Какво не знаехме за... Cats

4 май 2017 текст Нaталия Иванова
Или Котките на Андрю Лойд Уебър. Защо не го написахме на български? Заглавието на бродуейския мюзикъл, който идва в нашата Зала 1 (в оригинален състав от 78 актьори), никога не е било превеждано, въпреки че в Мексико дори пускат анкета "за" и "против" испанското Gatos. С този бърз факт отваряме любопитните архиви на Cats, преди те да извадят нокти за първи път и пред нас.


ИСТОРИЯТА
Т. С. Елиът решава да напише поетична книга с писма за своите кръщелници (той самият няма деца), но с други главни герои наум: глутница кучета. По-късно обаче казва, че те "не се поддават на стиха толкова добре, както котките". Така през 1939 излиза Книга на практичните котки на стария опосум, върху която стъпва целият мюзикъл на Уебър. "Исках да пригодя тези вълнуващи стихове към музиката. В миналото съм работил с тектописци, но ме заинтригува дали мога да направя музика по обратния начин." В началото всички обричат идеята му на пълен провал – ясен сюжет липсва, а според инвеститорите "мюзикъл за котки е лоша идея". Той обаче е толкова сигурен, че ипотекира къщата си, а малко след премиерата през 1981 е поканен на Бродуей. Т. С. Елиът така и не успява да чуе стиховете си на сцена, но посмъртно получава две награди Тони за тях.

РОЛЯТА

Гризабела – застаряваща котка със светло минало и мрачно настояще – е основен стълб в мюзикъла, но нямаше да съществува, ако съпругата на Елиът, Валъри, не беше дала на Уебър негови бележки и недовършената поема Гризабела, бляскавата котка. Тя така и не влиза в книгата, защото е "твърде меланхолична за деца", но по-късно, заедно с Рапсодия за една ветровита нощ, се промъква под нотите на баладата Memory. Пеят я гласове като Илейн Пейдж, Бари Манилоу и Барбра Стрейзънд (чуйте и техно/денс версията на Натали Грант, която е топ през 1999), но преди тях за главната роля се готви Джуди Денч. Уви, тя къса ахилесово сухожилие на една от последните репетиции преди премиерата и така и не стига до сцена.КРИТИКИТЕ

През 1996 Евелин Амато седи на четвъртия ред заедно с годеника си, когато сценичният ветеран Дейвид Хибърд (в ролята на Ръм Тъм Тъгър) я избира за партньор по време на своя танц с някого от публиката. "Не исках да съм част от всичко това", казва Амато, която успява да осъди мюзикъла за милиони долари (между 6 и 12) – за обида, сексуално насилие и нарушаване на човешките права и личното пространство. През 2016 пък песента Growltiger’s Last Stand получава обвинения за расизъм – заради стих, в който е използвана думата "chinks", разпознавана от китайците като обида. Днес вместо нея в песента звучи политически коректното "Siamese".

МАЩАБИТЕ
Преди шоуто да стъпи в Winter Garden Theatre на Бродуей за първи път, се налага няколко реда със седалки да бъдат махнати, защото сцената не може да го побере. До 2000-та година, когато мюзикълът се мести в Лондон, под креслата на зрителите са изстъргани 108 кг залепена дъвка, 59 705 кондома са купени, за да предпазват микрофоните от грима на актьорите, а за перуките са използвани около 1500 кг косми от як (всяка отделна струва около 2300 долара). Днес Cats е четвъртият най-игран бродуейски мюзикъл, а ако съберем всички негови часове на сцена, ще получим повече от 2 години нон-стоп маратон.

CATS са в Зала 1 на НДК на 11, 12, 13 и 14 май от 20:00 и на 13 и 14 май от 14:00
Билети за 65-155лв и 45лв за учащи от eventim.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.