Другите проповедници

24 септември 2014 Славина Илиева

Те са свободни електрони, експериментатори, изследователи, търсачи на чудати звуци, колекционери на непознати мелодии. Тази есен в София ще гостуват трима души, твърде различни един от друг, но и твърде близки в начина, по който правят музика извън границите на познатото и предсказуемото, музика, която е интересна и към която подхождаме с ентусиазирано любопитство и желание да се гмурнем в дълбокото.


Reverend Beat-Man
Швейцарецът е една от култовите фигури на алтернативната рокенрол сцена и обикновено името му се появява по закон, когато стане дума за госпел блус траш и примитивен рокенрол. Няма как да е другояче, защото Преподобният е основател на легендарния лейбъл Voodoo Rhythm Records през 1992, който взима под крилото си интересни артисти и банди със залитания към мрачния музикален карнавал. Отличителната комбинация от петдесетарско звучене, речитативи, близки до представата за проповед, и религиозни сюжети, в които Дяволът е любим персонаж, обяснява добре мотото на Voodoo Rhythm Records: Records To Ruin Every Party. Организаторите на концерта на Reverend Beat-Man в София находчиво описват музиката му като ”Еinstürzende Neubauten с привкус на Бил Хейли и Робърт Джонсън!”, така че не му мислете.
Reverend Beat-Man и румънците The Nuggers са в MAZE, 17 октомври, 21:00, 12/15/20лв от eventim.bg, ticketplus.bg

Грант Харт
Барабанист и вокалист на американската алтърнатив рок формация от 80-те Hüsker Dü (и ранен хардкор пънк, да), Грант Харт напуска очертанията на култовата банда през 1988. Формира триото Nova Mob, в което е китарист и вокалист, а след като го оставя зад гърба си през 1997, се отдава на солова кариера. Самостоятелните му начинания се побират в няколко солови албума, компилация и две EP-та. Последният проект на Грант е двойният албум The Argument, излязъл през 2013. Изобилстващ от поп-рок композиции, албумът всъщност е повлиян от Изгубеният рай на Джон Милтън, видян през очите на близкия приятел на Грант – Уилям Бъроуз. Последният е автор на непубликуван ръкопис-заигравка с голямата книга на Милтън, който интерпретира падналите ангели като хора от други планети. Заедно с Джеймс Грауърхолц, приятел и асистент на Бъроуз, Грант решава да композира музика към текста и гледните точки на Милтън и Бъроуз. Нещо подобно вече е направил и самият Бъроуз, заедно с друг зъл гений – Том Уейтс, в преработката на немската народна приказка Die Freischütz, която театралният титан Робърт Уилсън поставя на сцената под името The Black Rider.
Грант Харт, хърватите ESC Life и румънците We Singing Colors са в B-Side на Mixtape 5; 19 октомври, 19:00.

Борис Ковач
Едни от вас навярно помнят чудесния концерт на Ковач и арменския акордеонист Давид Йенгибарян в София през 2012. Е, време е за повторение. Този път големият сръбски композитор и мултиинструменталист идва за концерт, на който ще представи авторски композиции и съвсем нова камерна музика, както и откъси от работата си с ансамбъла Ritual Nova и оркестрите LaDaBa и La Campanella. Сърбинът е голяма работа именно поради способността си да жонглира едновременно с инструменти, звуци, музиканти, без това да резултира в някаква неразбираема авангардна каша. Все пак Ковач се обляга преди всичко върху фолклорните традиции, характерни за Войводинската област, откъдето е той. Така на едно място се събират звуците на Румъния, Сърбия и Унгария, пресъздадени в оркестрални, камерни композиции, в музика за театър, кино и разбира се – танци.
Студио 1, БНР, 30 октомври, 21:30, 15/20/25лв


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.