Летни гръбчета

8 август 2019 текст Севда Семер
"Книга за лятото" е особен термин – уж е клише, но всъщност за всекиго значи различно нещо. На вас кое ви доставя удоволствие в този читателски сезон: умът, сърцето, хуморът, задъханият сюжет на книгите? Важен е не жанрът, а натискът върху вниманието, който трябва да е точен – за да може томчето да бъде оставено за няколко часа до басейна, но и да бъде по-интересно от шума на вълните. Тук вадим на слънце шест добри и нови книжни тела, с които бихме отишли на почивка, а темите са разнообразни като апетита ви – има всичко от влюбен робот до пре-Викторианска биография.


Подземията на хотел Мажестик
Ера, 12.99лв

Роден в Белгия през 1903, Жорж Сименон пише с маниакална скорост и внимание – в неговите близо 500 книги, които са му отнемали средно по няколко месеца, няма и един повтарящ се сюжет. Творческа криза? Не, нито веднъж, тя е за други писатели – неговите криминални романи са изпипани, стегнати, със съвършен съспенс и тънък хумор. Най-известната му серия, от която е и тази нова книга, е за инспектор Мегре: сърдит, но търпелив гигант, който обича ледено студена бира, наденички и справедливост, макар да разбира, че понякога животът на престъпника е сложен. Така голямото богатство на тези книги е психологическата игра и предимството на "защо" пред "как" в разкриването на случката. Мегре е говорил български преди години, но миналата зима може да сте забелязали ново издание от Ера, а второ в същата синя корица със златни детайли вече проблясва като веществено доказателство – Сименон се връща в тираж.

Пачинко
Вакон, 23лв

Тази книга на Мин Джин Ли е исторически роман и фамилна сага, така богата на история, че са откупени правата за превръщането й в цял сериал. Близо 100 години едно семейство се разклонява в няколко нишки, по които – колкото и да са различни – тече все една и съща жлъчка: расизъм и ксенофобия. След твърде ранна бременност, за която е наполовина виновен съмнителен баща, корейско семейство бяга от него в Япония, където ги чака нова драма – паспортите им са обвързани с такива предразсъдъци, че трябва да живеят в гето и да приемат само най-зле платените професии. Част от героите успяват, къде със скрита идентичност, къде с пари от Якудза, да влязат в индустрията на пачинко – японска ротативка, и да направят бизнес с такива приходи, че Лас Вегас до тях е квартално бинго за стари дами. Предразсъдъците към семейството не са единствен белег от рана, щом започва и Втората световна война. Книгата е доста дълга, но историята е в умели ръце и страниците прелитат.

Джейн Остин у дома
Лист, 24лв

Да четеш добре направена биография е удоволствие, което напомня – в този жанр авторът и за момент не трябва да изпуска от поглед целта да разкаже историята увлекателно. Луси Уорсли е писателка и тв водеща с мащабен опит в това, а тук дава и бонус – пише за Джейн Остин с такава любов, че веднага ти се иска да се втурнеш да препрочетеш Гордост и предразсъдъци и останалите тънко иронични книги на английската авторка. Пренасянето в Джорджианската епоха е пълнокръвно, а в историята не липсва и интрига. Макар че всички заглавия на Остин са завъртяни около едно – "общоизвестна истина е, че всеки богат млад мъж трябва да си вземе съпруга" – самата тя никога не се жени. Всъщност получава поне 5 предложения за брак, от които дори се съгласява на едно, но го отхвърля отново след часове. Защо? Четем историята й през местата, които са били важни за нея.

Как да спрем времето
Intense, 19лв

Мат Хейг е най-известен с Причините да останеш жив – публикуван и тук силен мемоар за депресията. В този роман обаче настроението е друго. Заради странно генетично заболяване главният герой е на 400 години, но изглежда като на 40 и е в общество от себеподобни, които опитват да запазят тайната, като се местят на всеки 8 години. Те имат едно правило: никога, ама не, наистина никога не се влюбвай – това ще разбие сърцето ти, пък и ще строши крехката ни тайна. Е, нямаше да има интрига, ако цялата книга беше за забавни срещи на героя с Шекспир и Фицджералд, така че романсът се появява бързо. Как да спрем времето е любовна история, научна фантастика с меки философски въпроси, пухкава пуканка за лятото – а скоро и за киносалона, където в нас ще се взира Бенедикт Къмбърбач.

Форсиране на романа река
Колибри, 17лв

Откакто я има, Нобеловата награда за литература се присъжда сред радиошум от критици, които подхвърлят предположения за следващите носители и, ако се съди колко са били точни до момента (никак), хич не трябва и да им се вярва. Името на Дубравка Угрешич обаче се споменава все повече и, за разлика от други, ти става ясно точно защо, ако прочетеш два нейни абзаца. Тя пише с ирония и хумор, оплита сюжети и реалност, умна е, но без да размахва мозъка си като единствено знаме над света. Като Кундера е, но по-добра (извинявай, Милан). Но нека не потъваме в абстракция: този роман е нейната сатира за международна писателска среща в Загреб през 80-те, която става сцена на особени образи, сюрреалистични събития и абсурди. Премиера на книга в месокомбинат, сексуална интрига, смърт в хотелския басейн, бягство от режима? Да – сюжетът препуска през всичко това, за да стане пълнокръвен и забавен роман-за-романа.

Машини като мен
Колибри, 20лв
Накъде да ни води писател, който в предишния си роман е разказал Хамлет от гледната точка на неродено бебе? Може би към годината 1982, в която Джон Ленън и Кенеди са живи, а Алън Тюринг не просто се е разминал с присъда и смърт, а е двигател, изстрелял Англия в технологичното бъдеще. Хората живеят с роботи от двата пола и с човешки лица, стига да могат да си ги позволят, а главният герой Чарли е готов да се раздели с купчина банкноти за един. Е, металните Еви свършват доста бързо, така че ще трябва да се примири с модел мъжки Адам. Неговата приятелка Миранда е доволна от това развитие – всъщност май твърде доволна, когато се запознава със съвършения господин, който не умее да лъже, обявява смъртта на романа, пише хайку след хайку, разкрива проблемите в двойката и говори за тайни от миналото им. Как изглежда любовен триъгълник, построен между човечност и технология – този въпрос тиктака в книгата на Иън Макюън.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.