2021 в музика

16 декември 2021 текст Кристина Йорданова
Тази година остави след себе си велики хармонии, които се събират под имена като Happier Than Ever на Били Айлиш, Solar Power на Lorde или пък Chemtrails Over the Country Club на Lana Del Rey. Превъртяхме ги от слушане достатъчно и споделихме повечето от тях с вас, но това е само нашия вкус. Сега дойде време да си викнем музикални хора, които подредиха саундтрака на годината си в песни по редове.


hug or handshake
Албумът им Once Upon a Pink Sedan се приземи в личния ни плейлист тази година, когато най-после Петър Трифонов и Антон Георгиев излязоха на живо за песни като Molten Dreams и Jacuzzi Heart.

Петър: Back to Oz на Sufjan Stevens & Angelo De е една от песните, които най-много съм слушал тази година и ме кара да чувствам хубави неща отвътре. И има мега клип и фъзи соло.Антон: Съвсем наскоро открих Read My Mind на Golda May, докато гледах един коледен филм, така че все още не съм го спукал от слушане. Но както знаем, кавърите са нов прочит на нещо старо, а това ми се връзва добре с голяма част от 2021.Devitza
Nuni или Евелин Малезанова ни прикова с цветни парти късове като Burberry и Chu$Hlenca. Те излизат от канала на Druga Planeta и никак не крием, че доста ги харесваме.

"Една от най-слушаните ми песни тази година е Man’s World на MARINA. Песента е на болезнената тема за равенството между половете, плакала съм на нея много пъти, но в същото време осъзнах, че не искам жените да сме обидени на мъжете, а да можем от този „мъжки свят“ да извлечем ползи за себе си, като например да имаме смелостта, която не би трябвало да е мъжко качество изначално. Искам да не се страхуваме да правим това, за което копнеем и да не слушаме ничие мнение. Това е и цялата идея на моето начинание с музиката. Ако слушах мнения, нямаше и да го правя и също, ако нямаше силни мъже около мен, щях да имам само една песен."Tino
Познаваме го от Гласът на България от преди няколко сезона, но умело играе с мелодиите и добрите клипове в Искам още и Повтаряш. Последната е част от цял албум – Може ли да кажа нещо?

"Dad Vibes от новия албум на Limp Bizkit! Първо, защото енергията ѝ е в контраст със застоялостта последните две години и е добър отдушник. Второ, защото група, която е била революционна в звученето си преди 20 години, показва как се прави нещо, което хем е актуално, хем с почерк."Alan
Той е вокалът на група ALI, които дойдоха от бъдещето с добрите попадения като I Come From the Future и Bliss + Blasphemy и както винаги присъстват с хармонични вокални линии над инди рок рифове.


"За мен IDLES и по-специално албумът им Joy as an Act Of Resistance бяха абсолютният саундтрак на годината. Намериха ме в момент, в който имах много неизказани неща, които просто не можех да облека в думи. Неща, касаещи социални, психологически, душевни и философски теми, както и много несъгласие с всякакви общоприети и общозаплюти мнения. IDLES ми показаха как мога да адресирам по адекватен за 2021 начин мнението си, като покажа, че нищо не е напълно черно или напълно бяло (както всеки около нас се опитва да ни натъпче в главите). Че понякога агресивните действия и език са решение, а понякога не са. Че е важно да си пич, независимо в какво тяло живееш. Че няма нищо лошо в това един ден да си на едно мнение, а на следващия – на коренно различно. IDLES са супер! И все пак, ако трябва да извадя една-две песни по-напред:
1. Samaritans
2. Never Fight A Man With A Perm"Илко Биров
Музиката за него е едно от най-смислените неща още от 8 клас, а днес вече е мултиинструменталист, който композира мелодии за филми между собствените си парчета, последните от които влязоха в едноименното му EP.

"Песента на моята 2021 е Japanese Dolls – първият сингъл (от общо четири) от последното ми EP. За пръв път издадох колаборативна песен и се радвам, че беше именно тази. Миналата година с Иван Алексиев се събирахме да пишем текстове/музика и на една от сесиите се роди Japanese Dolls. Беше готова след около 30 минути и все още си спомням вълнението за новата песен, която звучеше по-различно от всичко, което сме писали. Оттогава парчето премина през няколко аранжимента и се материализира във финалния си вид с помощта на Magga. Едно от нещата, които Japanese Dolls символизира за мен, е промяната. През тази година правя музика по коренно различен начин и съм много по-отворен към работа с други артисти и нови проекти. Имах за цел да разнообразя звуковата си палитра и смятам, че се получи в четирите сингъла, които издадох. В момента работя по няколко вълнуващи проекта, които нямам търпение да споделя, но ще е през 2022." 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.