Ако искаш вярвай, ако не - недей

15 януари 2014 текст Дани Николова
В тази нова рубрика ще ви разхождаме из света на литературата – по същия начин, по който бодро крачим из дебрите на столичните квартали. Имаме намерение обаче хитроумно да заобикаляме буквализма и действителността. А пък вие ако искате ни вярвайте, ако не – недейте.


Фазлаллах е роден през 1339, но може би и година по-късно. Твърде назад във времето е, за да сме сигурни, пък и няма особено значение за историята, която разказваме. Таткото на Фазлаллах бил съдия, но не щеш ли, починал рано. И понеже съдийството по онова време било много важно и отговорно призвание, на малкия Фазлаллах се паднало нещастието да носи това бреме. Нещастие, защото Фазлаллах не обичал да съдийства. Дните си прекарвал в скука, а нощите – в чудни сънища, чието значение опитвал да разтълкува. Веднъж му се присънил самият пророк Мохамед. Разгадаването на сънища не е толкова просто, обяснил му той. То е като да зърнеш невидима за човешкото око звезда, която се явява веднъж на 30 000 години! А сетне го научил какво да направи, за да види звездата. И Фазлаллах се прочул като велик тълкувател на сънища. Захвърлил светските си одежди и тръгнал да открие познанието, а по пътя – и себе си.
Друг един път на Фазлаллах се присънил дервиш, който скоро дошъл да го посети в пещерата, в която Фазлаллах се бил оттеглил. Самият Фазлаллах също се явил в съня на дервиша, така че срещата им била повече от очаквана. Двамата се зачели в тайнствена книга и в книгата съзрели лицата си. Когато пък се погледнали – по лицата си открили буквите от книгата. Фазлаллах осъзнал, а сетне и твърдо повярвал, че това са буквите, с които всеки човек се ражда. Те са ключът към неразгадаема житейска тайна и чертаят съдбовния път като същинска карта. За тези букви Фазлаллах дал и живота си (веднъж сънувал и смъртта си, впрочем). През 1394, но може би и година по-късно, Фазлаллах бил обвинен в ерес, защото се кланял на буквите, а не Богу. Присъдата била смъртна.

--*--

Фазлаллах е действително бродила по света, историческа личност, така че ако сте повярвали на историята ни – добре. Пробудила ли е тази тайнствена религия за буквите любопитството ви – проверете какво друго можете да откриете за митичното движение хуруфизъм. А ако желаете да чуете още и още истории, подобни на 1001 нощ, най-добре потърсете в книжарниците Черна книга на носителя на Нобелова награда за литература турски писател Орхан Памук. Там има много хуруфизъм, мистика и тайни. Ще я намерите във всяка книжарница срещу 15лв.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.