Иранският Боб Дилън срещу иранското #MeToo

23 юни 2021 текст Димитър Димитров
Ню Йорк Таймс и Гардиън го наричат иранския Боб Дилън заради съчетанието на класически персийски ритми с елементи на рок и блус. Или защото редува свирене на иранска лютня (сетар) и електрическа китара. Лириката му пък често е съвкупност от стиховете на Хафез и Руми с чаршийска глъч.45-годишният Мохсен Намджоо е израснал в Машхад, втория по големина на населението град в Иран. Първият му разпространил се нелегално албум през 2007 година печели на Мохсен заповед за арест, еднопосочен билет и прокуждане от родината, защото песните му накърняват ислямския режим на аятоласите. Така той намира своя пристан и убежище при Големия Дявол, както властващите духовници в Иран наричат Америка. 13 години, 13 албума, стотици концерти и шест актьорски участия по-късно, Мохсен Намджоо е застигнат от зародиша на движението #MeToo в Иран.
На 27 август 2020 година анонимен Twitter акаунт от Иран обвинява Намджоо в сексуален тормоз и опит за изнасилване. Потърпевшата твърди, че гостувала на приятел, в чийто дом музикантът останал да пренощува, защото бил твърде пиян да шофира до вкъщи. По думите ѝ Намджоо я е атакувал, докато спи. Впоследствие той отстъпил, а тя го изхвърлила да нощува на улицата.

Ден по-късно в живо Instagram включване иранската певица Панида също заявява, че Намджоо се е опитал да злоупотреби с тялото ѝ. „Не можех да повярвам и просто го избутах встрани. Вероятно е мислел, че може да си позволи всичко само защото е известен. После една вечер отново ми изпрати съобщение с покана за вечеря. Не отговорих и на следващия ден той започна да ме обижда, докато снимахме. Каза, че съм никоя и някой трябвало да ми затвори устата.“

Първоначално иранският Боб Дилън отрича всичко, ала през следващите месеци обвиненията валят едно подир друго. Стига се дори до петиция против всички медийни участия на Намджоо, докато не се изясни отговорен ли е за осъдителните деяния. В крайна сметка на 16 април иранецът пуска видео, в което се извинява за всякакви думи и действия, възприети погрешно или наранили някого: „Искрено се покайвам пред всички вас и благородните ви семейства!“Повечето заявили се жертви считат съжалението му за крайно недостатъчно, но най-любопитният нюанс в сагата предстои по-малко от ден след видеото. Седемнадесетминутен запис на разговор между Намджоо и негов близък „изтича“ в социалните мрежи, чиито потребители чуват твърдението на певеца:

„Един месец от моето дихание струва колкото шест месеца от живота на всяка от побърканите ми обвинителки! Веднъж попитах една от тях дали си спомня първата ни нощ заедно. „Не“ означаваше „не“ до пет сутринта. След като се превърна в „да“ жената не искаше да ме пусне още цели четири часа.“

Мохсен не отрича казаното, а разяснява, че у дома си хората понякога казват експлозивни неща. Според него разпространителите на записа не правят услуга на движението #MeToo в Иран.

Идеологическите и културни сблъсъци съпътстват битието на повечето иранци. Историята на Мохсен Намджоо не прави изключение – нито в родината му, нито в Америка. Остава отворен въпросът дали музикалното му наследство ще се претопи в неприятните обвинения в сексуални своеволия. Днес някак пророчески звучат думите му от далечната 2012 година:

„Основният подтик да напусна Иран бе промяната в начина ми на живот, постигането на някакво спокойствие. Всякакви непознати ситуации можеше да ми създадат всякакви проблеми и по един или друг начин или аз, или обществото щяхме да извършим нещо във вреда на мен самия.“ 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.