Скритите букви под открито небе

10 септември 2021 текст Анастасия Стоева
Поезията се преплита с градската среда на 10 и 11 септември, а неин дом става не белият лист, а фасадата на националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий. Събитието среща зрелищно 3D мапинг шоу, организирано от Poliforma с музика на Kan Wakan и поезия от Стефан Икога. To е продължение на дългогодишния проект на Прочети София Скритите букви.


Аудиовизуалният спектакъл е придружен с представяне на едноименната антология, която събира 70 стихотворения на съвременни български поети като Георги Господинов, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Анна Лазарова, Петър Чухов, Галина Николова и много други.

Това далеч не е началото на проекта. Да седнеш за кратка почивка върху буквата Д, да се настаниш в извивката на Ч или върху ченгелчето на Й може да звучи странно, но е напълно възможно – 14-те букви, уникални за кирилицата, са превърнати в пейки и са разположени на различни локации не само в София, но и в други големи европейски градове като Париж, Берлин, Будапеща, Брюксел и Единбург. Типографските кътчета за отдих се появяват из софийския пейзаж през 2018 г. Първите им версии са изработени от дърво, а наскоро са заменени с нови, направени от по-устойчив материал и с модерна, изчистена визия.

Литературната стойност на пейките-букви не се ограничава с морфологичния им аспект – всяка от тях е придружена със стихотворение, вдъхновено от самата буква или от цялостната градска атмосфера. Именно тези стихове съставят антологията, която пристига в книжарниците от 12 септември, и ще се редуват с мапинга под формата на поетическо четене.

Скритите букви въплъщават преплитането на различните видове изкуство като начин на общуване и връзка между хората. Езикът със своята комплексност се явява като нещо повече от инструмент за изказване на мисъл – той е форма на идентичност и самоизразяване, наситен е с множество значения и нюанси.

На пръв поглед срещата на буквата с градската среда причинява сблъсък между широкото и сбитото, между откритото и скритото, между голямото и малкото. Градът е наш дом, следователно той е дом и на езика ни и неусетно буквите изпълзяват от думите и плъзват между сградите, по улиците, из парковете и градинките. Това своеобразно разпръсване и завладяване контрастира със спецификата на стиха като литературна форма, чиято задача е да синтезира смисъл и съкровеност в дължината на само няколко реда. Ако се вгледаме по-внимателно, откриваме, че всъщност това изобщо не е сблъсък, а естествено явление. Самата София се превръща в стихотворение, а ние намираме своя дом в подслона на думите.

3D спектакълът започва от 20:30 ч. на 10 септември и от 21 ч. на 11 септември.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.