• Най-отгоре на нощното шкафче

  10 септември 2020

  текст Дани Николожва

  "Писането и четенето са най-питателните форми на медитация. Когато четем написаното от най-интересните умове в историята, ние медитираме както със собствените си умове, така и с техните", пише Кърт Вонегът в своята Цветница. Предложенията ни за литературна медитация този път са четири. Неиздавани до момента, отдавна чакани или напълно неочаквани, те са обединени от етикетите "чисто нови", "големи писатели" и "страшно си заслужават".
 • Книжен сезон

  12 декември 2019

  текст Севда Семер

  Виелицата отваря желание за четене, но има и друга буря – покрай празниците и Панаира на книгата, който можете да хванете в НДК до 15 декември, издателите вадят купища силни заглавия. Ето какво прибираме ние и опаковаме за друг.
 • Хари Потър и седемте български издания

  13 ноември 2019

  За рождения му ден издателите от Егмонт подаряват на Хари Потър нов илюстратор. Поне ние така тълкуваме нещата – и за вас ще изглежда по същия начин, ако ви се е случвало да обичате книга, рисувана от Любен Зидаров.
 • Кратко въведение в смисъла на нещата

  7 ноември 2019

  текст Севда Семер

  Може би вече сте срещнали в книжарниците две нови томчета с изящни лица и еднакъв знак Смисълът на нещата. С това име започва нова библиотека – да разгърнем историята, която се пише отдавна.
 • Разгръщане на миналото

  5 септември 2019

  Ако си обичал книга като дете, и днес можеш да я извадиш почти непокътната от рафта в главата си и да я разгърнеш. Няма нужда да е наум обаче – тук даваме три излезли наскоро класики, в които да се влюбят и децата ви. Вижте ги в детския ни блог.
 • Летни гръбчета

  8 август 2019

  текст Севда Семер

  "Книга за лятото" е особен термин – уж е клише, но всъщност за всекиго значи различно нещо. На вас кое ви доставя удоволствие в този читателски сезон: умът, сърцето, хуморът, задъханият сюжет на книгите? Важен е не жанрът, а натискът върху вниманието, който трябва да е точен – за да може томчето да бъде оставено за няколко часа до басейна, но и да бъде по-интересно от шума на вълните. Тук вадим на слънце шест добри и нови книжни тела, с които бихме отишли на почивка, а темите са разнообразни като апетита ви – има всичко от влюбен робот до пре-Викторианска биография.
 • Автопортрет със седем лица

  25 юли 2019

  текст Севда Семер

  "Когато хората ти покажат какви са, повярвай им от първия път", казва Мая Анджелоу. Самата американска писателка показва каква е седем пъти: толкова са автобиографиите ѝ, публикувани между 1969 и 2013. Първата и най-известна, Знам защо пее птицата в клетка, тъкмо излезе и на български. Какво толкова да разкажеш от един живот? Слушайте.
 • Какво не знаехме за... Дж. Р. Р. Толкин

  20 юни 2019

  текст Виолета Иванова

  Всяко хлапе знае, че зад инициалите стои Джон Роналд Руел или бащата на хобитите и цялата митология около тях, довела до нова ера във фентъзи жанра. Вероятно сте чували и как, освен писател, Толкин е бил поет, оксфордски професор и филолог с хоби да измисля нови езици и писмености. Какво друго? Пускаме ви три добри епизода от живота му.
 • Академия Заешка дупка

  13 юни 2019

  Интензивни срещи, семинари и менторство от големи наши писатели, сценаристи, драматурзи и режисьори – това ви чака, ако скочите в есенната сесия на академията за писане на всичко от поезия и проза до рекламни текстове и сценарии. Повече за курсовете и кандидатстването ще чуете на 20 юни от 19:00 в Книгата, където ви чака безплатен хайку уъркшоп и по едно здрасти + литературно четене от някои от лекторите на Дупката.
 • Внимание, не боде!

