Почети ми на глас

7 май 2015
Ароматът на мастилото върху още неотгръщани страници. Да разлистиш новия роман на любим писател. Да намериш нещо неочаквано добро в книжарницата... Книжните удоволствия са милион, но сега ни предстои едно, което се консумира в компания в късните часове на деня – Нощ на литературата.


Идва за четвърта година с все същата цел, да ни представи съвременна европейска литература – на висок глас. Отбелязваме си датата 13 май, когато ще обикаляме 12 локации между Шипка и Оборище, за да слушаме откъси от 12 книги. На всички места четенията започват в 18:00 и продължават до 21:30 с нов откъс на всеки половин час, така че си гледаме часовника – да влезеш по средата тук е толкова неприятно, колкото да закъснееш за филм. Ето ги и петте книги, които със сигурност ще чуем.

Бели зъби

Докато някои не биха си признали с какво са запълвали времето си през последната година в университета, тогава Зейди Смит завършва дебютната си книга. Публикуването й вдига шум като бомба, а отскоро и на български знаем защо. Ще я слушаме от Ива Панева в НХА на Шипка 1.

Хубавите дни от Аранхуес
Явор Бахаров и Лили Гелева ще четат австрийския драматург Петер Хандке, известен с авангардните си пиеси. Подозираме, че тук ще има нещо повече от историята, стара като света – една жена, един мъж, любов и тъй нататък. Не четене, а половин театър. В СБХ на Шипка 6.

Възвишение
Милен Русков ще бъде в Чешкия клуб (на Кракра 15), за да чете своя роман, който миналата година спечели наградата за литература на ЕC. Издаден е през 2011 и вероятно вече сте го чели, но на глас е друга бира – само си представете как ще звучи автентичният за Възраждането и често смехотворен език от страниците му.

Любов не е думата
Най-важната дума тук е поезия – книгата е антология с полски поети, дебютирали след 1989. Не си представяме литературно събитие само с проза, така че очакваме и тези 25 автори – ще ги слушаме с гласовете на Маргарита Хлебарова и Стефан Спасов в СБХ на Шипка 6.

Небето се завърна
Какво трябва да се случи, за да се окаже, че най-близкият ти човек всъщност е най-големият ти кошмар? В романа на Клара Санчес е достатъчно да срещнеш ясновидка в самолета. Ирмена Чичикова ще чете от него в Съюза на архитектите на Кракра 11.

Пълната програма вижте на nocliteratury.cz


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.