Ден последен

13 ноември 2009 текст Никола Шахпазов
“It's the End of the World as We Know It” пее Майкъл Стайп от R.E.M., а ние се чувстваме добре, докато четем версиите за края на света в древните, но силно свещени книги. Някои от сценариите са по-страховити от всичко, което Холивуд би могъл да предложи.


Християнски Апокалипсис
Макар че думата Апокалипсис означава мистично откровение, днес я свързваме именно с Края на дните. Подробно, макар и изпълнено с дълбок мистицизъм и тежък символизъм описание намираме в пророческата последна книга в Библията – Откровение на свети Йоан Богослов. Там срещаме подобаващо голям брой ангели, Агнеца Божи на планината Сион, но също така научаваме числото на звяра, дори чуваме за победата на Нечестивия – тя обаче е само временна, преди Господ да раздаде правосъдие.

Краят на Кали Юга

Хиндуизмът приема, че времето е циклично. Затова идването на последния аватар Калки и унищожаването на Вселената от Шива са само краят на настоящата Кали Юга (времето на покварата), но и началото на Сатя Юга – златната епоха. В нея животът ще е значително по-продължителен и духовно извисен, но има време дотогава – макар че е започнала преди 3 хиляди години, трябва да почакаме още 400 хиляди преди края на Кали Юга.

Рагнарок

В древногерманската езическа религия краят на света е свързан с последната битка между боговете и смъртните им врагове – гигантите. Один, Тор и всички останали божества от скандинавския пантеон са добре подготвени за сблъсъка и някак наясно, че в края му всички те ще загинат, но едновременно с това ще погубят гигантите. Човешкият род също изчезва, но само почти – следва нова епоха, в която няколко оцелели богове и една двойка хора продължават живота на зелена и идилично красива земя.

Календарът на маите

Преди опустошителните гости от Европа да ги затрият от лицето на земята, маите имали няколко календара, един от които изглежда особено екзотичен. Обяснението с какво по-точно е различен от ползвания днес грегориански би отнело твърде много място, но е факт, че в последно време бая хора са хванаха за годината 2012, когато дългото летоброене на майския календар стига своя край. Специалистите в областта се подсмихват под мустак и настояват, че това е всичко друго, но не и Апокалипсис – за маите краят на всяка епоха е бил повод за интензивни празненства.


Още по темата: 2012


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.