  6 юни 2019

  Поне понякога всяко дете се чувства като тъжно таралежче, напълно само в цялата гора. За да му е по-весело на вашето, срещнете го със Сам – малък герой в щастлива развръзка, който тъкмо подаде муцуна от издателството със същото име. За бодливото бездомниче с голяма бохча и за другите книги, издавани от Таралеж, вижте в детския ни блог.
 • Био за хлапета

  16 май 2019

  Истории, по-странни от вълшебна приказка? Най-лесно се откриват в реалността. Защо тогава четем на децата си повече за вълшебници, отколкото за истинските хора, променяли света ни? Може би защото рядко попадаме на книжки с биографии, подобни на тези две серии, които са смели и сладки като захарно петле. Вижте повече за книжките, издавани от Timelines, в детския ни блог.
 • Какво не знаехме за... Силвия Плат

  14 март 2019

  илюстрация Капка Кънева

  Ако въпросът е зададен към библиотеките ни, отговорът ще бъде "почти нищо". Толкова е публикувано на български от Силвия Плат, която със задъхана автобиографична поезия е сред най-ярките в жанра, макар да е живяла едва 30 години.
 • Чуй тази история

  24 януари 2019

  текст Виолета Иванова

  Да шофираш, да шеташ или дори да си под душа отдавна не е спънка паралелно с това и да четеш. Ако още не сте си подарявали великото удобство на аудиокнигите обаче, Storytel идва, за да промени това. Слушайте как.
 • Тема на годината

  10 януари 2019

  текст Севда Семер

  Песните ви за път са различни от тези, които пускате, когато ви се танцува. Защо да не избираме и книгите си според това, което ни вълнува в момента? С отгръщането на календара се откриват месеци, за които планираме, дори да не вярваме в новогодишните решения. Ще пътувам повече. Ще намеря ново хоби. Ще съм по-добър приятел. За да не останете само на думи, вкарайте темата първо в библиотеката си, после и нататък.
 • Имало едно време...

  6 декември 2018

  текст Габриела Канджева

  Братя Грим, Рей Бредбъри и Джани Родари плетат страшни и забавни приказки, които ще държат и вашата лампа светната до късно, стига да им намерите място под елхата.
 • Фабрика за букви

  15 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  "Бързата кафява лисица прескача мързеливото куче" – ако това кратко съобщение ви говори нещо, вероятно не само четете, но и чертаете букви. Това правят Fontfabric – дигитална шрифтолеярна с местни корени, с която ви срещаме миг преди да почерпи за рождения си ден в Gallery 2.0 с музика, постери и 10 години история.
 • Топли от печат

  15 ноември 2018

  текст Севда Семер

  Книгите живеят по свои годишни времена: през пролетта излизат забавни биографии и романи (в подготовка за плажа), а през есента – истински важните заглавия (с идеята, че скоро ще търсите нещо добро за подарък). В най-силния им сезон сега отбелязваме шампионите – шестте нови книги надолу тъкмо са пуснати на английски, но авторите им са вече превеждани тук, така че чакаме скоро да дойдат и на нашия език.
 • Въпрос за Нобел

  11 октомври 2018

  текст Севда Семер

  "Да посочва добрия литературен вкус" – самият крал на Швеция обяснява така през 1786 целта на Академията, която малко по-късно започва да дава Нобеловата награда за литература. През 2018 целта е същата, само вкусът е горчив след един от сравнително тихите #MeToo скандали. Мъж от Академията беше обвинен все пак достатъчно шумно, за да накара трима да напуснат в протест срещу него, а самата институция да обяви, че няма да дава награда за годината (през следващата наваксват с две). Засега изглежда, че само книгите ще излязат от цялата история без петно по името си. Понеже още ни се слушат литературни препоръки, в сезона, в който обичайно писателите получават Нобел, попитахме няколко човека с отношение към четенето какви са техните алтернативни номинации за наградата.
 • От големите за малките

  27 септември 2018

  текст Габриела Канджева

  Олдъс Хъксли, Стивън Хокинг и Роалд Дал влезли в една книжарница... От това може да излезе добър виц, но в случая е факт, който трябва да предадете към хлапето, готово за пътешествие до Африка или Юпитер преди заспиване (и след домашните, ясно, да).
 • Какво не знаехме за... Харуки Мураками

  30 август 2018

  текст Виолета Иванова

  Спряхме да го наричаме само Мураками, откакто съвременният артист Такаши със същата фамилия стана прекалено известен. Харуки е по-големият художник – с думи и символи рисува паралелна вселена, която много прилича на нашата (по междучовешкия хлад например), но и толкова се отличава от нея с магичните си сюжети.