• Представяне на романа "Формалдехид"

  6 февруари 2023

  На 6 февруари Антония Атанасова представя третата си книга, Формалдехид (издателство Scribens). Вълнуващата ѝ проза надгражда върху темите за приятелството, любовта и смъртта с естетически усет и красив, богат език. За романа ѝ писателят Георги Бърдаров споделя: "Написаното от Антония Атанасова те оставя с усещане за лекота и полет, но и за бездиханност от гмуркане в леденостудена и мътна вода. Различен роман. Различно писане." Уверяваме се сами от 19:00 в Dada Bar.
 • YourTurn #1: Исторически игри

  16 февруари 2023

  Sofia Game Night и Sofia Board Game Weekend се събират, за да поставят началото на серия събития, посветени на историята на гейминга. В рамките на #YourTurn ще се срещнем със създатели на настолни игри и разработчици на видеоигри. В първото издание гости ще бъдат Александър Торофиев, (гейм дизайнер в Black Sea Games) и Калин Радулов (Цар на Историята, бар Abordage). На 16 февруари в Hyperspace Social Tech Hub (ул. 20 април 13).
 • Roller Bounce In The Club

  15 февруари 2023

  Феновете на ролковите кънки и диско, фънк и соул музиката отново ще могат да танцуват върху ролерите си. Горещи и заразяващи с настроение парчета ще сервира Деси от Phuture Shock. Датата е 15 февруари, а мястото е просторната и идеална за кънки зала на Koncept Space.
 • "Дон Кихот"

  11 февруари 2023

  Представлението на Веселка Кунчева в Младежки театър разказва пищно историята на Рицаря на печалния образ – немалка заслуга за това имат и сценографията и костюмите на Мариета Голомехова. Дон Кихот беше с декемврийска премиера и ще имаме шанса да го видим още много пъти. Следващият – на 11 февруари.
 • Тhe World Famous Glenn Miller Orchestra

  10 февруари 2023

  Оркестърът на Глен Милър ще свири в София малко преди 119-годишнината от рождението на великия бендлидер и майстор на суинга. Самият оркестър вече 35 години изпълнява огнените си танцувални пиеси от началото на миналия век на световните сцени. Гледаме и слушаме на 10 февруари в Зала 1 на НДК. Билети от 50 до 90 лв на eventim.bg.
 • Saturated Pixels

  9 февруари 2023

  Музикалното дуо, експериментиращо с електроника и акустични инструменти, ще излезе за един от редките си концерти на 9 февруари в Топлоцентрала. Лайвовете на Saturated Pixels са хипнотично изживяване, допълвано от визии, светлини и звуци, които ни потапят в пътешествието на артистите. Билети по 10 и 15 лева тук.
 • 12 години клуб "Mixtape 5"

  4 февруари 2023

  Софийският клуб, в който ходим най-често, на 4 февруари чуква 12 години парти живот в сърцето на София. Разбира се, купонът ще е шумен и голям и в двете зали. На сцените ще се качат Мила Робърт, Nicka, Ogi 23, Redound, Never Prey и много други. Начало в 21:00. Край – когато спрат да ни държат краката.
 • Queasy Pieces (Andrew Anderson) Vinyl Album Launch

  2 февруари 2023

  Експерименталният артист Queasy Pieces (Андрю Андерсън) ни кани на представянето на новия си албум на 2 февруари в пространство за изкуство Avrtikl. Музиката му преплита пънк, синт и арт рок, за да раздвижи краката ни в причудлив ритъм. Събитието е съчетано с изложба на фотографии от Михаил Новаков и колажи от Виктория Стайкова и прожекция на филма Instruction Manual for the End of the World. В 21:30 се насочваме към Gaba Bar за още питиета, а Андрю Андерсън този път сяда зад пулта и се грижи за доброто ни настроение цяла нощ.
 • С лице към К2

  1 февруари 2023

  В първия ден от 17-тото издание на Дни на предизвикателствата гледаме филма С лице към К2. На екрана в кино Люмиер проследяваме байк пътешествието на Герхард Чернер и Якоб Бритвайзер в Пакистан. Двамата колоездачи, придружени от фотографа Мартин Битинг, карат в подножието на една от най-стръмните планини в света - Каракорум, правят неколкодневни преходи през ледници, катерят се по ледени скални стени и разказват за цялото си преживяване.
 • SHIFT - танцов пърформанс

  30 януари 2023

  Напоследък все по-често слушаме за потенциала на изкуствения интелект и напредъка на модерните технологии. Именно с тези теми се занимава и танцовият спектакъл на Емилия Тончева, който имаме възможност да гледаме на 30 януари от 19:30 в Yalta Art Room. Пърформансът изследва границата между живото и неживото и разглежда контакта на човека с компютъра, начертавайки едно възможно бъдеще на безсъртни киборзи. SHIFT черпи вдъхновение от творчеството на венецуелския музикален изпълнител Arca, дигиталния свят и футуристичната естетика, както и произведението Homo Deus на Ювал Ноа Харари. Надникваме в хипотетичния сценарий на близкото бъдеще с билет от тук.
 • Балетна премиера на "Ана Каренина"

