"Кураж, сърце" на Лилия Йовнова, която ни разбра сърцата

16 февруари 2021 текст Кристина Йорданова
Тогава не допускаше,
че и това ще мине -
тази сбита версия на апокалипсиса.
Специална изработка,
limited edition с личния почерк на създателя,
но без помен от лично отношение.Така започва На теб, разбира се, част от Кураж, сърце – втората стихосбирка на Лилия Йовнова, която знае какво значи "сърцата да къркорят", докато куфарът олеква преди всяко излитане към квартира, която чувства чужда, но и своя. В едно изречение минахме през процент от темите в Кураж, сърце, но са нужни всичките 63 страници, за да усетим нашето собствено сърце по-разбрано. Защото всички стихове, които се редят между кориците с логото на Жанет 45, го хващат и с малко думи казват "няма страшно". Наистина, всяко едно словосъчетание и всеки ред побират страхове и тихи моменти в самотни букви, но без да се откачат от оптимизма, че пускаме неща и хора, докато има други, които да ни поддържат.

Когато думите говорят с мощта на десетки истини, не веднага се фокусираме върху една, която ни казва, че Лилия е родена през 1999. И все пак замислено си казваме, че е напълно нормално човек да стигне до сериозен процент осъзнаване в живота си, но се изисква талант, с който думите да потекат от пръстите в събран и осмислен вид. А това важи за хора и на 22, и на 80.

Радваме се, че в отгръщането на всяка страница се спираме на поне едно изречение, което искаме да запечатаме в мозъците си, да закачим на стените си и да напишем в неизпратено писмо до дестинации от отделни спомени и недошли моменти.

„пусни се“, казва някакъв глас в тази притеснена
бучаща глава, която така и не притихна

Пусни се е последният корен от Кураж, сърце, а след като кимнем и към редактора Марин Бодаков, обещаваме, че ще го поливаме в съзнанието си по време на полети, лични разговори и срещи с мистични шаманки.

Ако все още Кураж, сърце не е на рафта ви, насочваме ви към този линк, а междувременно ни гледа от стелажите на всички книжарници. Още от Лилия може да четете на нейната Facebook страница Неразбирателства, както и да търсите първата ѝ стихосбирка Моментът преди порастване. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.