95 години Галина Вишневская

25 октомври 2021 текст Димитър Димитров
Днес се навършват 95 лета от рождението на бележитата руска оперна прима Галина Вишневская. Празникът почита дори американският технологичен гигант Google, чието лого днес грее с образа на родената в Ленинград певица.


Още като малко момиче отгледаната от баба си Вишневская се сдобива с комплект грамофонни плочи, на които е записана операта на Чайковски Евгений Онегин. Баба ѝ Дария не доживява Деня на победата и още като тийнейджър Галина доброволства в местното звено за противовъздушна защита. Вечерите ѝ пък преминават в самодейно пеене, в борба за оцеляване и свързване на двата края. След края на блокадата младото момиче се записва в музикалното школо на Ленинград и едновременно с това работи като помощник осветител в Двореца на културата.


Първата ѝ сценична поява е току преди края на Втората световна война в рамките на оперета през 1944 година, когато ѝ се налага да замести заболяла солистка и да спаси спектакъла. Отново тогава Галина се венчава за моряка Георги Вишневский, а бракът им просъществува впечатляващите два месеца. С възцаряването на мира певицата опитва и от естрадната сцена, ала истински съдбовна е работата ѝ с вокалния педагог и експерт Вера Гарина. През 1952 година Вишневская вече е навършила цял четвърт век и случайно попада на прослушване в Болшой театър, където е избрана за главна солистка. Режимът на Сталин така и не узнава, че бащата на примата, изоставил я още като дете, е осъден като "враг на народа" и първата ѝ роля е на Татяна тъкмо в Евгений Онегин. Бележитите ѝ участия включват още Аида на Верди, Лиза в Дама пика, Наташа Ростова във Война и мир, мадам Бътърфлай на Джакомо Пучини и много други.Визитата ѝ във вражеска Америка минава под надслова "нокаут за очите и ушите", а сащисаните янки са очаровани да видят истинска светска дама, вместо идеологизирана комунистка. Някои от най-видните композитори на епохата буквално се влюбват в гласа ѝ - сред тях са Борис Чайковски, Бенджамин Бритън, Марсел Ландовски и други. През 1970 година Вишневская е сред малцината артисти, отказали да подпишат писмото на интелигенцията против Александър Солженицин. В резултат на това четири години по-късно оперната прима и съпругът ѝ Мстислав Рустопович получават "творчески отпуск" и разрешение да напуснат СССР в посока САЩ, Франция и Великобритания.  Последната сценична изява на Вишневская е през 1982 година в Париж.През 2002 година в Москва отваря врати Центърът за оперно пеене Галина Вишневская. Преди последния си дъх десет години по-късно останалата завинаги в историята изпълнителка заявява: "Аз, като руска жена и руска певица, считам за свой дълг да предам тъкмо на руските оперни певци това, което съм научила и узнала благодарение на моите незабравими учители."


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.