен в програмата занапред – до края на месеца на същия адрес питиета и музика ни наливат още Георги Арсов (на 22-ри) и Мила Роберт (на 30-и). Входът е 10лв, началото – в 20:00.

  ВИТОША ЗИМЕН ФЕСТ
  Докато долу в града снегът е мираж, горе на Витоша вдигат сцена за игри, планинарски песни и викторини и чертаят трасета за надпревари в различни дисциплини. Инициативата е глобална, за деня на снега, и иска да запали децата по зимните спортове, така че докато големите се състезават по ски алпинизъм, ски бягане и спускане с колела, малките са на безплатен ски урок – на 18 януари при хижа Алеко със записване на място от 10:00.

  ЗА НАШИТЕ ПРАВА НА ЧОВЕКА
  "2019 беше тежка година за борбата за полово равенство в България", мислят хората от Студентско общество за равенство при СУ. Събрали са се да се борят университетът да е място за всички, но покрай това не извръщат очи и от проблемите на цялото ни общество в приемането на различния и уважаването на човешките му права. На 18 януари в 12:00 ви чакат при паметника на Алеко на Витошка за солидарен марш.
 • Музикален куиз

  23 януари 2020

  Ако сте били на куиз преди, знаете условията и на този: отбор от 3 до 8 души бори 6 кръга тематични въпроси (в случая музикални), а накрая 3 екипа обират наградите (в случая книги, дискове, алкохол и концертни билети). Е, има и нещо ново: Гарванът и гюлето вече събира куизовете си в обща класация с още подаръци за редовните играчи. На 23 януари от 20:00 водещ е Краси Москов, записването тече във фейсбука на бара, 5лв е цената за играч.
 • TEDxVITOSHA

  25 януари 2020

  Вместо в планината, този TEDx каца в театър Азарян, но с темата си ни качва Високо. Високо. Високо. На 25 януари срещу 99/169лв (включващи и разни екстри, вижте на epaygo.bg) слушаме 18 лектори от тук и света, които ни превеждат през пътя си нагоре и ни заразяват с хъса си. Кой ще говори за покоряване на осемхилядници, кой – за баланса кариера-живот, и кой – за екологичния отпечатък на модата, вижте на tedxvitosha.com.
 • Изкуството на продукцията

  22 януари 2020

  Тази нова серия събития в Koncept Space редовно ще ни среща с хора от вселената на музиката, за да ни издадат неща, за които отдавна се чудим или не сме се и сещали да се чудим. Няма да са непременно музиканти – понякога ще са онези, които помагат да чуваме елементите на мелодията по-добре. Първи е Иван Шопов. Срещу 10лв на 22 януари от 19:00 той дисектира процеса по създаване на парче и показва програми за саунд дизайн.
 • SOS коала

  19 януари 2020

  Какво се случва в един групов чат в месинджър, освен споделяне на мемета? "От време на време някой пуска идея да съберем средства за смислена кауза и нещата ескалират в такива събития", казват за своя организаторите на този благотворителен базар в полза на борбата срещу огъня в Австралия. Ще има храна, мода, изкуство и още за купуване, жива музика, работилници, дискусии и инфо точка на WWF – на 19 януари от 15:30 в зала В парка.
 • Когато динозаврите властваха

  21 януари 2020

  Появяват се преди около 240 млн. години, но имаме дума за тях едва от 1842 насам. Динозаврите продължават да са колкото реален обект на сериозни изследвания, толкова и забулени в тайнство същества. На 21 януари в City Stage от 19:00 Ratio, Природонаучният музей и лекторът Владимир Николов – палеонтолог и научен илюстратор, хващат темата, за да запълнят пукнатините в динознанието ни. Входът е свободен.
 • Политическа сатира

  17 януари 2020

  Кинематограф.бг пак е на гости на Клуб на пътешественика, този път с късометражна селекция от филми, осмиващи аспекти на политическия, икономическия и въобще социалния съвременен живот. Гледаме ги срещу 7-левов билет от сайта на клуба на 17 януари от 19:00.
 • I-Cure

  15 януари 2020

  Време ви е, ако още не сте гледали спектакъла, за който Ню Йорк Таймс пише: "I-cure премахва табута, а изпълнението на Иво Димчев е виртуозно". Знаете - чакаме известна лековитост и хумор, но и провокация, а домакин е собственият му MOZEI. Запазете мястото си тук.
 • Медея

