Студентска елегия за Джон Ленън

8 декември 2021
Днес се навършват 41 години от смъртта на Джон Ленън. По този повод екипът ни събра и описа някои от най-ярките ни студентски и ученически спомени, свързани с творчеството му.


Беше далечният девети клас на третия етаж в зелена училищна сграда между две партийни централи. В класната стая на вече покойната и все така непрежалима учителка по английски зазвуча In My Life на The Beatles. Следващите два учебни часа бяхме изцяло отдадени на музиката на Ринго, Джордж, Джон и Пол, възпяти в този ред от Музикантска съдба на Георги Минчев. През същата година се озовахме полуслучайно в Лондон, където отново слушахме, че даже и пяхме същата бийтълска песен в компанията на четири по-големи французойки. Някъде по това време вече знаехме, че в Hey, Jude обръщението е насочено към момиче с това име, а не към представител на религиозна общност. До ден-днешен обаче не сме се освободили напълно от вменената бащина мъдрост, че за разколът в The Beatles е виновна дама от Страната на изгряващото слънце.

 

Съдници – много, бийтълси – малко! Така е и днес, когато вече във вихъра на студентския живот все още помним декемврийската нощ в първи курс, когато в пет сутринта писахме курсова работа за анархизма под звуците на Blackbird. До момента, в който мракът заотстъпва пред сивотата на мъгливото утро и звуците на птичата песен. Друг скъп, ако и недотам изживян спомен, извиква в съзнанието риж младеж у дома си в красива балканска хижа. Тъкмо когато приятелите му мъчат пръсти, уши и струни в опит да нацелят няколко акорда, неговата китара съживява настроението и атмосферата с мелодията на With A Little Help From My Friends.Не познаваме образите и имената на хиляди хора от цял свят, които сме разходили из София през последните пет години. Освен чудни места и факти за историята на града, винаги им споделяме и няколко цитата от песни. Сред тях най-въздействащ, универсален и дълбоко човешки значим е този на Джон Ленън:

„Представете си всички хора да споделят целия свят и да живеят живота си в мир!“

За едни думите му са утопично пожелание, за други – духовно послание отвъд време, пространство и ход на човешката история. Без значение сред кои от двете групи се припознаваме, музиката на Джон Ленън и The Beatles ще остане сред най-ценните нематериални културни съкровища, наследени от бъдните поколения.

Тук може да видите и текста ни за новия документален филм The Beatles: Get Back 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.