Златното хлапе

2 април 2013 текст Клодин Жендова, снимки Рене Хабермахер, Матьо Сезар
Тези дни всички говорят за него – нисичък, с гъста черна брада и задължителна шапка, която никога не сваля от главата си. Държи се естествено, макар да е режисирал едни от най-запомнящите се клипове на Лана Дел Рей, Кейти Пери, Моби и Риана. Амбициран е да постигне невъзможното, но не страда от мания за величие – инак би възкачил себе си на трон в някой от своите клипове. Работи бързо и ентусиазирано, но изчака цели две години, преди да издаде първия си албум – The Golden Age. Шапки долу, скъпи приятели, за Woodkid.


В търсене за изгубеното време
Йоан Лемоан е истинското име на французина, настанил се зад проекта Woodkid. По образование, а съвсем очевидно и по призвание, Лемоан е визуален артист. Неговата първа и голяма любов е киното. Пораснал е в компанията на шедьоврите на Спилбълг, Кубрик и Тарковски и именно последният е отключил пред Лемоан дверите към чудния свят на символиката. Защото за един визуален артист няма нищо по-логично от това да облече всичките си помисли, състояния и емоции в материя. Дървеното хлапе например е такова, за да е ясно всекиму, че тепърва ще еволюира. Ще мине през желязо, мрамор и камък; ще заздравява, ще се формира като личност, ще стане силно и непоклатимо; и ще преоткрие своята златна ера.
The Golden Age казва точно това, макар и не отчетливо - всеки затръшва вратата на детството и тръгва сам по житейските пътища, за да търси своя идентичност и свой собствен Златен век.

Ключ без врата
И клиповете (вижте Iron, Run Boy Run, I Love You), и музиката на Woodkid са черни, дълбоки, сериозни и епични. За целта работи с Парижката опера и Френския национален оркестър. Парчетата в албума ще наречем епичен поп (чуйте The Great Escape, Ghost Lights или Conquest of Spaces), красиви балади (Where I Live, Boat Song), както и такива, от които ти се приисква да отбраняваш нечия територия (Stabat Mater, The Other Side). И понеже Woodkid гледа в много посоки, амбициозно атакува много цели и добре осъзнава, че музиката на 21 век не може да е просто музика, Golden Age е придружен и от специално книжно издание. На 132-те му страници уютно съжителстват CD, кратка история, написана от Йоан Лемоан и братовчедка му Катаржина Йержак и 14 чернобели илюстрации на Джилиан Тамаки. Твърдите корици са нагиздени с два мистериозни ключа - досущ като онези, татуирани върху ръцете на самия Woodkid. За да го притежавате обаче ще трябва дълго да дебнете - защото в този момент всичко е продадено (но е възможно и да не бъде издадено повторно, уви). Албумът, разбира се, можете да купите и като обикновено CD или в MP3 формат. Тичайте, момичета и момчета, към чудесния свят на Woodkid и му свалете шапка. Chapeau!, както казват французите.

Golden Age може да свалите от iTunes или да поръчате от amazon.fr срещу 13,99 евро


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.