Фестивална треска

2 юни 2011 текст Никола Шахпазов, водеща снимка Ясен Немски (от Sonisphere 2010 в София)
Само преди десет години се радвахме (неимоверно и неподправено) на пет-шест големи концерта годишно, а фестивалите се свеждаха до площадни бирени празненства или елитарни джаз фестове в София и Банско. Впоследствие нещата се промениха сериозно, а тази година ще видим невероятно наситен на музикални фестове летен сезон. Спретнахме кратко представяне на по-интересните, като дори не смеем да твърдим за изчерпателност.


SONISPHERE
град Банкя, Национален хиподрум
21 юни
90/120/150лв от eventim.bg
Една от най-големите марки метъл фестивали за втори път ще вършее в България. За разлика от миналата година, този път Sonisphere ще е еднодневен, но пък кой би отказал среща с маскираните чудовища Slipknot, вечните шампиони Iron Maiden или пък младите лъвове Mastodon?

ELEVATION
поляните до град Разлог
24-25 юни
70/110/160лв от eventim.bg
Най-сериозният конкурент на Spirit of Burgas със съвсем същата фестивална концепция – да изкараме големите събития от София, да ги настаним на някоя удобна лятна локация и да поканим всякакви интересни изпълнители. Най-интересни от двата дни ни се струват Jamiroquai, Hurts, Cypress Hill и Delinquent Habits, но те са само малко част от програмата.

SOZOPOL FEST
Созопол, къмпинг Градина
30 юни-1 юли
32/60/65лв от eventim.bg
Най-изненадващото (но и потенциално интересно) събитие тази година. Локацията е чудесна (кой не знай Градина, кой не се е напивал весело там?), а списъкът с поканени артисти е едновременно еклектичен, но и съвсем логичен – Incognito, Белослава, Jazzanova, Миленита, Kraak & Smaak и Tri O Five. Кеф.

A TO JAZZ
Докторска градина
1-3 юли
вход свободен
Тематичен и (удивително!) безплатен фестивал в зеленото сърце на града. A to Jazz обещава в рамките на три дни да чуете всичко най-важно от рождението на стила до днес. Изпълнителите са десетки, но задължително ще споменем Sentimental Swingers и Михаил Йосифов секстет, JP3, както и включването на най-добрия интерпретатор на Франк Синатра – Монти Айдъм.

SOFIA ROCKS
град Банкя, Национален хиподрум
8 юли
69/89лв от eventim.bg
И ако Sonisphere ви се струва твърде пъстър, Sofia Rocks залага на класиките в жанра и е препоръчителен най-вече за рок традиционалистите. Включва могъщите британци Saxon и Slade, все така водените от Дейвид Кавърдейл Whitesnake, леко невписващите се в картинката Mike & The Mechanics, както и Judas Priest. Последните са на прощално турне, хлип.

MELLOW
езеро с лилиите в Борисовата градина, улица Шишман, Element, Mixtape 5, Spacer, Twins Club, Culture Beat, Life House
9 юли
вход свободен за събитията на открито
Второто издание на Mellow хем ще бъде по-кратко, хем ще е по-внушително от миналогодишното. В рамките само на един ден на открита сцена в Борисовата, по цялата улица Шишман и в седем клуба около НДК ще можем да видим млади електронни агенти като Red Snapper, Dark Sky, Igor Boxx и port-royal.

KARAVNA ROCK FEST
Каварна, стадион Калиакра
15-17 юли
90лв от eventim.bg
Останахме учудени (ама много приятно) от подбора на групите за тазгодишния рок маратон край морето. Основната стилова насока тази година се оказва скандинавски и английски дуум и мелодичен дет. В Каварна ще гостуват страховитите Paradise Lost, така лиричните Tiamat, депресивните Katatonia и прог метъл колосите Opeth.

KAVARNA DANCE FEST
Каварна, централен плаж
22-23 юли
20/30/40/60лв от eventim.bg
Ако първото издание на този фестивал се окаже успешно, вече могат да спрат да наричат Каварна просто рок столицата на България. Танците ще бъдат на плажа, а списъкът с диджеи е наистина интересен – ще пускат Тимо Маас, Terri B, Адриан Ефтимие, Бьорн Волф и мнозина още знайни и незнайни.

SPIRIT OF BURGAS
Бургас, централен плаж
12-14 август
50/60/120/140лв от eventim.bg
Несъмнено най-силният музикален фестивал наоколо тази година ще бъде подложен на сериозно изпитание за доказване на класа. Spirit of Burgas 2011 обаче вероятно ще издържи изпита – обещанието е за три нощи музика под звездите, до морските вълни, четири-пет сцени, Moby, Deftones и Skunk Anansie. Предстои да обявят и още изпълнители, за да е пълен кефът.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.