Има време

6 юли 2017
Не ви трябва 25-и час в денонощието, ако владеете пространството в главата си. Това проповядва спецът по човешка ефективност Дейвид Алън в "ръководството" Getting Things Done, което от 10 години учи света на трикове по продуктивност.


Четири от тях излизат от книгата му в страницата надолу, а останалите слушаме в семинар на 11 юли в Интер Експо Център. Записвате ли?

ФОКУСИРАЙ ТОВА

Какво да облека, къде да седна в метрото, как да кажа по-рано чао на шефа – от първи петли до последни премигвания правим планове. Събираме ги с по-едрите по важност за живота ни и мозъкът правилно пресмята, че и три битиета няма да ни стигнат за всичко. Решението е просто: няма нужда. Да свършиш работата не означава да свършиш всичко, а само всичко със смисъл. Как да познаете кое е то? Като запишете на лист темите, които ви занимават, заедно с очакваните резултати и ползи от тях. После направете график за действията си към тези цели и готово: вече сте отчаяни. Ако излезете за миг извън себе си обаче списъкът се избистря: виждате кои са най-важните за вас неща с най-ясни стъпки към тях. Останалите, които искат още обмисляне и работа, приберете в кутия (буквално) за друг път – той скоро ще дойде, защото току-що разпознахте и цял куп безполезни мисли, които веднага трябва да напуснат главата ви. Ревизията се повтаря, докато не усетите, че я правите бързо наум.

ДАЙ МИ ДВЕ МИНУТИ
Колко пъти онова "Е, няма страшно, то е за две минути работа, ще го свърша после" остава за утре, за следващия ден и така, докато се окаже, че една проста задача прави навалица в главата ви вече седмица. Ако проблем има нужда от вашата отдаденост за 120 секунди, за да се разкара от живота ви, просто му ги отделете – веднага.

ИЗВАДЕТЕ ЛИСТ И ХИМИКАЛ
Или пък не си правете този труд, ако имате ел устройство с опция за бележки. При всички случаи обаче си записвайте. Пред очите и в главата ви на ден минават безчет имейли, идеи, задачи, въпроси, които не трябва да ощетяват настоящия обект на вниманието ви. Знаем какво си мислите, но винаги идва момент, в който високомерното "ще запомня" преминава в спомен, че имаше нещо за помнене. Когато вече можете да отделите на записките си вниманието, което заслужават, преглеждате и разпределяте по схемата Фокусирай това.

А СЕГА КАЖЕТЕ "НЕ"
Може да е против възпитанието ви, но трябва да се научите да отказвате. Лесно е – бъдете КПП (контролно-пропускателен пункт) и разглеждайте причините, с които дадена задача присъства в графика ви. Наистина ли имате нужда от това? А имате ли възможност да го вместите сред точките в дългосрочния си план, без някоя от тях да пострада? Ако отговорът е "не", това трябва да е и вашата реакция – и колкото по-бързо, толкова по-добре. За старт: спомнете си изминалата седмица и задачите, които отметнахте, покрай всички, които ви натовариха, защото им позволихте. Добре ли ви е така? Знаехме си.Дейвид Алън е на gettingthingsdone.com и в Интер Експо Център на 11 юли, 19:00, 80лв от ticketlogic.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.