  27 януари 2023

  Първата балетна премиера на Софийска опера и балет за 2023 година е Ана Каренина. Постановката, създадена по романа на Лев Толстой и по музиката на Пьотр Илич Чайковски, гледаме за пръв път на 27 януари в 19:00 с билети от тук. Международно признатият хореограф Лео Муич се среща за пръв път с балета на Софийската опера, като в главните роли поставя примабалерините Марта Петкова и Катерина Петрова и премиерсолистите Никола Хаджитанев, Цецо Иванов и Емил Йорданов.
 • Ледени светове: документално и късо кино

  25 януари 2023

  Зимата най-сетне пристигна и разпери облачни криле над града. Снегът изглежда най-добре, когато го гледаме от уютната наблюдателница на домовете си, но това, което може да ни примами да излезем, е хубавото кино. Именно затова на 25 януари сме в Клуба на пътешественика за една мразовита селекция от късометражни филми, голяма част от които не са показвани досега. Акцент в програмата, подбрана от Кинематограф, е българският анимационен филм Сантяго, а освен него се наслаждаваме на заснежените пейзажи на канадската тайга, плуваме в замръзнали езера с гмуркачката Джоанна и научаваме за оттеглящите се ледове на планетата и отражението на климатичните промени върху природата. В селекцията са включени филми от България, Великобритания, Япония, Франция, Германия и САЩ. Гледаме ги срещу 10 лева вход, а най-запалените зрители сред нас печелят специални подаръци.

 • Премиера на "Пещерата" на Жозе Сарамаго

  24 януари 2023

  Романът Пещерата на португалския литературен нобелист Жозе Сарамаго излиза за пръв път на български език. Писателят създава своеобразна оруелска антиутопия, като се опира на Платоновия мит за пещерата, алегория за илюзорния свят на сенките. По думите на автора това е и последната част от трилогия, която включва още Слепота и Евангелието по Исуса Христа. На 24 януари се запътваме към Топлоцентрала, където в 19:00 преводачката Илияна Чалъкова, литературният гид Светлозар Желев и представителката на Португалския културен център Камойш Зорница Стойкова ни запознават с текста на Сарамаго.
 • Всички малки светлини

  23 януари 2023

  През 2016 година пиесата на Джейн Ъптън печели великобританската награда George Devine за проникновеното си изследване на темите за експлоатацията, социалната вина, семейството, приятелството и любовта. На 23 януари в 19:30 гледаме спектакъла под режисурата на Стоян Радев в I AM Studio с Камелия Хатиб, Александра Димитрова и Лили Сучева в главните роли. Докосваме се до болезнени истини и смазващи откровения, но не и без здравословно количество чуство за хумор. Билетите са тук на цена 15 лева.
 • Deaf Radio

  3 февруари 2023

  Гръцките рок герои Deaf Radio издадоха третия си албум Arsenal of Hope в края на миналата година и нямат търпение да го свирят пред публика. Рокенрол духът им е всичко, освен глух. А вече и с щипка дарк уейв настроение. На 3 февруари ги гледаме в клуб Mixtape 5.
 • Театрален роман

  31 януари 2023

  Голямата любов и голямата болка на Михаил Булгаков е театърът. Той го възпява в недовършения Театрален роман (Записки на покойника). Сфумато го представят великолепно на сцена и на 31 януари ще можете да се насладите на представлението (ако досега не сте) за пореден път. В ролите са Мануела Минкова, Яна Зайкова, Димитър Василев, Николай Ганчев, Димитър Крумов.
 • Who Shot The Sheriff

  29 януари 2023

  Dicewideopen ще представят настолната игра, която разработват в момента – Who Shot The Sheriff – в Sterling Social Club на 29 януари от 16:00. Всеки участник ще трябва да влезе в обувките на един от тринайсетте различни жители на едно градче в Дивия запад (Barkeeper, Sheriff, Courtesan, Bounty Hunter, Outlaw, Magnate и т.н.). Местата са ограничени и е нужна регистрация тук.
 • Слънцестоения над Черната река

  26 януари 2023

  Новата книга на Калоян Праматаров обединява текстове, писани по време на едногодишния престой на автора в Скопие. Те се основават на археологическия контекст, градската мистика и влиянието на градската среда върху индивидуалната самопонятност. Слънцестоения над Черната река ще бъде представена на 26 януари в централното фоайе на Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий от 18:00.
 • Cyber Dervishi

  21 януари 2023

  Кибер дервишите са електро, индъстриъл, ebm, noise номади, изследващи хладно-абразивните поля на машинно-електронния шум. Обединени от различни направления в българския електро ъндърграунд, ще излязат за съвместно събитие в Koncept Space, подковани звуково от мощното аудио на Void Acoustics на 21 януари, след 22:00.
 • За големите феномени в изкуството: от праистория до изкуствен интелект

  14 януари 2023

  Като заклети любители на изкуството нямаме търпение да разширим знанията си, затова на 14 януари в 16:00 сме в Дом на киното за вълнуваща лекция. Изследваме незабележимите артистични завои в хода на времето, намираме връзки между различни творчески проявления през вековете и правим паралели между ранното изкуство и най-актуалните му съвременни проявления. Проследяваме автори, тенденции и феномени, за да достигнем чак до изкуствения интелект и модерните технологии. Водачи в това пътешествие са изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова. Купуваме билети по 12 лева от тук, а тези от нас, които вече имат билет за предстоящия форум Wide Art, влизат безплатно.