Столична библиотека на 93

21 октомври 2021 текст Анастасия Стоева
На 24 октомври празнуваме 93-ата годишнина на една от най-емблематичните културни институции в града. Столична библиотека отбелязва рождения си ден с интересни и разнообразни събития за деца и възрастни, иновативна дигитална лаборатория за тийнейджъри, нов уебсайт и колекции от редки и ценни издания.


Към богатството от томове, които вече наброяват повече от един милион, се присъединяват и 2000 екземпляра от личната библиотека на българския журналист, дипломат, писател и историк Симеон Радев.

На 20 октомври в галерия София се открива експозиция с илюстрации и инсталации на Капка Кънева. Художничката е обявена за книжен дизайнер на месеца, а самостоятелната ѝ изложба Прорези разглеждаме до края на октомври.

На 21-ви площад Славейков се превръща в сцена за литературното представяне на сборника Думи без карантина. Поезия. Редица известни български автори четат свои текстове, които откриваме между страниците му.

На следващия ден пък друга книга прави своя дебют. Голямата София проследява превръщането на близките села в градски квартали. Илюстрованото издание побира статии, факти, статистически сведения и автентични фотографии и факсимилета, публикувани в периодични издания и сборници от фонда на Столична библиотека. В Мраморното фоайе се намира и съпътстваща книгата изложба.

Последното събитие за празничните дни е изложбата на стари карти на София през годините между 1918 и 1936 г. Сбирката включва оригинални военни илюстрации на бойните действия из града от периода на Първата световна война.

Междувременно в Детския център на библиотеката са организирани работилници и конкурси за малките читатели. Заедно с художника Христо Кърджилов усвояваме специфичния език на комиксите, а на 23 октомври в Американския център играем и се забавляваме с роботи.

За повече подробности отиваме на страницата на Столична библиотека.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.