• Детски свят

  23 февруари 2012

  текст Никола Шахпазов

  Заедно с Йоко Оно и Поли Джийн Харви, Пати Смит е една от най-нестандартните жени в музиката. Заради соловите й албуми я наричат ренесансов тип творец и пънк икона, но сме свикнали да я възприемаме и като доста добър художник и поет. Колко приятно – последната й книга Просто деца вече може да бъде намерена и на български.
 • Excellence Language Learning

  5 януари 2012

  Теорията и методиката на чуждоезиковото обучение се променят като всяко друго нещо на света. Езиковите упражнения отдавна не са сложни граматически таблици и попълване на скоби в изречения; напротив, вече е важно да можеш да общуваш в реални ситуации – на работа, на почивка или сред чужденци. В езиков център Excellence на тихата улица Искър фокусът е в развиването на комуникативни умения чрез игри, интерактивни занимания и симулация на истински ситуации. В часовете се говори само на целевия език, като стремежът е към нарастваща успеваемост на учащите.
 • Страна на чудесата за непукисти

  22 декември 2011

  текст Клодин Жендова, снимки enjoyyourholiday.com

  В очакване на празниците не се съмняваме, че всички сте в чудесно настроение. Затова решихме да ви покажем веселата страна на всеки житейски аспект и да ви разкажем за едно шегаджийско гробище, създадено в началото на 19 век някъде из тиролска Австрия.
 • Северно сияние

  15 декември 2011

  текст Клодин Жендова

  По кой път да поеме, чудила се Алиса. По който и да е, отговорил й Усмихващия се котарак, защото все някога все някъде ще стигнеш, стига да вървиш достатъчно дълго. Ние обаче ви предлагаме посока – право на север. Засега пътуването ще е виртуално, пък ако ви се стори прелюбопитно и имате приблизително 1300 евро за харчене – веднага можете да го преобразувате в реално.
 • Престъпление и наказание

  3 ноември 2011

  Клодин Жендова

  Преди десетина години двама японци – писателят Цугуми Оба и художникът Такеши Обата, сътворяват историята за комикса Death Note – не просто фантастичен разказ в картинки, а мъничко по-дълбок, почти философски размисъл за това докъде се простира границата на доброто и доколко е здравословно да се вземаш прекалено на сериозно.
 • Горски пътници

  27 октомври 2011

  Разгръщаме новата книга на Милен Русков с предчувствие за нещо чудесно и с лекото притеснение дали и този път е успял да се справи така блестящо, както с Джобна енциклопедия на мистериите и Захвърлен в природата. Първите две-три страници са ни достатъчни за да забравим притесненията – Възвишение е едно от литературните явления на годината.
 • Каква романтика!

  6 октомври 2011

  текст Никола Шахпазов

  Безплатните уеб комикси се множат като гъби след обилен дъжд. Сред тях ще откриете доста аматьорски опити, но и страхотни, изключително добре изпипани попадения. Romantically Apocalyptic е едно от тях.
 • Худ. Робин Худ.

  13 май 2010

  текст Александър Бакалов

  Ключови книги, филми и дори комикси, оформили образа на легендарния стрелец от Шеруудската гора
 • На брега на Темза

  15 април 2010

  текст Александър Величков

  думи на важни хора и имагинерни фигури за великия Лондон
 • Ах, тази Алис

  4 март 2010

  текст: Александър Бакалов

  вариации по темата Алиса в страната на чудесата и  Алиса в огледалния  свят
 • Артър Велики

  23 декември 2009

  текст Александър Бакалов

  Сър Артър Конан Дойл (22 май 1859 – 7 юли 1930) е британски лекар и писател, останал в историята най-вече благодарение на факта, че изпод перото му се е родил Шерлок Холмс – легендарен детектив, станал по-известен от своя създател. Историите за въпросния, захапал лулата си индивид, се считат за повратна точка в криминалната литература. Ако искате да минете за особено начетени в по‑ерудирана компания, пробвайте да изтъкнете този факт: последните три думи, които великият писател е написал в живота си са предназначени за съпругата му – “Ти си прекрасна”. Пробвайте също така да прочетете петте наистина важни произведения на Дойл, които сме подбрали.
 • Кръв и зрелища

  26 ноември 2009

  текст Александър Бакалов

  Те са очарователно безсмъртни, притежават свръхестествени таланти и карат на диета с богато съдържание на хемоглобин. Понякога дори ги заснемат как светят на слънце и в резултат докарват печалби от половин милиард долара. Добрите стари вампири без съмнение са попкултурен феномен. Ето пет продукта с кръвопийско участие, с които ти препоръчваме да се запознаеш.
 • Ден последен

  13 ноември 2009

  текст Никола Шахпазов

  “It's the End of the World as We Know It” пее Майкъл Стайп от R.E.M., а ние се чувстваме добре, докато четем версиите за края на света в древните, но силно свещени книги. Някои от сценариите са по-страховити от всичко, което Холивуд би могъл да предложи.
 • Zara, Calima, Барселона

  6 ноември 2009

  текст Миа Янева

  Местните герои Музикалната сцена в града е стартова позиция за симпатични агенти като Ману Чао, който снове между Париж и Барселона, и ...