По името ще ги познаете

5 февруари 2014 текст Таня Трендафилова
Джеймс (или съкратената версия Джим) със сигурност не е най-популярното име в света, но пък толкова велики хора са извървели житейския си път с него, че ни се прииска да ви представим поне пет от личните ни фаворити.


Джим Морисън
Помните ли култовия архивен запис, в който журналисти посрещат The Doors на летището, питайки всеки един от бандата за името и заниманието му? Докато останалите отговарят чинно пред камерата, водещият певец отвръща с кратка, но съдържателна реплика и на двете питания – “Джим”. Какво повече, наистина? Говорим за един от най-харизматичните изпълнители на планетата с душа на поет и поведение на бунтар. Трагичната му кончина едва на 27 превръща Морисън в легенда на своето време, такъв е и до днес в сърцата ни.

Джим Джармуш
Със сигурност винаги ще ценим филмите на Джармуш заради чернобялото, кафето и цигарите, заради интелигентния хумор и сюрреализма, заради Том Уейтс и Роберто Бенини и куп други неща, но най-вече – заради обичта, която режисьорът изпитва към всичките си персонажи без изключение. Леки, поетични и обвързани особено силно с музиката, неговите киноимпресии, често разделени сами по себе си на фрагменти, дават усещане, подобно на това от срещата с хубава книга. Не може да стане по-добре.

Джими Хендрикс
Какво да кажем за този бог на електрическата китара с индиански корени? Имал е двойка по музика в училище. Тръгва от дълбините на блуса, експериментирайки с различни ефекти (включително свирене със зъби, чупене и палене на китара), сценично поведение и наркотици, за да стане артист с неподражаем почерк. Има 26 скока с парашут, десетки китари и склонност към антивоенни публични изявления. Свири пред 200 хиляди души на Woodstock и умира сам в хотелски апартамент. Истинска шибана рок звезда.

Джеймс Дийн
”Jimmy Dean on the cover of a magazine” – пееше Мадона някога, поставяйки този първи и единствен бунтар без кауза на пиадестал, редом с още дузина икони от златните години на киното. Факт. През краткия си живот (и въпреки твърде оскъдната си филмография) Джеймс Дийн успява да израсне от идол на тийнейджърките до говорител на собственото си поколение – постижение, заради което е награден посмъртно със Златен глобус, номинации за Оскар и безрезервната любов на масите.

Джеймс Джойс
Сега вече стана сложно. Колкото може да бъде в Ирландия, модерната литература и експерименталните романи. Като събирателна точка на трите, писателят Джеймс Джойс е доста комплексна личност, прославила се със своята космополитност, но и заради настойчивата си привързаност към родината. Негово дело е най-обемният отпечатан на хартия поток на съзнанието, описващ един-единствен ден в няколкостотин страници. Да вдигне ръка този, който е чел Одисей. Сега всички, които разбраха, че не става дума за Омир. Видяхте ли?


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.