Какво не знаехме за... Лий Scratch Пери

22 май 2019 текст Кристина Йорданова
На 83 години реге гуруто скача на световните сцени с ексцентричната си брада, захапал цигара между зъбите. Известен като една от ключовите фигури за ямайския стил, през годините на вратата му чукат Боб Марли, Пол Маккартни и Кийт Ричардс, докато самият Лий Scratch Пери циркулира между Ямайка и Швейцария.


Не е изморен - и до днес бълва нова музика, с която пристига в късния следобед на 2 юни, когато получава гръб и от дъб силата Mad Professor.

РЕГЕ КРЪЩЕНЕ
Рейнфолд Пери се ражда между захарните тръстики на Ямайка, където расте, наблюдавайки как майка му общува с духовете чрез шаманския танц етту. Когато е на 20, напуска този начин на живот и заминава за столицата Кингстън, където чиракува в звукозаписната компания Studio One. „Всеки трябва да започне от драскотина (scratch на английски – бел.ред)“, казва за първата си песен Chicken Scratch, с която идва и прякорът му. Този ска химн и хитът му The Upsetter (както кръщава алтер-егото си) го издигат на местно ниво и през 1969 вече развява шареното знаме на регето. Вдъхновен от хипнотизиращи соулфул мелодии с бебешки плач, прави парчето People Funny Boy, което окончателно кара ямайците да започнат да се движат в новия ритъм. "Регето е полезно упражение, което създадох, за да накарам хората да подскачат."

 

РАСТАФАРЯНСКА АФЕРА
Младият и объркан Боб Марли го намира, когато през 1969 се връща в Ямайка, след като е работил в автосервиз в САЩ. Той има нужда от напътствие, а в негово лице Пери среща перфектния вокал за звука, който иска да създаде. Двамата дават живот на ранните класики на Марли, но когато Scratch продава правата за тях на британски лейбъл, Боб отвръща на обидата с албума Trench Town Rock. Въпреки това, до края на живота си той продължава да се връща при Пери за съвети и вдъхновение. Години по-късно Scratch пише за Марли песента Punky Reggae Party, пометен от пънкарската музикална революция и надъхан от The Clash, които правят кавър на парчето му Police and Thieves, общо с Джуниър Мървин.

 

ЛОШИТЕ ВИБРАЦИИ СИ ОТИВАТ С ОГЪН
Пери строи студиото Black Ark в двора на къщата си в Кингстън и в продължение на 5 години неговите стени чуват първи музиката, която и до днес е реге-дъб библия. „Пери е луд човек. На това място произведе звуци, използвайки камъни, вода, кухненски прибори и въобще всичко, което му беше подръка“, спомня си реге легендата Макс Ромеро. Изоставен от жена си през 1978 заради местен растафар, Scratch се срива психически и, за да защити имота си от "всички ужасни неща", започва да рисува като обсебен, покривайки Black Ark с несвързани графити. В дълбините на лудостта си, убеден, че студиото е обитавано от зли сили, той го подпалва през 1983. Настоящата му съпруга Мирей го изправя на крака и заживява с него в Швейцария. "Тя е моята сянка. Рибата, която почиства хрилете ми. Жена ми, ножът ми, враг на моя хаос."


С ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО
Днес Лий диша чист въздух в малко село до Цюрих, реди свое изкуство в изложби и прави дрехи, които все още чакаме да покаже. В това време не е спрял да прекарва часове в студиото и да издава музика – през последните 2 години е опаковал 4 албума! Търси свежа кръв за музика с фънк и хип-хоп душа, а не с бяла коса и расти, затова вика в посока на Akon, Alkaline и Томи Лий Спарта – надяваме се да го чуят.


Концертът на Лий Scratch Пери и Mad Professor е в Sofia Live Club на 2 юни от 21:00 за 35лв от eventim.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.