Италианската афера

9 юли 2014 текст Славина Илиева
Преди седем години Рошийн Мърфи спечели безвъзвратно сърцата ни със соловия си албум Overpowered, всяко парче от който може да роди албум само по себе си. Умната мадама с неподражаем стил се завръща с чисто нов соло проект, посветен и вдъхновен от класически италиански поп парчета – Mi Senti.


Албумът е с елегантен и абстрактен артуърк, съдържа пет кавъра и една оригинална композиция. Ирландката пее на почти идеален италиански, без да говори или познава добре езика и този албум за нея е преди всичко ”певческо усилие”. Тук прибавяме и концепцията за албум с кавъри, към която певицата за първи път посяга. До този момент Рошийн сама пише парчетата, които впоследствие трябва да изпее. В Mi Senti тя съвсем целенасочено поставя вокалните си възможности на изпитание, за което преди това не си е помисляла.

По работата над албума й помага самоотвержено настоящият й партньор и баща на второто й дете – италианецът Себастиано Проперци, който изиграва ролята на учител по синтаксис и правоговор. Албумът е записан в дома на Рошийн и Себастиано в Северен Лондон, впоследствие Еди Стивънс доизглажда звуково нещата във фулъмското си студио, а финалните щрихи са добавени в Ибиса, където е записано и единственото оригинално парче – In Sintesi.

Mi Senti e безобразно летен албум, пропит с красива меланхолия, видима преди всичко в преобразяването на италианските класики. Нежен, крехък, но и някак солиден (като звук), едновременно изплъзващ се, но и достатъчно обемен, за да не бъде изпуснат. Като парче стъкло, моделирано от морски вълни и изхвърлено на брега с нова форма, нов блясък, солено завинаги, и завинаги приютило в гънките си шума на вълните.

Mi Senti се издава на cd и винил от The Vinyl Factory като лимитирана версия (1000 копия), за дигитално сваляне и като колекция от ремикси. За обложката на албума са виновни Ейми Баруел (фотография), Rachel Thomas Studio (сценография) и Studio Pensom.

Mi Senti можете да закупите на roisinmurphymisenti.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.