Ако искаш, вярвай, ако не - недей

5 февруари 2014 текст Дани Николова
В тази нова рубрика ще ви разхождаме из света на литературата – по същия начин, по който бодро крачим из дебрите на столичните квартали. Имаме намерение обаче хитроумно да заобикаляме буквализма и действителността. А пък вие ако искате ни вярвайте, ако не – недейте.


Дронът, вярваме знаете, е бeзпилотен самолет, управляващ се дистанционно от удобно разположил се в бункер военен (може би не чак удобно, но във всеки случай - в безопасност), който вижда на монитор реалната наземна картинка в, разбира се, съвсем реално време. Американските военни са използвали подобни безпилотни машини в Афганистан, но ви уверяваме, че колкото са техните предимства, толкова са и недостатъците им. Представете си, че вие собствено имате властта да ликвидирате група муджахидини само с едно натискане на копчето. Какво обаче, ако вдигнатите от вас във въздуха бунтовници, в последствие се окажат цивилни? Резултатът е неприятен. Затова вие няма да натиснете бутона преди да получите заповед от своя командир, който ще чака заповед от неговия и така нататък... докато муждахидините се изпарят в пустинята. На този проблем обаче американската армия бързо е намерила решение - нова бойна система, наречена F.D.O.M. За да добиете представа как работи този F.D.O.M. ще ви го обясним ето така - опитайте да визуализирате няколко човека с висока компетенция, които обсъждат дадена ситуация (в рамките на секунди, естествено), за да вземат най-адекватното за нея решение. Представете си условно подобие на студио, в което седят няколко виртуални фигурки, които, при поява на врагове, се разбуждат и завързват диалог.
F.D.O.M.заработва отлично, колатералните жертви съвсем изчезват... но само до появата на руските тайни служби. Руските военни започват да свалят дроните един по един и то по особено хитроумен начин – изписват, с огромни букви насред пустинята, нецензурни послания, хулещи американския начин на живот и демокрация. Оказва се, че това силно възмущава виртуалните фигурки и учудващо - системата прегрява. Отговорът на американската армия е въвеждането на хост, който да не позволява отклоняване от основните задачи, човек, на който американците вярват и когото обичат. В случая - Опра Уинфри. Руснаците бързо сменят стратегията. Надписите стават толкова драматични, че размекнатите дрони започват да сипят хуманитарни помощи наместо ракети. Тогава към хоста Опра, американците добавят хоста Арнолд и хоста Еминем. Но следват пиперливите надписи (предварително се извиняваме) Slim Shady Drinks Nigger Piss или Shat Slimy и нещата пак отиват на зле...

--*--

Ако искате да разберете как свърша тази военна история, най-добре не търсете в Wikipedia. Както вероятно сами сте се досетили, няма никакъв F.D.O.M. Той е измислица на Виктор Пелевин (чиято книга Ананасов компот за прекрасната дама можете да намерите в книжарниците срещу 14лв). Но дрони, разбира се, съществуват.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.