Music Хол

2 февруари 2017 текст Емануела Иванова
Не е нужно да знаеш къде отиваш, за да попаднеш на мястото си, мислим си и превъртаме наум дебюта на Sofar в София. Серията тайни концерти записа епизод едно в историята си и – по всичко личи – се налагат продължения.


В 19:30 в неделя обикновено сме с едното стъпало в понеделника, но не и този път. На входа на Хан Крум 3 от последната тераса над нас вече се чува настроението, за което сме дошли. Домакинът Малките 5 ни посреща в неработно облекло – по гол под и ярки лампи, които изкарват на светло и последните загадки около тайната вечер: ред на сцената ще сменят Dead Man’s Hat, Цветелина Чендова и 9:09. Всъщност, сцена няма, но в най-отдалечения ъгъл инструментите на Ража и компания очертават мястото върху паркета, около което ще оформяме сепарета.

Дотогава обаче има време, което пълним с изпразване на джобовете. В електронната покана пише "Bring Your Own Drinks и чаши", а ние си носим даже тирбушон. Добре де, малко сме се престарали, но съседите ни по сядане са благодарни за това. Спираме да бъдем собствения си бар и вече можем да огледаме публиката, а тя ни отвръща със същото и негласно пита: "тук не е ли много светло?" Да светло е. И макар да не сме спънати в социалните контакти, чакаме мерлото да удари рамо преди да протегнем ръка към непознатите в кръга.

Докато се наканим да се заговорим, става време да млъкваме. Тишината е неестествена не само за публиката, която я генерира. "Колко е тихо, няма нищо общо с клубовете", изрича мислите ни Ража, докато групата ѝ (в камерен състав) поема въздух между парчетата. Те са общо три и първи ни вдигат на облака от интимно изживяна музика. Все едно сме със слушалки в хола вкъщи, разсъждаваме в кратката пауза, след която отново мушкаме невидими тапи в ушите и по тях потича енергичният джаз на Цветелина Чендова. И за нея е отделено три песни време, след което идва часът 9:09 да сложат финал на тайния концерт. И направо да ни скрият тирбушона с акустичното си изпълнение, както иначе са електронно дуо.

В 21:30 светлината и празната бутилка сочат изхода. Тръгваме си доволни, че едновременно получихме очакваното и бяхме изненадани. Оказва се много приятно да не знаеш всички подробности – и добре че Sofar ще продължава да ни ги спестява.

Тайните концерти са всеки месец по графика на sofarsounds.com/sofia. Sofar новини има и във фейсбук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.