Какво не знаем за... Джими Кар

31 март 2016 снимка jimmycarr.com
На практика знаем само, че е смешен. И че смехът му е смешен, почти колкото шегите.


На 3 април лицата ще ни болят от него за първи път на живо в София, затова сега копаем в биографията на британския стенд-ъп комик за още скъпоценни факти.

КОРЕНИТЕ

Цялото му име е Джеймс Антъни Патрик Кар и има двойно гражданство, защото родителите му са ирландци – преселват се в Лондон от Лимерик още преди той да се роди. Като дете прекарва ваканциите си на Зеления остров, но семейството никога повече не се връща да живее там. Затова и си признава, че е "plastic Paddy" – човек, който попива всички ирландски стереотипи, без дори да ги разбира, само и само да се доближи до корените си.

ДЕПРЕСИЯТА
Сменя три училища, от чиста амбиция, преди накрая да вземе A-Levels (английските матури) с най-високите резултати. Така животът сам го води в Кембридж, откъдето грабва диплома по политически науки, но после става маркетинг специалист като баща си. Това поприще се оказва толкова неподходящо за Джими, че постепенно го наляга "кризата на средната възраст още на 26" – разбирайте, депресията. Преценява, че тъга се бори най-добре с другия полюс и се записва за 20-минутно пробно стенд-ъп шоу. "Исках да си изкарвам хляба със смешните мисли, които така и така изникваха в главата ми", обяснява, за да се знае, че изборът му не е бил недомислен.

КОМЕДИЯТА
Забелязват го бързо: само 3 години по-късно билетите за шоуто му на единбургския Fringe фест се разпродават като топли понички и похвалите започват да валят. Днес има в портфолиото си повече ТВ продукции (за британския Channel 4 и американските Comedy Central и Netflix), отколкото има смисъл да изброяваме. Само вадим от шапката 8 Out of 10 Cats, което води вече 10 години: в него група смешни хора обсъждат ежедневни неща, а Джими се включва спорадично с реплики-камшик, измислени на момента (при пълна концентрация). Иначе събира идеи за проектите си в диктофон без почивен ден и обяснява нещата така: "Ако имаш тежка професия, сигурно ти трябва разпускане. Но аз как да си почивам от смеха – като съм сериозен ли?"

НЕУДОБНИТЕ ТЕМИ

Специалитетът му е бързата, политически некоректна шега, поднесена с безизразно лице. От педофилия през хомофобия до инвалидност – хапливите смешки на Джими засягат въпроси, които изчервяват свенливите и наежват обидчивите. Но за него в стенд-ъп комедията забранени теми няма: "Щом си си купил билет, явно знаеш какво предстои и този тип хумор разсмива и теб". Което не значи, че не си навлича неприятности. През 2012 например пуска шега за автомобилна катастрофа веднага след трагичен инцидент на магистралата и медийният скандал е готов. Тогава BBC се извиняват от негово име, но Джими не се обяснява и си върти смешката до днес.

ХОЛИВУД
Кариера като тази на Рики Джървейс (другият ни топ британски комик, който сега режисира и играе в сериали), не му се струва апетитна. "В нашия бизнес се предполага, че се движиш по определен път, който трябва задължително да доведе до Оскар", казва той, а после пита: "Не може ли просто да си стоиш там, където си? Аз разказвам вицове и това е всичко, което мога и искам да правя." Може, Джими, може, и на нас ни стига.

Шоуто на Джими Кар Funny Business е на 3 април в зала 1 на НДК от 20:00
Билети 50/80лв от eventim.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.