Ж Jazz Room - нов бастион на хубавото уиски и музика

28 юни 2021 снимки Борис Мисирков и Светослав Караджов
Една крачка навътре от ъгъла на Веслец и Цар Симеон и вече сме в Нарния. Минимум. Атмосферата завладява на мига и не чака да я усетим сами. Изведнъж забавяме ход дори към бара. По пътя меките кресла, чистият звук и алтернативният печат по масите ни приканват съвсем да забравим, че е едва обяд в делничен ден.


Намираме се в Ж Jazz Room, нов бар в София, който не прилича на другите. Барманът се усмихва кротко, докато зяпаме краткото и креативно меню, та веднага се отказваме от идеята за хубаво кафе и минаваме на чаша “страхотно” вино. Всичко в менюто е степенувано от “страхотно” до “феноменално”, без да затормозява с брандове и твърде много информация. Този подход ни печели мигновено, оставя място да се изненадаме, да се впечатлим, да опитаме нещо ново.

Озоваваме се на маса до прозореца с чаша Боровица. Имаме среща със Савина Матакиева - един от двамата виновници да се радваме на ново алтернативно място на софийската сцена, и то в КварАРТал. Другият е Данчо Жечев, легендарен рекламист и почитател на джаза. Ж Jazz Room заема приземния етаж на сграда от 1930 в стария център на София, на мястото на бивш риболовен магазин, който им се изпречва почти съдбовно на пътя, докато търсят локация. Идеята е логично продължение на частните матинета, които се случват у Данчо, с фина музика и приятни хора. Така той предлага на Савина двамата да се заемат с Ж и да споделят тези преживявания и с други хора. Идеята за общност и енергията на двамата придават усещане за място, на което ти се остава с часове - просто да слушаш музика насаме със себе си. И с поне едно малко от “великолепното”. Акцентите в интериора не са случайни - столовете са намерени пред руското посолство и претапицирани, колоните са от Sofia Audio Center, а в интериора са използвани обекти от серията "Ловни трофеи" на дуото Мисирков/Богданов. Същите тези трофеи могат да бъдат ваши, ако станете патреон на бара.

На горното ниво се намира стаята Дейвид Линч и дори да не знаете името ѝ, ще отгатнете сами. Мекият, десетсантиметров червен килим и креслото предразполагат към усамотение и самостоятелно слушане. Имат си и signature drink - салеп, топла сладка турска напитка на основата на мляко, която по техни думи е най-подходяща, “когато навън вали студен дъжд”. Оставаме по-дълго от необходимото, някак не ни се тръгва. Времето в Ж върви меко, бавно - като хубаво уиски и мазен джаз.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.