• Дейвид Боуи с нечуван досега архивен албум

  1 декември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Ексцентричен, смел, чаровен и гениален – Дейвид Боуи е едно от най-блестящите имена в музикалната история за последните десетилетия. Мъжът, който падна на Земята, кралят на гоблините, единственият и неповторим Зиги Стардъст ни напусна два дни след рождения си ден – на 10 януари 2016 година. Оттогава светът е една идея по-мрачен, а без дързостта и безкрайния талант на Боуи музикалната сцена никога няма да бъде същата. Щастливи сме, че непосредствено преди смъртта му успяхме да се порадваме на последните лъчи на неговото творчество - финалния му албум Blackstar.
 • 30 години безсмъртие

  24 ноември 2021

  текст Димитър Димитров снимка Петер Рьослер

  Дали беше Killer Queen, която баща ми пусна на DVD, за да я чуя за първи път още в шести клас? Или пък тениската на бандата, която купих от подлеза на НДК и пазя закътана в гардероба повече от десетилетие? Може би е концертът на Браян Мей, Роджър Тейлър и Пол Роджърс в Белград или пък мюзикълът We Will Rock You на Бен Елтън до лондонския Tottenham Court Road? Допускам дори да е бил досегът до паметника край Женевското езеро в Монтрьо или до къщата на Фреди в Garden Lodge, където той издъхва на този ден преди 30 години...
 • Малка есенна музика

  28 октомври 2021

  текст Кристина Йорданова

  Понякога чакаме края на седмицата, за да видим какво ще изплува от любимите ни плейлисти, а този път решихме да споделим и избраните три, на които сложихме сърце.
 • Дебютното парк турне на група JamBure

  27 октомври 2021

  Вокалистът им е учител, струните на укулелето раздрънква гастроентеролог, за басът и мелодиката отговарят двама програмисти, а ритъмът на кахона задава експерт по опазването на околната среда и устойчивото развитие.
 • 95 години Галина Вишневская

  25 октомври 2021

  текст Димитър Димитров

  Днес се навършват 95 лета от рождението на бележитата руска оперна прима Галина Вишневская. Празникът почита дори американският технологичен гигант Google, чието лого днес грее с образа на родената в Ленинград певица.
 • Другата страна на Let It Be

  14 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева

  Дочакахме трейлъра на новия документален филм The Beatles: Get Back. Общо шестчасовата продукция на Disney+ е режисирана от носителя на Оскар Питър Джаксън и проследява едни от последните задружни седмици на групата, докато музикантите записват Let It Be и подготвят финалното си живо изпълнение – прочутия концерт на покрива на сградата на Apple Corps.
 • От клоните към корените с „Тази земя“ на Cool Den

  2 септември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Mузикално любовно писмо към България – с това ни зарадва тази седмица рок групата Cool Den. Освен нов сингъл, феновете получиха и клип, изпълнен със символизъм, етно елементи и динамични образи.
 • Албуми за летни разходки

  10 август 2021

  текст Кристина Йорданова

  Свикнали сме, че летата обикновено са времето за добри сингли, но не и цели албуми. Екипираме част от сезона със следващите три:
 • Малка лятна музика

  9 юли 2021

  текст Кристина Йорданова

  Лятото ни топи с високи температури, но понякога ни държи нащрек с хладни включвания от вятъра. Е, поне за музика на живо знаем накъде да подадем ухо и какво да очакваме. Тук маркираме два фестивала в София и един в Приморско, за да си спомним, че всичко в следващите месеци може да бъде музика с рокенрол, джаз или техно заряд. Ние избираме.
 • Ж Jazz Room - нов бастион на хубавото уиски и музика

  28 юни 2021

  снимки Борис Мисирков и Светослав Караджов

  Една крачка навътре от ъгъла на Веслец и Цар Симеон и вече сме в Нарния. Минимум. Атмосферата завладява на мига и не чака да я усетим сами. Изведнъж забавяме ход дори към бара. По пътя меките кресла, чистият звук и алтернативният печат по масите ни приканват съвсем да забравим, че е едва обяд в делничен ден.
 • Иранският Боб Дилън срещу иранското #MeToo

  23 юни 2021

  текст Димитър Димитров

  Ню Йорк Таймс и Гардиън го наричат иранския Боб Дилън заради съчетанието на класически персийски ритми с елементи на рок и блус. Или защото редува свирене на иранска лютня (сетар) и електрическа китара. Лириката му пък често е съвкупност от стиховете на Хафез и Руми с чаршийска глъч.
 • Четири специални поздрава за Евровизия

  28 май 2021

  На финала на един от най-противоречивите музикални конкурси в света Великобритания получи 0 точки. Социалните мрежи, верни на иронията-на-всяка-цена, провидяха наказание от обединения Стар континент за Брекзит-отцепниците
 • Фънк като пънк: историята на Бейби Хюи

  19 март 2021

  текст Тео Чепилов

  Нормално е да не сте чували за Бейби Хюи – въпреки че е един от най-значимите вокалисти за епохата си и истинска легенда. Днес. Той умира доста преди тази слава, като първият и единствен албум на бандата му Baby Huey & the Babysitters още не е бил завършен.
 • Блусът не е слушан само от дявола

  18 март 2021

  текст Кристина Йорданова снимка Hooks Bros. Photography

  В първата половина на XX век джазът еволюира в центъра на Ню Йорк и композиции като The Charleston са химните на Roaring Twenties.
 • Мария Калас – каква наслада, каква трагедия

  12 март 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Тя е феноменална, дръзка, безпардонна. Тя е явление, чудо, жена, докосната свише. Легендарната Мария Калас записва името си със златни букви в световната история на оперното изкуство, а животът ѝ напомня гръцка трагедия, в която умело се преплитат страст, талант, богове и, разбира се – една фатална любов.
 • 16 парчета, с които озвучаваме любовта

  10 февруари 2021

  Знаем, че не е нужен един конкретен ден, за да покажем колко държим на човека до нас. Винаги обаче можем да приемем, че 14-и февруари е добър повод да изхвърлим телефоните, да не приемаме посетители и да прекараме 24 плътни часа в компанията на нашата половинка.
 • С музиката на Мак Милър

  19 януари 2021

  Той е от артистите, за които знаем, че имаха какво повече да кажат в думи и рими, но за съжаление неговият път спря през 2018 след инцидентно предозиране.
 • Плейлистът на 2020

  21 декември 2020

  Как ще изпратим година като 2020? Освен със стандартните за всички времена политически напрежения, икономически лъкатушения и леки "чуквания" от страна на природата, тези 365 дни бяха гарнирани и с опънати до скъсване международни нерви (заради убития от американски безпилотен самолет ирански генерал), отделянето на Великобритания от редиците на Европейския съюз (и всичко, което следва от тази постъпка), буквалното изпепеляване на Австралия (къса ни се сърцето за хиляди акра земя, а дори не искаме да повдигнем въпрос за животните) и за капак на всичко идва Китай, където на някого изведнъж му се прияде супа от прилеп.
 • Празничният ни плейлист звучи така

  15 декември 2020

  Все още чакаме снегът да поръси заспалата земя и да ни донесе малко повече уют с хрупкавите си снежинки.
 • 5 нови групи, които да следите

  4 декември 2020

  текст Дани Николова

  Световната музикална сцена е шарена, а новите попълнения често са в изобилие. "Щом с музика се храни любовта, свирете", е възкликнал някога Шекспир и ние, водени от този призив, "просвирихме" доста дебютанти, преди да се спрем на петима, за чието съществуване да ви алармираме.