Хари Потър и седемте български издания

13 ноември 2019
За рождения му ден издателите от Егмонт подаряват на Хари Потър нов илюстратор. Поне ние така тълкуваме нещата – и за вас ще изглежда по същия начин, ако ви се е случвало да обичате книга, рисувана от Любен Зидаров.


Поредицата на Джоан Роулинг излиза облечена в нови твърди корици от Зидаров на 13 ноември и това е само къс от отбелязването на 20 години, откакто я четем на български. По повода местните издатели правят и други събития от сега до около същата дата догодина, когато приключва този най-дълъг рожден ден. За да решите да колекционирате точно тези нови издания обаче, вероятно сте огромни фенове и на магьосника, рисувал илюстрациите в тях в характерния си стил.

Любен Зидаров "по всяка вероятност е най-възрастният действащ илюстратор на планетата", както го описват издателите му. Даже на 95 от ателието му продължават да излизат типичните за него огромни листа, върху които рисува с едри движения. Във всичко от корицата му за Островът на съкровищата преди 50 години до оригиналите му в галерия, в която дори почеркът му върху бял лист е изкуство, се виждат свободният размах на ръката му и удоволствието, с което работи. В новите книги си личи, че то продължава да го движи, а и хуморът и топлината му към героите са заразителни.

На малко пазари по света е позволено да създават визии по поредицата на Роулинг, обясняват от Егмонт. Като всеки голям и печеливш франчайз, който трябва да държи на името си, Хари Потър контролира всеки свой образ. Как е станало тогава да одобрят лицето му да излезе под пръстите на българския илюстратор? Най-убедителен се оказва дългият списък с награди и участия на Зидаров – праводържателите всъщност търсят не толкова конкретен стил (английското момче е имало много фасони), колкото доказано име, което да стои достойно до това на Джоан Роулинг. Когато ентусиазмът за неговите рисунки се оказва споделен, магията се случва и книгите стигат до ръцете ни. Честито и на вас.

Седемте нови тома за Хари Потър излизат с твърди корици от издателство Егмонт срещу 24.90-29.90лв за книга
Повече за събитията им има на egmontbulgaria.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.