Малка лятна музика

9 юли 2021 текст Кристина Йорданова
Лятото ни топи с високи температури, но понякога ни държи нащрек с хладни включвания от вятъра. Е, поне за музика на живо знаем накъде да подадем ухо и какво да очакваме. Тук маркираме два фестивала в София и един в Приморско, за да си спомним, че всичко в следващите месеци може да бъде музика с рокенрол, джаз или техно заряд. Ние избираме.


A to Jazz
Южен парк II; 9-11 юли,
вход свободен
След като по обясними причини пропусна една година, A to Jazz отново акостира в Южен парк II за три фестивални дни, в които ни чака само джаз. Осмината от бандата Bokanté заемат места на сцената в първата вечер. Идват от 4 континента, а в основата стои 4-кратният носител на Грами Майкъл Лийг от Snarky Puppy. Докато си прави планове в Монреал преди няколко лета, той случайно чува гласа на певицата Малика Тиролиен. Тогава завиват няколко мелодии в текстове на креолски и френски с наболели теми за расизма, бежанската криза и умиращата ни планета. Втората вечер пък се покланя на композитора Милчо Левиев, като проектът в негова чест Милчо Левиев Завинаги затяга негови произведения с джаз аранжименти от албума му Соната 57. За тях идват Антони Дончев Квартет, Дейвид Линч от САЩ и Хюман Тъч от Гърция заедно с Вики Алмазиду и Теодосий Спасов. Феста закрива Хосе Джеймс, който умело смесва хип-хоп и джаз, а последните му два албума се качват за близо слушане с помощта на бенда му.

SUNLAND
Perla Beach Club, Приморско, 29-31 юли, 99-119 лв. от epaygo.bg
Фестивалът Exit, който обикновено се случва малко по́ на запад от нас, протяга пипало насам и се заравя в пясъците на Приморско. Досега ни е заляла само първата вълна изпълнители и стискаме палци скоро да се зададе и втората, но и така не изглежда никак зле. Едно от имената в червено е това на рускинята Нина Кравиц. Тя се ражда в студения Иркутск, но се мести в Москва и на 19 вече върти техно плочи като резидент в малък клуб там, а по-късно и в известния Propaganda Club. След като изкарва първия си албум през 2012, прави свой лейбъл през 2014, а последно се включи в саундтрака на играта Cyberpunk 2077, като там озвучава героя, вдъхновен от нея, на английски и руски. Следващите са френското дуо Ofenbach, които забиха в главите ни мелодийката от песента си Katchi преди 4 години, но продължават да излизат със силни тракове като Wasted Love и Paradise. Запознават се, когато са на 13, започват като рок банда и решават да се кръстят Ofenbach по последното име на композитора Жак Офенбах. Сингълът им Be Mine настъпва опашката на добри диджеи, които ги пъхат в ремикси и така стават номер едно в Русия и Полша. При горните се посмества и сръбската рок банда SARS, а между всички тях викаме силно за Jin Monic, Руши, Остава, Жлъч/Григовор/Гена и още много.


REBEL REBEL
Маймунарника, 17-18 юли, 15/25 лв. от bilet.bg
„Музикалнo събитиe с 8 концерта в два поредни дни в Маймунарника, което няма претенции да се нарича „фестивал“.“ Така ни подшушват от Projector Plus, които забъркват бандите ALI, Me And My Devil, No More Many More, NiB: Now in Bulgaria, Stop the Schizo, Jin Monic и Lek City Case в обща купа, готова да запари чак когато дойде ред на Маймунарника да отвори вратите си за тях. Към групите се закачат и китарите на алтернативната рок банда Trope, които летят директно от САЩ с първия си албум Eleutheromania. Бандата се навърта с опит, заграбен от голямата сцена Summerfest, а междувременно се хвалят като подгряващи на King X и The Cure.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.