  16 януари 2020

  С прясна награда за хуманитаристика за този спектакъл, Снежина Петрова празнува и рождения си ден с него. За нея датата е по-важна от обичайно: първо е кръстена на снега, паднал преди 50 години на 16 януари, а когато е на 13, наводнява дома си три пъти, заради което е наказана да не празнува навършването на 14. Тя доброволно удължава срока на наказанието и оттогава отбелязва деня на приливи и отливи – затова е двойна чест, че ще го прави пред нас в театър Азарян с билети по 15-30лв от касите на НДК.
 • Fuckup nights vol. 18

  14 януари 2020

  Да чуеш, че и други хора понякога се провалят с гръм и трясък, но после продължават напред успешно е успокояващо, вдъхновяващо, а понякога и забавно. Какви са паданията и как са се изправили след тях четирима души с много различни професии – от собственика на ХлеБар до лекар с мисии на Антарктида – слушаме на 14 януари в Национален студентски дом за 12лв от epaygo.bg. Започват в 19:30, но елате и по-рано за нетуъркинг.
 • София от старите карти

  13 януари 2020

  На кои карти от миналото присъства Сердика и с какво е била известна? А накъде е набъбнал градът през 20 век? Ето такива неща ще знаете след 13 януари, ако се запишете тук и в 19:00 сте на бара в Cosmos Coworking Camp да си вземете питие и да си платите входа от 10лв. Домакин са хората от обучителната програма Дигитална география, които ще ни запалят и по въпроса защо е важно да се дигитализират исторически архиви.
 • The happiness machine

  12 януари 2020

  Ирина Иванов-IrrA хваща фотоапарата преди 10 години, за да снима хора, а днес е оператор в Ел Ей с множество реклами, музикални клипове и модни сесии в портфолиото си. В първата си изложба тук обаче реди снимките си от Burning Man – фестивал, който събира в прашната пустиня Блек рок в Невада свободолюбиви (и често разголени) ексцентрици и техните арт изобретения. Съпреживяваме до 12 януари в КО-ОП.
 • Българско кино + Дегустация на мед

  11 януари 2020

  Две събития на 11 януари:

  ДЕН НА БЪЛГАРСКОТО КИНО
  13 януари 1915 е датата на първата българска кинопрожекция, но не смятайте, че ще я отбелязваме с филми на възрастта на Българан е галант. В арт кината има цяла тридневна програма от 11 януари, в която се виждат възможности да наваксате с няколко скорошни заглавия като Да ходиш по вода, Снимка с Юки и Дворците на народа. Може да видите и какво става с новата БГ анимация, като сте тръгнали – вижте кога тук.

  ДЕГУСТАЦИЯ НА МЕД
  Преди месеци на Цар Симеон 64 нов наемател изми прозорците на отдавна празно място, за да привлича с витрина със сладки и с рецепти за обяд. Казват се При Ирина и често канят за събития като тази дегустация на мед: срещу 25лв ще ви проточат 20 вида върху специално избрани по вкусов профил хапки и ще ви научат на още комбинации с храна и напитки. На 11 януари от 18:30 е, местата се пазят предварително на 0878 735 196.
 • All ages party: Secta

  3 януари 2020

  Клуб Gramophone стартира десетилетието ударно - с нова парти серия, достъпна за всички възрасти. На 3 януари микрофонът в клуба е за рапа на Secta, а вие бъдете на място към 19:00. Първите 50 влизат за 10лв, а ако не сте сред тях, гответе си по 12 точки и не си забравяйте парти енергията - вечерта ще продължи до първи петли с музика от Tyrbo.
 • Хималаите са за всички

  8 януари 2020

  Хималаите наистина са достъпни за всеки, кълнат се Силвия Атанасова и Евлоги Бирбочуков, прекарали 10 дни в Непал, поделени между културната разходка между Катманду и Покхара и трекинга по склонове, където гледаш как изгрева облизва множество осемхилядници. На 8 януари слушаме истории и гледаме кадри от пътешествието им в Клуб на пътешественика от 19:00 срещу 7.50лв.
 • Среща с арх. Павел Янчев

  7 януари 2020

  Павел е архитект и урбанист с домашен адрес в Белгия, но и силна ангажираност в проекти, свързани с градското развитие на София. Лаборатория ЗА градско развитие, Съюз на урбанистите в България и Генератор пък спретват серия срещи с хора като него с цел запознаване на местната среда с опита на други страни и дискусия за прилагането му у нас. На 7 януари Павел  говори за системата на градско планиране в Брюксел, а в ролята на модератор влиза Нурхан Реджеб от студио place.make. Входът е свободен, началото - в 18:30 в Генератор.