Класически мелодии

21 май 2015
Някои истории е най-добре да не звучат на нов глас – няма никакъв риск да загубят слушатели. С тази мисъл днес разгръщаме две топли-топли издания на Силвия Плат и Труман Капоти.


Стъкленият похлупак на Силвия Плат е при нас отново 30 години след първото си издание на български (благодарим на Ciela). Това е единственият й роман и една от последните й работи. Пише го трескаво, за кратко време и без да се връща често за редакции, а няколко месеца след публикуването му се самоубива. Оттам насетне този полу-автобиографичен роман се приема като загадка за разшифроване, преди да стане една от най-известните й книги.

От няколко дни държим в ръцете си и "нов" Труман Капоти. Той пише разкази от 8-годишен, а сега излезе пълен сборник с кратките му истории. Виждаме ги заедно за пръв път, под знака на Colibri и името Събрани разкази. В малко под 350 страници се разхождаме през всички влияния и периоди на Капоти – от ранните му готически мистерии през дълбоките психологически истории до автобиографичните разкази.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.